Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Pula Film Festival predstavio novi vizualni identitet

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.05.2012. / Autor: Moj Film Pula Film Festival predstavio novi vizualni identitet

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u maloj dvorani Kina Valli predstavljen je novi vizualni identitet Festivala igranog filma u Puli, te novosti ovogodišnje radionice Pulske filmske tvornice i natječaja doFuraj svoj film u sklopu popratnih programa Festivala. Prisutnima su se obratili ravnateljica Zdenka Višković-Vukić i producentica Tanja Miličić, koje su predstavile neke od novosti 59. Pule, te Sean Poropat i Jelena Šimunović - predstavnici tvrtke Studio Sonda d.o.o.  - zaduženi za kreativni dio vizualnog identiteta Festivala.

Ususret 60. obljetnici uprava je odlučila intenzivirati vizualne komunikacije te redizajnirati vizualni identitet kako bi se zaokružio ostvareni prosperitet Festivala te istakla vizija njegove budućnosti. Vođeni idejom o važnosti za budućnost hrvatske filmske umjetnosti te jačanja pripadnosti publici, kao jednom od glavnih generatora i motivatora same opstojnosti Festivala kroz zavidan niz godina, u suradnji s renomiranim kreativnim timom Studija Sonda  osmišljene su glavne postavke identiteta.

Pula Film Festival

U skladu s tradicijom, specifičnošću lokacije i činjenicom da se Festival odvija pod vedrim nebom, kreativni tim koji je radio na razvoju identiteta smatrao je važnim iskoristiti i primijeniti upravo navedene prednosti u oblikovanju identiteta. Stoga simbol zvijezde, sjaja, čini osnovnu postavku identiteta koji čini prirodnu poveznicu filmskih večeri i Arene.

Kroz daljnju primjenu zadanih vizualnih postavki, sjaj s neba iznad Arene projicira se na publiku i sudionike, integrirajući ih u Festival koji bez njih zapravo ne može sjati punim sjajem.

Sjaj zvjezdanog neba stapa se s publikom, čineći nedjeljivu zajednicu i time sve što svijetli zapravo postaje dio identiteta, pa tako i posjetitelji koji zapravo sudjeluju u stvaranju imidža Festivala.

- objasnila je Jelena Šimunović, kreativna direktorica Studija Sonda.

Pula Film Festival

U razradi identiteta korišten je minimalistički stiliziran simbol koji zapravo pojednostavljuje i predstavlja zvijezdu kroz točku kao osnovnu likovnu i optičku vrijednost.

Jednostavnost točke kao ključnog grafičkog elementa omogućuje veliku primjenjivost u daljnjem razvijanju vizuala, a pritom se nizanjem elemenata dobiva nedvojben efekt zvjezdanog neba u kojem točke postaju blještave iluminacije.

- istaknuo je Sean Poropat, kreativni direktor Studia Sonda pojašnjavajući grafičke elemente prezentiranog identiteta.

Za ovogodišnju kampanju 59. festivala u iscrtavanju identiteta korištena je realna konstelacija zvijezda kakva će biti na dan 21. srpnja 2012. godine preuzeta s aplikacije Your Sky. Na taj način posjetitelji će imati priliku mjesecima se radovati zvjezdanom nebu kakvo će uistinu i biti na dan otvorenja nacionalnog programa Festivala.

Povodom novoga vizualnog iskoraka ravnateljica Festivala Zdenka Višković-Vukić izjavila je:

S veseljem vam predstavljamo novi identitet Festivala. Prisjetimo se, 2007. započeli smo sa sloganom dobri duh Festivala, potom slijedi Film pod kožom, da bi Film pod zvijezdama zaokružio našu namjeru i postao odraz ne samo filma i zvijezda na filmu, već i naš univerzalni simbol koji u kojem svoj odraz nalazi zvjezdano nebo, Arena kao univerzalna zvijezda, ponaosob svaki festivalski  posjetitelj i na kraju Pula koja  petnaest dana iskri  zvjezdanom prašinom.

Pula Film Festival

Producentica Festivala Tanja Miličić predstavila je dio ovogodišnjih popratnih programa Festivala. Radionica izrade filma pod nazivom Pulska filmska tvornica, koja se organizira u suradnji s udrugom "Pulska filmska tvornica", osmu godinu za redom omogućava desetorici polaznika da steknu znanja iz svih faza stvaranja filma te realiziraju svoj kratkometražni film. Kao prethodne, i ovogodišnja radionica se sastoji od dva dijela: izrade scenarija, redateljskog koncepta i plana snimanja te izrade filma što uključuje snimanje, montažu te postprodukciju slike i zvuka. Prvi dio radionice održat će se od 18. do 22. svibnja pod vodstvom redatelja i pedagoga Darija Juričana, s ciljem da se od pristiglih ideja scenaristički, redateljski i produkcijski zaokruže budući filmovi. Drugi dio radionice, koji se tiče same izrade i postprodukcije filma, održat će se od 27. svibnja do 1. srpnja i vodit će ga stručni tim koji čine snimatelj Kristijan Burlović, montažer Ivan Štifanić i voditelj produkcije Marko Zdravković-Kunac. S današnjim danom završile su prijave za radionicu.

Revija kratkog amaterskog filma doFuraj svoj film devetu se godinu zaredom odvija u sklopu popratnih programa Festivala. Natječaj je otvoren do 1. lipnja 2012. godine, a prijavljeni filmovi bit će prikazani u sklopu 59. Pule. Na natječaj se mogu prijaviti autori s uratkom u trajanju do 1 minute u .avi formatu. Film može i ne mora biti montiran, a jedan autor može sudjelovati s najviše dva filmska uratka.

Filmovi uvršteni u natjecateljski program natječu se u sljedećim kategorijama:

  • najbolji film (ili najbolja ideja) po glasovima žirija (odluku donosi žiri sastavljen od strane organizatora)
  • najbolji film po glasovima publike (odluku donose posjetitelji max.tportal.hr online glasovanjem od 15. lipnja do 1. srpnja).

Nagrada za najbolji film po odluci stručnog žirija, koju dodjeljuje T-com kao partner Festivala, uručit će se na Svečanoj dodjeli nagrada u Areni, 28. srpnja 2012.

Pula Film Festival

Pula Film Festival jest javna ustanova zadužena za: pripremanje i ostvarenje Festivala igranog filma u Puli, vođenje Kina Valli, organizaciju raznovrsnih kulturno-umjetničkih programa te pružanje vrsne logističko-tehničke potpore najzahtjevnijim programima i spektaklima na području grada Pule. Više informacija o samom radu ustanove i programima koje provodi Pula Film Festival možete saznati na:

Službenim stranicama Pula Film Festivala

festival pula film festival pff festival igranog filma redizajn vizualni identitet


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?