Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Pula" kao festivalsko mjerilo

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 28.07.2011. / Piše: Mladen Šagovac "Pula" kao festivalsko mjerilo

Kultura nije nešto što bi se trebalo mjeriti u brojkama, ali, to se ipak radi od vajkada. Filmski festivali često svoje uspjehe mjere brojem pozitivnih medijskih napisa, a što su veći i brojem posjetitelja. Apsolutno da je broj posjetitelja daleko važniji od medijskih oda ili dišperatnih pokuda na račun pojedinih festivala. Zašto? Svi znamo kakvi su današnji dnevni mediji u Hrvatskoj i kakav je njihov stvaran utjecaj na publiku. Svakako, da ćete u svakoj organizaciji filmskog festivala pronaći manjkavosti pogotovo ako su veći jer je s veličinom teže kontrolirati tijek festivalskih zbivanja. Pula je svojim novim brojčanim rekordom pokazala dvije jako bitne stvari.

Hrvatska publika još uvijek vjeruje u hrvatske filmove i još uvijek im daje šansu, bez obzira koliko su loši ili, u boljem slučaju, osrednji. Druga bitna stvar koja Pulu čini iznimno važnom za hrvatsku filmsku publiku jest da je ona indikator onoga što bi se od domaće produkcije isplatilo u narednom periodu pogledati u kino dvoranama.

Kako su Hrvati u gotovo vječnom sukobu sa domaćim filmskim kritičarima, koji prečesto podilaze hrvatskom filmu, ovih 38000 gledatelja domaćih filmova u pulskoj Areni su "najpouzdaniji" izvor informacija koji se nudi prosječnom Hrvatu.Ne možemo reći da su hrvatski redatelji ostavili predubok dojam na vlastitu i najbrojniju publiku ali, ono što ostaje iza ovoga Festivala jesu impresivni dojmovi gledanja filmova pod zvijezdama, ugodna druženja te neosporive brojke.

Pula Film Festival

Pula Film Festival u brojkama

Filmove 58. Pule pratilo je 73.610 gledatelja (nešto više od prošlogodišnjih 73.555), a tom broju će trebati pridodati i festivalska gostovanja u Rijeci, Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu koja traju do kraja srpnja. Devet hrvatskih filmova u Areni (jedan je zbog kiše premješten u kino) pogledalo je 38.000 gledatelja (prošle godine 35.800). Ukupno je bilo u Areni 57.680 gledatelja, u Kinu Valli 8.830, na Kaštelu 4880, na Portarati 1500, a u Solarnom kinu 720.

Tijekom 17 festivalskih dana (od 7. do 23. srpnja 2011.) prikazano je 176 filmova na ukupno 321 projekciji.

Održano je i 15 koncerata. Programi Festivala održani su na 17 lokacija: Arena, Povijesni muzej Istre - Kaštel, Kino Valli, Zajednica Talijana - Circolo, Portarata, Forum, MMC Luka, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Galerija Makina, Muzej suvremene umjetnosti Istre - MSUI, Verudela, Kamp Stupice – Premantura, Kamp Indije – Banjole, Danteov trg, Park grada Graza, Karlo Rojc i Giardini.

(PFF/Mladen Šagovac)

hrvatski film festival arena pula film festival pff pula festival igranog filma kino valli Kino Kaštel posjetitelji filmski festiavali


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?