Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Ususret LFF-u: "Više od meda" na Ljetnoj pozornici Opatija

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 11.08.2014. / Autor: Moj Film Ususret LFF-u: "Više od meda" na Ljetnoj pozornici Opatija

U suradnji s Restart Labelom i Ljetnom pozornicom Opatija, Liburnia Film Festival i ove godine nastavlja s prikazivanjem hit dokumentaraca na Ljetnoj, u programu "Ususret LFF-u".

Više od meda - utorak, u 21:00

Već petnaest godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju. Ne samo u Americi gdje je desetkovana gotovo polovica košnica već i u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Uzrok katastrofi je nepoznat, pčelari ih ne pronalaze uginule na tlu niti znamo prirodnog neprijatelja. Apsis mellifera (pčela medarica) pojavila se na Zemlji prije 60 milijuna godina i neophodna je za ekonomiju i za opstanak čovječanstva. Pčele su oprašivači čak 80% biljnih vrsta i bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje. Trebamo li kriviti pesticide ili čak sredstva kojima se borimo protiv njih? Ili parazite poput varroe? Nove viruse? Stres dugog puta? Porast elektromagnetskih valova koji utječu na magnetske nano dijelove u pčelinjim abdomenima?

Više od meda: Trailer

Švicarski kandidat za Oscara, film "Više od meda" pokušava odgovoriti na neka od ovih pitanja u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. Upotrebom mikro-kamera i dugotrajnog snimanja unutar košnica, približili smo se ponašanju pčela, više nego prostim okom pčelar može vidjeti. Dokumentarni hit koji je samo u Francuskoj pogledalo 130.000 gledatelja govori o pčelama, ali prije svega o nama samima, vraćajući se simbiotskoj Einsteinovoj poveznici: "Nestanu li pčele s planete, čovječanstvo će izumrijeti za 4 godine."

Kao posljednji film u programu "Ususret LFF-u" bit će prikazan hrvatski dokumentarni hit "Gangster te voli" redatelja Nebojše Slijepčevića (Hrvatska/Njemačka/Rumunjska, 80’, 2013.), i to u utorak 19. kolovoza u 21 sat, također na Ljetnoj pozornici Opatija.

Gangster te voli: Trailer #2

Na programu 12. Liburnia Film Festivala koji se ove godine održava od 26. do 30. kolovoza u lučici u Ičićima, naći će se lista od 23 hrvatska dokumentarca. U konkurenciji je njih 14, u regionalnom programu šest a van konkurencije tri filma Restarta, izbor završnih radova Škole dokumentarnog filma i filmski program iznenađenja. Tu su i radionice "Filmska početnica” za djecu, "Prvi put snimam" za filmske amatere i Analiza dokumentarnih filmova za profesionalce, te masterclass odnosno stručno predavanje, otvoreno za javnost. I u ovoj se godini dodjeljuje nagrada najboljem redatelju, snimatelju, montažeru, dizajneru zvuka i regionalnom filmu te dakako nagrada žirija i publike.

Za posjetitelje LFF-a Autokamp "Opatija" Ičići nudi noćenje po 50% nižoj cijeni.

dokumentarni film liburnia film festival restart restart label ususret lff


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?