Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Svečano otvoren 58. Festival igranog filma u Puli

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.07.2011. / Autor: Mladen Šagovac Svečano otvoren 58. Festival igranog filma u Puli

Dodjelom prve ovogodišnje Zlatne Arene redatelju Jamesu Ivoryu otvoren je 58. Festival igranog filma u Puli. Autoru filmova 'Europljani', 'Maurice' i 'Soba s pogledom' te 'Howards end' nagradu za doprinos u filmskoj industriji uručio je umjetnički ravnatelj festivala i autor ovogodišnjeg ceremeonijala otvorenja 'Pule' Zlatko Vidačković. Silina svjetine koja je jučer nahrupila u pulsku Arenu samo je potvrda onoga što se proteklih tjedan dana osjećalo uoči otvorenja nacionalnog programa. 'Pula' vraća svoje blještavilo i glamur a ostaje samo pitanje kojim tempom će taj sjaj rasti.

Aktualna direkcija festivala na dobrom je tragu jer 'Pula' ponovno postaje mjesto gdje je prisutnost postala važna. No, ono najvažnije i dalje ostaju filmovi koji su konačno (opet) dobili mjesto gdje će biti kvalitetno prezentirani publici prije nego uđu u kino distribuciju. Gdje god se u Puli okrenete sve vrvi od šarenila filmskih plakata i festivalskih stopica a šarm kojim odiše ovogodišnja 'Pula' je osjetio i posebni gost festivala koji nije uspio sakriti iznenađenost glamuroznošću ambijenta i same 'krune' u kojoj se prikazuju anualni izdanci hrvatske kinematografije.

James Ivory
James Ivory

Adrenalinski ushit zbog veličine ovogodišnjeg festivala vidljivo je pogodio i gradonačelnika Pule Borisa Miletića, aktualnog ministra kulture Jasena Mesića a i samog Predsjednika RH Ivu Josipovića što se osjetilo po njihovim  pozdravnim govorima. Koliko god da se u proteklih pola godine govorilo o "paketu" odredbi namijenjenih revitalizaciji audiovizualne kulture, a koje bi trebale donijeti izdašniju i konkurentniju kinematografiju, sinoćnje otvorenje festivala je bio trenutak u kojem su svi u Hrvatskoj spoznali da se nešto zaista pokreće.

Osjećaj za 'filmsku' kulturu u Hrvatskoj proživljava svoju renesansu a ovih dana ćete ga osjetiti gdje god se okrenete u Puli.

otvorenje festival arena Mladen Šagovac pula film festival pff zlatna arena kino valli james ivory Zlatko Vidačković svečano otvorenje Jasen Mesić; Ivo Josipović Boris Miletić


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?