Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Zatvoren 8. Vox Feminae Festival

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 15.11.2014. / Autor: Moj Film Zatvoren 8. Vox Feminae Festival

Posljednji dan 8. Vox Femine Festivala obilježen je aktivističkim i edukativnim radionicama u Trešnjevačkoj kući u Kostelskoj 4. Program su otvorile djevojke iz Hollaback Hrvatska održavši predavanje o "definiciji uličnog uznemiravanja". Barbara Perasović i Marijana Filipović ukazale su na podatke koji govore da Hrvatska ne zaostaje za svjetskim negativnim trendom rodnog uznemiravanja. Hollaback je inicijativa čiji je cilj progovoriti o ovako raširenom društvenom problemu, a kako bi u tome uspjele pomaže im mobilna aplikacija Hollaback Hrvatska. Putem te aplikacije trenutno uznemiravanja možete opisati-vaša će se anonimna iskustva objaviti i time posredno utjecati na društveni aktivizam. Tinejdžeri koji su posjetili radionice imali su prilike sudjelovati i u simuliranom Forum teatru gdje su odglumili situacije uličnog uznemiravanja, te na taj način osvijestili što znači ulično uznemiravanje, biti uznemiren i kako uznemiravanje spriječiti.

Velika zainteresiranost bila je za javne čitaonice i predavanje na temu "Naučite već jedom čitati Ivanu". Autorice programa su književnice i dugogodišnje istraživačice literalnog i privatnog opusa spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, Lidija Dujić i Sanja Lovrenčić. Govorile su o poznatim književnim djelima najpoznatije autorice 19.stoljeća, ali kroz prizmu žene koja je živjela u vrijeme nepokolebljivog patrijarhata. Analizirajući pisanje Ivane Brlić Mažuranić ukazale su na njene ženske likove kroz koje se može iščitati skrivena poruka vapaja žene za dostojanstvom i pravima. Progovorile su i o razlozima zbog kojih je autoričino samoubojstvo postalo javna tajna.

Zatvaranje 8. Vox Feminae festivala

Glazbena radionica beogradskog Projekt Femix okupila je neafirmirane ženske umjetnice i glazbenice. Bio je to svojevrsni nastavak jučerašnjeg izlaganja, ali se ovaj put prolazilo kroz prezentaciju kojom se želi ohrabriti ženske glazbenice da se prikažu javnosti. Maša Perunčić i Olga Boškov prezentirale su ideju kroz tri važna segmenta. Prvi je putem glazbenih festivala kojima će ponuditi mogućnost intenzivnijeg nastupa žena ili ženskih bandova, drugi je putem medija kojima će seminarskim radionicama educirati kulturne novinare o sprečavanju općeprihvaćenog seksizma na glazbenoj sceni, i treći kako potaknuti žene na bavljenje glazbenom kritikom.

Nakon poticanja ženskih glazbenica, dvoranu su preuzele strašne žene iz Makedonije. Kreativno predstavljanje organizatorica ženskog festivala u Skopju naziva "Prvo pa žensko" za čije su pokretanje djevojke iz Tiiiit!Inc-a hrabro krenule u projekt bez ikakve financijske pomoći. Pokretačice Jana Stardelova, Jana Kocevska i Kristina Lelovac podijelile su iskustva s prisutnima. Istaknule su kako je u zajedničkom djelovanju sve moguće. U nedostatku ekonomskih resursa djevojke su za promotivne svrhe osmislile kampanju koja se pokazala inovativnom u sferi čitave regije. Izmislile su; žensko mapiranje grada. Takva praksa i na zagrebačkom primjeru pokazala kako se vrlo malo ulica u gradovima imenovalo prema ženskim kulturnim i političkim legendama.

Društveni program je završio radionicom drag izričaja pod vodstvom organizacije House of Flamingo i razmjenom robe kojom su se posjetitelji pripremili za veliko zatvaranje 8. Vox Feminae Festivala.

Zatvaranje 8. Vox Feminae festivala

Osmi po redu Vox Feminae Festival zatvorili su glazbenici Planningtorock! Pogon Jedinstvo na jednu večer postao je glazbena scena borbe za rodna prava. Iza umjetničkog imena Planningtorock je Jam Rostron, pjevačica i autorica brojnih rodno osviještenih glazbenih i video uradaka. Njezini albumi prožeti su elementima electro izričaja i umjetničkog performansa. Jedan od organizatora Vox Feminae Festivala, Noah Pintarić, rekao je kako je Planingtorock bio logičan izbor za nastup u Zagrebu jer se taj opus savršeno uklapa u ciljeve i programe održanog festivala.

I ove godine Vox Feminae festival educirao je javnost rodno osviještenim programom, pomičući glas strašnih žena. U posljednjih pet dana kroz filmski, glazbeni i društveni program javnost se mogla upoznati sa strašnim ženama koje su bile glasnije nego ikada u ovih osam godina. Uz podršku javnih osoba, medija, volontera i prijatelja festivala, ove godine se povećao broj posjetitelja i time rodno osviještenih sugrađana. Ova činjenica nas posebno veseli i daje podastrijeh za iduću godinu kad ćemo vas ponovno informirati, ohrabriti, podržati, zabaviti i razveseliti.

U međuvremenu ne zaboravite pratiti rad K-zone putem Vox Feminae web portala, družiti se s nama u posebno pokrenutom projektu Virginia - naša soba koja će uskoro otvoriti svoja vrata na Trešnjevci. Nikako nemojte propustiti podršku Vox Feminae platforme koja će od sada dati veći smisao vašem kreativnom radu kroz medijsku podršku i edukaciju - kako se prijaviti na europske fondove i osnažiti tržišnu pojavnost putem umrežavanja, te udruživanja snaga.

Na kraju možemo zaključiti da je ovogodišnji festival ostavio mnogo toga iza sebe što će osnažiti ženski glas te napore koje ulažemo da bi svijet oko nas bio bolji.

zatvaranje Vox Feminae Vox Feminae Festival planningtorock projekt femix hollaback hrvatska barbara perasović marijana filipović Naučite već jedom čitati Ivanu Prvo pa žensko Tiiiit!Inc House of Flamingo Jam Rostron


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?