Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Pula po Pula - 61. Pula

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 21.07.2014. / Piše: Mladen Šagovac Pula po Pula - 61. Pula

Kratki film "Žir po žir" redatelja Ivana Gorana Viteza, a u kojem glavne uloge imaju ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, direktor Zagreb Film Festivala i producent Boris T. Matić, redatelj Vinko Brešan, glumica Lucija Šerbedžija te filmski kritičar i novinar Nenad Polimac, bio je primjerena filmska uvertira 61. Pulski filmski festival. Film ima nekoliko interesantnih trenutaka što se vidi odmah na početku kada ugledate Nenada Polimca kako čita Večernji list.

Umjesto u Los Angelesu, Paliću i Zenici, Lucija Šerbedžija, Nenad Polimac i Boris T. Matić oteti su i prisiljeni sudjelovati u 61. Puli kao žiri. Vinko Brešan odmah pristaje ali koristi priliku i bježi, a trojac Šerbedžija, Polimac i Matić nakon pregovora prolaze kroz teške fizičke pripreme. Kompletnu akciju vodi siva eminencija, direktor Hrvatskog audiovizualnog centra - Hrvoje Hribar.

Pozdrav najbrojnijoj festivalskoj publici u Hrvatskoj

Ravnateljica Gordana Restović zahvalila se publici što iz godine u godinu svojim pljeskom, ali i kritikama dočekuje premijere najboljih hrvatskih filmova upravo u Areni. "Sedam tisuća gledatelja na jednome mjestu najveće je priznanje domaćem stvaralaštvu i narednih sedam dana, dom filmu i filmskim umjetnicima." Predsjednik umjetničkog savjeta, Hrvoje Pukšec, istaknuo je kako je njihov zadatak pozicionirati najveći, najstariji i najposjećeniji filmski festival na međunarodnu scenu. "Vjerujem kako smo prve prave korake već poduzeli - očekuje nas tjedan dana filmova za publiku i kritiku te jednako toliko dana ispunjenih predavanjima, okruglim stolovima i radionicama za filmske profesionalce i entuzijaste." Ispunjenoj Areni obratila se i Andrea Zlatar Violić, aktualna ministrica kulture i predsjednica Vijeća Pulskog filmskog festivala.61. Pulski filmski festival službeno je otvorio predsjednik Republike Hrvatske  Ivo Josipović, a sam trenutak otvaranja označio je nezaobilazni vatromet. 
Otvorenje uz odličan filmski debi

Happy Endings, debitanta Darka Šuvaka, dobio je čast premijere u noći otvaranja i čini se da je tipično hrvatski intonirana priča polučila uspješan filmski debi. Glavne uloge u filmu tumače Areta Čurković i Darija Lorenci Flatz.  Salon za masažu koji vode Ankica i njezina prijateljica Ljilja ne ide baš najbolje. Čak i kamatar Zi gubi strpljenje. Budući da opcija happy endings kao dio usluge ne dolazi u obzir, prijateljicama u nevolji pljačka banke djeluje kao praktično rješenje za financijske probleme. No problem novca nije jedini koji moraju riješiti. Nakon projekcije, filmska ekipa Happy endings-a, predvođena redateljem Darkom Šuvakom zahvalila se publici i direkciji Pulskog filmskog festivala.

Happy Endings: Trailer

61. Pula

Previše se drame stvorilo oko smisla postojanja Pule, kao i njene festivalske funkcije. Jednostavno je teško povjerovati da postoji netko dovoljno lud da bude zapamćen kao osoba koja je ugasila jedan od najstarijih festivala nacionalne kinematografije u svijetu. Jednako toliko besmislene i nepotrebne panike napravljeno je oko broja filmova koji dolaze na Pulu. Taman da na Pulu dođe svega pet hrvatskih filmova i to je dovoljan broj filmova za festival nacionalne kinematografije. Uostalom, s obzirom na aktualne medijske trendove koji sve agresivnije idu u smjeru televizijskih produkcija, nitko Hrvate ne sprječava da u Pulu izdašnije uključe taj tip dramske produkcije koji ne mora nužno biti isključivo u formi igranog filma. Festivali su živa događanja i kao takvi podložni neprekidnoj evoluciji, odnosno kontinuiranim izmjenama pa je i pulska evolucija iz godine u godinu neizbježna. Strašno bi bilo da Pula uopće ne doživljava nikakve promjene i adaptacije. A jednako strašno bi bilo i da se o tome uopće ne raspravlja jer bi to značilo potpunu ravnodušnost spram najstarije filmske manifestacije na ovim prostorima. No previše drame, samo stvara nepotrebne tenzije, a na koncu sve ispadne šekspirijanski komično - puno vike nizašto. Jer, kao što su pokazali filmovi Kristijana Milića i Darka Šuvaka, od 61. Pule ima se što dobroga očekivati.

Broj 55: Trailer

Filmovi i autori 61. Pule

Program 61. Pulskog filmskog festivala

Zagreb Cappuccino: Trailer

Malo intimniji doživljaj svečanosti otvaranja 61. Pule moći ćete pročitati u tekstu našeg specijalnog dopisnika Dalibora Jakusa.

Vinko Brešan festival Mladen Šagovac pula film festival pff Lucija Šerbedžija ivan goran vitez Hrvoje Hribar Zagreb Cappuccino Broj 55 Žir po žir Nenad Polimac Hrvoje Pukšec Darko Šuvak Darija Lorenci Happy Endings


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?