Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Stephen Daldry gost Motovun Film Festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 09.07.2014. / Autor: Moj Film Stephen Daldry gost Motovun Film Festivala

STEPHEN DALDRY, redatelj filmova "Billy Elliot”, "Sati” i "Žena kojoj sam čitao”, ponovo gost Motovun film festivala.

"Billy Elliot” Stephena Daldryja jedan je od onih posebno dragih filmova Motovun film festivala koji se zauvijek upisao u festivalsku povijest kao i srca motovunske publike. Osim glavne nagrade Propeler 2000. u Motovunu koja je Daldryjevom, tada debitantskom dugometražnom filmu, koji je na dirljiv i nezaboravan način oslikao vrijeme slavnog britanskog rudarskog štrajka 1984. bila jedna od prvih nagrada ikada, "Billy Elliot" je netom poslije vizionarskog MFF-a nominiran za čak 13 BAFTA (osvojili glavni glumac Jamie Bell i scenarist Hall) te čak tri Oscara (režija, scenarij i sporedna ženska uloga).

Stephen Daldry koji na Motovun film festival nije dolazio posljednjih sedam godina, za vrijeme kojih se upisao na listu renomiranih redatelja sa brojnim filmskim nagradama i nekoliko nominacija za Oscar, na ovogodišnji Motovun film festival dolazi kao stari znanac čak po sedmi put.

Povodom 30. obljetnice britanskog rudarskog štrajka 1984. kada slomom britanskog rudarskog sindikata započinje zloglasna era čelične Margharet Tatcher, 17. Motovun film festival ponovo prikazuje festivalski hit film "Billy Elliot” kada tom prigodom u Motovun stiže i stari festivalski znanac redatelj Stephen Daldry.

Oni sa dužim festivalskim stažem i pamćenjem, sjetiti će se da je "Billy Elliot” prvi film koji je ikada nagrađen na Motovun film festivalu. Tada još sasvim nepoznat naslov redatelja debitanta (Daldryju, do tada uglednom kazališnom redatelju, to je bio prvi dugometražni film), osvojio je srca motovunske publike i žirija pa je tako prva ikada glavna motovunska nagrada "Propeler” dodijeljena upravo njemu.

Ponosni na motovunski "Propeler” 2000. koji je navijestio nizanje prestižnih nagrada te čak tri nominacije za Oscara, redatelj Stephen Daldry i glumac Jamie Bell godinu dana poslije vratili su se na festival dodijeliti nagradu novom pobjedniku i kao poklon festivalu na motovunskim ulicama snimili kratki film "Motovun or Bust” snimljen i montiran u jedno poslijepodne 4. kolovoza 2001. godine.  Zaljubljenik u magiju festivala pokretnih slika na brdu 277 metara iznad realnosti, Stephen Daldry nastavio se vraćati na Motovun i narednih godina pa unatoč tome što ga na tom brdu nismo viđali posljednjih  sedam godina na 17. izdanju iščekujemo ga čak po 7. put.

Pulski filmski festival i Motovun Film Festival zajedno odabrali žiri najboljih mladih filmofila

Pula Film Festival
Pula Film Festival

Pulski filmski festival i Motovun film festival s ponosom objavljuju da su nakon dugog i pomnog vijećanja između 40 prijavljenih kandidata zajedničkim snagama izabrali osam najboljih koji će ove godine sudjelovat u radu Žirija mladih filmofila na oba festivala.

Da je riječ o najboljim kandidatima koji su zadovoljili uvjet dobnog kriterija, osam odabranih mladih filmofila dokazalo je svoju kvalitetu pored iznimno artikuliranog poznavanja hrvatskog i engleskog jezika pisanjem recenzije filma po izboru.

Žiri mladih filmofila profesionalna je platforma o kojima ljubitelji pokretnih slika mogu samo sanjati, a podrazumijeva analiziranje filmova, stjecanje znanja potrebnog za istraživanje sedme umjetnosti i općenito audio-vizualnih djelatnosti te jednostavno - uživanje u domaćim i međunarodnim dugometražnim  i kratkometražnim filmovima.

U skladu s time, mladi filmofili će od 19. do 26. srpnja boraviti na Pulskom i od 26. do 30. srpnja na Motovunskom filmskom festivalu, te imati osiguran smještaj i hranu. Katalog i posebne akreditacije omogućit će im neometano obavljenje svojih dužnosti, a one podrazumijevaju: gledanje, komentiranje i ocijenjivanje domaćih i stranih filmskih ostvarenja, aktivno sudjelovanje u anketama i diskusijama s autorima filma, pisanje blogova i recenzija.

Zbog svoje vjernosti i predanosti sedmoj umjetnosti, odabranih osam nada filmske kritike moći će sudjelovati na brojnim predavanjima i radionicama te sudjelovati u razgovorima sa stručnjacima iz područja audiovizualnih djelatnosti.

Motovun film festival pula film festival nagrada Stephen Daldry billy elliot propeler mladi filmofili žiri mladih filmofila


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?