Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Uz švicarske franke otpočeo 11. Liburnia Film Festival

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 29.08.2013. / Autor: Moj Film Uz švicarske franke otpočeo 11. Liburnia Film Festival

Dokumentarac U BRAKU SA ŠVICARCEM (GROTESKA U 10 ČINOVA) redatelja Arsena Oremovića otvorio je u srijedu 11. Liburnia Film Festival, uz najavu autora i dvoje protagonista, književnice Vedrane Rudan i njenoga sina, psihologa Slavena Hrvatina. "Dakle, zaključak je da su banke jače od politike", pita u filmu Oremović bivšu premijerku Jadranku Kosor, a ona odgovara potvrdno. Banke su međutim ovdje prikazane ne samo u odnosu na politiku, već i u suodnosu s ljudskim zdravljem, javnom percepcijom dužnika, konceptom duga...

Minijatura NE VJERUJ NIKOME redatelja Luke Čurčića, o "nepovjerenju od kojeg se pada na dupe", imenom i temom savršeno je "sjela" za nastavak prvog programskog bloka, koji je zaokružio dokumentarac DVIJE PEĆI ZA UDARNIKA JOSIPA TROJKA Gorana Devića, o demontaže peći Siemens-Martin u nekad velikoj i slavnoj Željezari Sisak. Njenu slavu danas pokapaju sinovi radnika koji su nekad u proizvodnji željeza rušili svjetske rekorde, a u Devićevom filmu te kadrove gledamo uz pozadinske tonove Titovih i drugih panegirika željezari.

U braku sa švicarcem: Trailer

Kroz ŠuraNoveOvce redateljica Ida Skoko je, i osobno i filmom, ispričala na koji način kulturni antropolog Noel Šuran gleda na ovce odnosno njihove boje i "crteže" na koži te kako ih potom "dizajnira", dok je kroz LIGNJE Tonći Gaćina predstavio ribara Brunu u lovu na lignje jednog zimskog popodneva.

Posljednji prikazani filmprve večeri bio je OKUPACIJA, 27. SLIKA u kojem je Pavo Marinković razotkrio 27. poglavlje u životu redatelja Lordana Zafranovića. Film su predstavili montažer Dubravko Slunjski i Sanja Šamanović ispred koprodukcijske kuće Mitropa (uz 8Heads Productions), pojasnivši da je riječ o "emigrantskom" filmu budući da su se redatelji Marinković i Zafranović upoznali u Pragu gdje su obojica živjeli. Nakon filmskog programa, nastupio je rock trio iz Beograda Repetitor te je njIhovim koncertom okončana prva večer festivala.

U četvrtak 29.08. prije večernjih filmskim projekcija, srpski redatelj Boris Mitić koji je i ovogodišnji član žirija, održat će predavanje otvoreno za javnost, na temu "Kompletan uvid u suvremeni dokumentarni film u pet crteža", u pivnici Burin u Ičićima, u 17 sati.

Filmski program i prvi programski blok u 20.30 otvorit će MACKO Davora Borića o Andreju Macku koji je umjetnički svjetonazor promijenio nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, potom u filmu DEJAN Vinka Pejića istoimeni protagonist kroz radijski eter ukazuje na svoju oporu svakodnevicu, a s filmom ČEDO Nikole Strašeka zaokružujemo ovaj ciklus portreta te zavirujemo u sudbinu 45-godišnjeg beskućnika.

Posljednja dva filma večeri, koji se prikazuju u bloku od 22.45, tematiziraju Rome. KUST UN BAREČ/ŽIVIM U BARAKAMA ŽeljkeKovačević, društveni je komentar života Roma u Dardi koji pratimo kroz glazbu i hip-hop, a u dugometražnom TEATAR CHAPLIN - TRAGIKOMEDIJA U ČETIRI ČINA Zorana Kreme, pratimo Nasera Sokolija i njegovo veselo istoimeno kazalište.

otvorenje liburnia film festival arsen oremović liburnia u braku sa švicarcem


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?