Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Program 20. Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.06.2015. / Autor: Moj Film Program 20. Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala

Filmska revija mladeži je centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. 12 godina je mijenjala boravište, a od 2007. godine upisala je svoje prebivalište u Karlovcu. Od 2008. godine, u sklopu Revije, organizira se i Four River Film Festival, međunarodna inačica, odnosno festival namijenjen srednjoškolskom filmu. Osim kvalitetnog glavnog programa Reviju čini i više nego bogat popratni program na različitim lokacijama - radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi muzičkih bendova. Cilj je da Karlovac uistinu živi film, u svakom smislu te riječi.

Filmovi u konkurenciji

Od 398 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, selekcijska komisija odabrala je 31 domaći film i 41 strani film, koji ulaze u konkurenciju 20. Filmske revije mladeži, odnosno 8. Four River Film Festivala. Tako će se na Four River Film Festivalu ove godine u Karlovcu od 23. do 27. lipnja natjecati filmovi iz brojnih zemalja, a među njima iz Kube, Australije i Brazila. U domaćoj konkurenciji, najviše filmova dolazi iz Karlovca, Zaprešića i Gunje. Mladi se filmaši natječu u kategorijama- igrani, animirani, dokumentarni film, slobodni stil te u kategoriji gastro filma, a u skladu s petom kategorijom, banana je odabrana kao ovogodišnji vizualni identitet karlovačkog festivala. Selekcijsku komisiju činili su filmski kritičar i politolog Boško Picula, prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić i producent Ivan Kelava. Prema riječima Boška Picule, domaćoj i stranoj konkurenciji zajedničko je to što mladi filmaši žele kroz svoje filmske uratke dovesti u vezu svoje privatne živote s onim što muči cijeli svijet, a najviše ih zanima smisao egzistencije. Namjenski rod je u hrvatskoj konkurenciji došao do izražaja i jedan dio filmova ima zavidan produkcijski nivo, koji već godinama krasi sjajne filmove, primjerice iz Danske, naglašava Picula te dodaje da je najveće veselje vidjeti različite pristupe, različite teme i različite rodove. Producent Ivan Kelava kaže kako tehnička perfekcija srednjoškolskih filmova nije više vijest jer su današnji srednjoškolci odrasli s kamerama, ali da je zapanjujuće kako mladi filmaši razmišljaju, elaboriraju i govore  filmskim jezikom. Profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić dodaje kako su Revija i Festival odlična odskočna daska za plasman svih srednjoškolskih filmova, a vrijednost festivala je razmjena znanja i iskustva srednjoškolaca iz cijelog svijeta.

Opširnije na hfs.hr

Edukativni program

U sklopu ovogodišnje Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, koji se održavaju od 23. do 27. lipnja 2015. u Karlovcu, pripremili smo 13 edukativnih radionica za sve filmoljupce! 

Opširnije o edukativnom programu Revije i Festivala

Nagrada Žuta zastava šesti put zaredom!

Ovim se jedinstvenim priznanjem mladi filmaši u natjecateljskom programu pozivaju da svojim radovima daju doprinos nenasilju na filmu. 17 mladih autora i autorica iz Hrvatske i svijeta ove se godine  bori za nagradu Žute zastave, koju će dobiti film koji svojom temom, pričom, protagonistima i kreativnim rješenjima najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje kao  društveno zlo, posebice među mladima. O filmu s ovogodišnje Revije i Festivala koji na najbolji način doprinosi nenasilju kroz filmsko izražavanje odlučuje tročlani ocjenjivački sud sastavljen od troje darovitih i uspješnih srednjoškolaca. 

Više na nagradi Žuta zastava

Mali i Veliki žiri

30  mladih filmofilma iz Makedonije, Turske, Italije, Srbije, Amerike i Hrvatske ima težak zadatak na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu, odnosno bolje rečeno zadatke. Oni, naime, odlučuju o 7 prestižnih nagrada: Žutoj zastavi, Nagradi za najboljeg glumca, Nagradi za najbolju glumicu, Nagradi za najboljeg scenarista, Nagradi za najboljeg redatelja, Nagradi za najboljeg snimatelja te Nagradi za najboljeg montažera. Nagrade će nakon tribine Kako od srednjoškolskog filmaša postati uspješan filmski profesionalac? mladim filmskim talentima uručiti upravo ponajbolji hrvatski glumci, redatelji, scenaristi, snimatelji i montažeri. Veliki žiri čine Alexandre Juruena, Rada Šešić i Cheryll Hidalgo.

 Alexandre Juruena magistriro je Studij suvremene umjetnosti -UFF (Federal Fluminense University). Završio je postdiplomski  iz “Medija  i edukacija” - PUC Rio (Ponti­cal Catholic University of Rio de Janeiro) Alexandre je profesor animacije pri Escola Parque (osnovnoj i srednjoj školi) te je direktor festivala  Anim!Arte  (International Student Animation Festival of Brazil).

