Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Prvi aduti Pula film festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 09.06.2011. / Autor: Moj Film Prvi aduti Pula film festivala

Retrospektiva Jamesa Ivoryja, koncert Gabi Novak i festivalski filmovi u Dubrovniku, Splitu, Bolu..

Konferencija za medije održana u foajeu pulskog Kina Valli počela je otkrivati ovogodišnje filmske adute Festivala igranog filma u Puli. Nakon uvodnog obraćanja ravnateljice Festivala Zdenke Višković-Vukić u kojem je predstavila vizualni identitet 58. Festivala (autor fotografije predplakata 58. Festivala je Duško Marušić-Čiči, a autor vizualnog identiteta Dražen Tomić) i naglasila već poslovičnu dobru suradnju s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Hrvatskom turističkom zajednicom i Turističkom zajednicom Istarske županije.

Okupljenim se novinarima potom obratio umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković predstavljajući ovogodišnje izdanje retrospektive posvećene velikim svjetskim redateljima, gostovanja Festivala po hrvatskim gradovima, te koncertno gostovanje hrvatske glazbene dive Gabi Novak. Također, umjetnički ravnatelj je pozvao mlade fillmoljupce na sudjelovanje u Žiriju mladih filmofila.

Nakon Pedra Almodovara i Giuseppea Tornatorea, Festival igranog filma u Puli posvetit će retrospektivu iz ciklusa posvećenom velikim svjetskim redateljima američkom sineastu Jamesu Ivoryju (Berkeley, Kalifornija, 1928). Retrospektiva ovog redatelja rafiniranog vizualnog stila koji kontinuirano i postojano kvalitetno stvara već punih 58 godina, a čiji se filmovi pamte po nijansiranim likovima, perfekcionističkoj mizansceni i dojmljivoj atmosferi, uključit će 11 filmova, među kojima će naći predstavnici iz tri najvažnije faze njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke. James Ivory s Indijcem Ismailom Merchantom 1961. utemeljio je produkcijsku kuću Merchant–Ivory, a kao scenaristica im se priključila spisateljica Ruth Prawer Jhabvala. Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara, a on je 3 puta nominiran za najbolju režiju.

James Ivory

Najstariji film iz retrospektive na 58. Festivalu igranog filma u Puli je Shakespeare Wallah iz 1965., a od filmova ambijentiranih u Indiji tu je i Žega i prašina (Heat and Dust,1983), s Julie Christie i Gretom Scacchi. Iz američke su faze dvije adaptacije djela Henryja Jamesa: Europljani (The Europeans, 1979) i Bostonci (The Bostonians, 1984) s Vanessom Redgrave i Christopherom Reeveom, potom Kvartet (Quartet, 1981) s Isabelle Adjani i Maggie Smith, Robovi New Yorka (Slaves of New York, 1989) te Razvod na francuski način (Le Divorce, 2003) s Kate Hudson i Naomi Watts. Iz njegove britanske faze prikazujemo nagrađivane filmove Soba s pogledom (A Room With a View, 1985) s Helenom Bonham Carter, Julianom Sandsom i Danielom Day-Lewisom; Maurice (1987) s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom te Na kraju dana (Remains of the Day,1993) s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson. Najnoviji film iz retrospektive je Bijela grofica (White Countess, 2005), s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson, snimljen u Kini.

Filmovi će biti prikazivani u Kinu Valli, s iznimkom Bijele grofice koja će imati projekciju na pulskom Kaštelu, a biti će prikazani u Rijeci i Dubrovniku. Veći broj filmova iz retrospektive gostovat će i u Zagrebu u Art-kinu Metropolis MSU.

Filmovi s Festivala igranog filma u Puli i ove će godine gostovati na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu s filmovima iz glavne sekcije Nacionalnog programa te odabranim naslovima iz Međunarodnog programa koji će se naći i na programu Riječkih ljetnih noći i Bolskog ljeta, te na Šibenskom ljetu s manjinskim koprodukcijama.

White Countess

Koncert filmskih songova održat će se u nedjelju 17. srpnja istinska diva hrvatske glazbene scene Gabi Novak, uz pratnju Matije Dedića na klaviru. Na programu će se naći pjesme izvođene u brojnim filmovima tijekom 55 godina njene bogate glazbene karijere koja je često bila vezana za film, od prvog songa iz crtića Susret u snu, preko songova Sretan put iz filma H-8 te Ljubav i šala iz filma Ljubav i moda, do nezaboravnih evergreena korištenih u filmovima snimljenim u proteklom desetljeću.

Na samom se kraju novinarske konferencije okupljenima obratio i Fabrizio Radin, zamjenik pulskog gradonačelnika koji je posjetiteljima i organizatorima Festivala zaželio najbolje moguće pulsko filmsko ljeto.

Pula film festival mladima: Žiri mladih filmofila i Dofuraj svoj film

Festival igranog filma u Puli poziva sve zainteresirane u dobi od 18 do 29 godina da se do 6. srpnja prijave u Žiri mladih filmofila ispunjavanjem prijavnice na festivalskim internetskim stranicama. Članovi Žirija, koji se formira po peti put u povijesti Festivala, imaju zadatak gledanja svih filmova nacionalnog i/ili međunarodnog natjecateljskog programa, njihovog ocjenjivanja, sudjelovanja u anketama i diskusiji o viđenim ostvarenjima. Žiri mladih filmofila na samom kraju Festivala dodijelit će i vlastitu nagradu najboljim filmovima iz nacionalne i međunarodne konkurencije.

Također, festival poziva sve amaterske filmske autore na prijavu za 8. izdanje natječaja doFuraj svoj film koje Festival igranog filma u Puli tradicionalno organizira u suradnji s T-Comom i T-Portalom. Tijekom prethodnih izdanja natječaja posjetitelji festivalskih i T-Portalovih stranica imali su prilike upoznati se s više od stotinu i pedeset autora i njihovih gotovo dvije stotine filmova. Brojke su to koje dokazuju kako je osnovni cilj natječaja – animiranje neprofesionalnih filmaša – i više no ispunjen. Sudeći prema dosadašnjem broju pristiglih prijava isti će se trend nastaviti i ove godine. Krajnji rok za prijavu jest 15. lipanj, a sve potrebne informacije, prijavnicu i pravilnik za sudjelovanje na natječaju nalazi se na stranicama Festivala – www.pulafilmfestival.hr.

pula film festival pff pula james ivory gabi novak


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?