Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Kakav je posao filmskog producenta u Hrvatskoj?

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 14.02.2022. / Autor: Moj Film Kakav je posao filmskog producenta u Hrvatskoj?

Svi smo se vjerujem susreli s pojmom producent, odnosno "produkcije koja stoji iza pojedinog projekta", ali mnogi od nas niti ne znaju točno koja je zapravo uloga producenta, što on zapravo to radi, koja mu je funkcija, koje su njegove odgovornosti i zaduženja, i na kraju krajeva, kako se uopće postaje producentom. Pick Jobs donosi odgovore na pitanja kakav je posao filmskog producenta u Hrvatskoj. Ukoliko tražite slične poslove, dajemo Vam prijedlog da napravite profil na Pick Jobs platformi i nađete posao u filmskoj industriji.

"Producent je kao dirigent orkestra. Možda ne umije svirati svaki instrument iz orkestra, ali zasigurno zna kako bi svaki od njih trebao zvučati.” izjavio je jednom prilikom Richard D. Zanuck, cijenjen i slavan filmski producent kuće 20th Century Fox, najpoznatiji po filmovima kao što su "Ralje", "Krupna riba", "Alisa u zemlji čudesa". Upravo ta njegova izjava najbolja je moguća opisna uvertira u u posao producenta, preciznije filmskog  producenta u Hrvatskoj.

Naime, činjenica je da smo, odupirali se mi tome ili ipak ne, svakodnevno sa svih strana obasipani djelima super moderne filmske industrije čiji nezasitni tvorci paralelno iz minute u minutu podižu granice te beskonačne ljestvice, posebice kada je u pitanju njezina produkcija. I nije u to samo uključena kinematografija, tu su i razni televizijski show programi, tv serijali, kao i izrazito domišljate, običnom gledatelju pamtljive i raskošne video reklame.

U svemu tome, svi smo se vjerujem susreli i s pojmom producent, odnosno "produkcije koja stoji iza pojedinog projekta", mnogi ne znaju koja je točno uloga producenta, koliko je ona ozbiljna, što on zapravo to radi, koja mu je funkcija, koje su njegove odgovornosti i zaduženja, i na kraju krajeva, kako se uopće postaje producentom.

Onako po zanatu i jednostavno rečeno, producent je osoba koja osigurava sve potrebne uvjete za stvaranje nekog medijskog proizvoda, a po svojoj prirodi trebao bi biti skladan spoj umjetnika i menadžera, tako barem kažu.  Naime, on je onaj tko nadzire sav financijski i administrativni razvoj projekta, zajedno s redateljem angažira sve ostale neophodne ljude za stvaranje i realiziranje samog finala proizvoda. Osim toga, uz sve to, njegove bitne osobine, kako bi bio još kvalitetniji i potpuniji su i vrlo izražen spomenuti umjetnički talent, poduzetnički duh, sposobnost organizacije, mogućnost iznošenja i predočavanja svojeg mišljenja i ideja ostalim suradnicima, nerijetko s velikom dozom odlučnosti i nadnaravnom moći uvjeravanja.

A također, producent bi trebao imati i smisao za razumijevanje međuljudskih odnosa i prihvaćanje tuđeg mišljenja, naravno sa ciljem da finalni proizvod bude isto tako što kvalitetniji i uspješniji. Pritom često, gotovo uvijek, imaju suludo radno vrijeme koje tehnički niti nema definirano, radi pod stresom pokušavajući na što kvalitetniji način rasporediti financijska sredstva te uskladiti rasporede kompletne ekipe, općenito i na setu, te na vrijeme sve još jednom kvalitetno privesti kraju, jer u producentskom slučaju jedno definitivno stoji - vrijeme je novac.

Kako to izgleda?

Uloga producenta u filmskoj djelatnosti podrazumijeva rad na projektu (tako zovemo film dok još nije postao filmom, dakle u fazama dok se razvija i priprema) od samog početka, od same ideje za film, pa do kasne faze promocije kada je film već gotov, prikazan publici i još putuje po festivalima ili se prodaje. Za dugometražni film, to bi značilo otprilike petogodišnju "vezu" producenta i projekta. Producent ponekad sam traži teme i pisce za scenarije, a ponekad mu prilaze pisci ili redatelji sa svojim idejama i tekstovima. Slijedi proces rada na scenariju, zatim na financiranju, traženju partnera i suradnika. Nakon što su ti procesi dovršeni, a europski prosjek za ovu fazu je dvije i pol godine, slijedi faza proizvodnje koja se dijeli na fazu snimanja, koja je najkraća i najskuplja, i fazu post-produkcije koja obično traje pola godine. Nakon toga slijedi predstavljanje filma publici - kino distribucija, festivalska distribucija, TV distribucija… Film intenzivno živi nekih godinu i pol nakon što je proizveden, a u svim ovim fazama producent je uključen i kao redateljev najbliži i najvažniji suradnik te kao pravno i financijski odgovorna osoba.

Kako je biti filmski producent u Hrvatskoj?

Producenti u Hrvatskoj jednako kao i u ostalim zemljama Europe ne mogu računati na kontinuitet rada jer je uvijek neizvjesno koji će projekti zaživjeti, za koje će postojati interes financijera, publike, fondova. Ta se neizvjesnost može premostiti na način da se producentski posao razvija u više pravaca - neki se bave komercijalnim filmovima ili TV spotovima, neki rade i festivale, neki proizvode i televizijska djela. To su sve vrlo slične djelatnosti i većina produkcijskih kuća u Hrvatskoj razvija uz rad na autorskom filmu i još neku od tih djelatnosti. Hrvatska situacija vrlo je slična onoj u drugim europskim zemljama, manje ili snažnije razvijenim - projektno djelovanje uvijek nosi sa sobom određenu dozu neizvjesnosti, ali posao je zanimljiv i dinamičan i vrijedi rizika.

 

#film #filmskiredatelj #pickjobs


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?