Rada Šešić rođena je u Bjelovaru, živjela u Sarajevu, a sad živi i radi u Utrechtu, u Nizozemskoj kao scenaristica, redateljica i filmska kritičarka. Profesorica je na Masteru za film Nizozemske filmske akademije u Amsterdamu. Više od desetljeća, surađuje s dva najveća filmska festivala u zemlji, IDFA u Amsterdamu gdje je u selekcijskoj komisiji za dokumentarni film te na IFFR u Rotterdamu gdje bira igrane filmove iz Južne Azije te je stalni član komisije fonda Hubert Bals.

Cheryll Hidalgo kreatorica je programa za Film/Video Produkciju pri Seattle Akademiji Znanosti i Umjetnost (SAAS), u Seattleu, Washington, SAD. Magistrirala je pri 'The School Of The Art Institute' u Chicagu, Illinois, SAD.  Teza njezinog filma "Pravi Vi, od vrha do dna", prikazala se na javnoj televiziji, te na javnim filmskim projekcijama u Chicagu te je trajno pohranjen u filmskoj kolekciji  ustanova: The Art Institute i The Roger Ebert Film Center.

Najbolje iz dječje filmske kuhinje – kuhamo najbolje filmske juhice!

Ovaj program pokrenut je prošle godine i na neki način, zajedno s programom „Nekad laureati Revije i festivala, a danas?“ zatvara krug. Naime, kako Hrvatski filmski savez, uz Filmsku reviju mladeži, organizira i Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, pokazalo se logičnim da se te dvije manifestacije barem nakratko ujedine – jer gdje su svoju karijeru započeli srednjoškolski filmaši nego na Reviji djece? Tako ćemo u okviru programa "Najbolje iz dječje filmske kuhinje" zapravo moći vidjeti prve filmove današnjih autora iz natjecateljskog programa Revije i Festivala, koji su pobjeđivali na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece dok su još bili filmski žutokljunci. Ove  godine predstavljamo filmaše iz Gunje, Zagreba i Zaprešića!

Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima

FourRiver Film Festival i Filmska revija mladeži održavaju mrežu kontakata uspostavljenu kroz nedavno pokrenutu Mrežu filmskom stvaralaštva mladih (Youth Cinema Network) koja koordinira suradnju između pojedinih festivala i brojna pitanja vezana uz njihovu organizaciju, financiranje i međusobnu suradnju, kao i suradnju s lokalnim zajednicama u kojima djeluju.  Program Srednjoškolci predstavljaju Srednjoškolcima osmišljen je kao prezentacija četiri uspješna filmska festivala odnosno programa namijenjena srednjoškolcima; na taj se način osnažuje filmsko stvaralaštvo mladih diljem Europe i svijeta,  potiče ih se na profesionalno bavljenje filmom i omogućuju im se alati i znanja kako bi svoje filmske priče mogli ispričati na festivalima diljem Europe. Ove godine predstavit će se International Youth Film Festival 'Plasencia Encorto', National Film Festival for Talented Youth, Star Film Fest i ENIMATION little elephant.

Info o večernjem programu

Večernji program: Danko Bananko! - Prije točno 35 godina, John Geering stvorio je neobičnog superjunaka – školarca koji spašava svijet kao Bananaman, u našim krajevima poznat kao Danko BanankoU 60 minuta programa uživat ćemo u epizodama Danka Bananka.

Projekcija filma Woody Allena: Bananas - Iz humoristične tvornice Woody Allena, stiže nam američka komedija Bananas iz 1971. godine. Radi se o Amerikancu, koji, nakon što ga je odbacila djevojka, putuje u malu latinoameričku  zemlju i postaje uključen u najnovije pobune. U filmu glume Allen, Louise Lasser i Carlos Montalban, a za scenarij su zaslužni Allen i Mickey Rose.

Banananastična stand up komedija  s Marinom Orsag i Aleksandrom Curać Šarićem! – Iz Studija smijeha stižu nam Marina i Aleksandar koji će vas nasmijati do suza! Marinin put prema stand up karijeri počeo je krajem prije više od 10 godina, a nastupala je u Londonu, Budimpešti. Amsterdamu, Sofiji i Barceloni. Aleksandar, zvani Aleks, iza sebe već ima pet godina iskustva i oko 400 nastupa diljem zemlje i šire.

Makedonska kratkometražna večer s Agencijom filma Republike Makedonije i Giffoni Macedonia- Makedonska kratkometražna večer nastavak je suradnje s Agencijom filma Republike Makedonije i Giffoni Macedonia, a donosimo vam  tri filma: "Bardo" Marije Apcevske, "Audition Material"  Gjorca Stavreskog  i film "The man in the habit of hitting me on the head with un umbrella"  redatelja Vardana Tozija.

Programski raspored

Raspored projekcija

filmska revija mladeži four river film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?