Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Predstavljen Nacionalni program 58. Pula film festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 30.06.2011. / Autor: Moj Film Predstavljen Nacionalni program 58. Pula film festivala

U Nacionalnom programu 58. Festivala igranog filma u Puli biti će prikazano 19 ostvarenja, od čega 10 u Glavnoj sekciji, a 9 u Sekciji manjinskih koprodukcija.

U Glavnoj je sekciji Nacionalnog programa pet filmova nastalih temeljem scenarija odobrenih na javnim pozivima HAVC-a, a pet su nastali kao nezavisne produkcije, te su odlukom HAVC-a dobili naknadnu financijsku potporu. Šest su redatelja debitanti: Kušan, Žaja, Čakić-Veselič, Tardozzi, Tomić i Škorić, a među četiri iskusnija su Matanić i Oki te veterani Radić i Ivanda.

U tri ovogodišnja hrvatska filma u glavnim su ulogama djeca -  to su povijesni "Lea i Darija" Branka Ivande, te fantastični "Koko i duhovi" Danijela Kušana i "Duh babe Ilonke" Tomislava Žaje. Slijede dvije drame ljubavno-obiteljske tematike "Kotlovina" Tomislava Radića te "Korak po korak" Biljane Čakić-Veselič. Prikazat ćemo i tri kriminalistička trilera: psihološki "Ćaća" Dalibora Matanića, noirovski "Mrak" Dana Okija te "Fleke" Alda Tardozzija, ratnu dramu "Jozef" Stanislava Tomića te erotsku komediju "7sex7" Irene Škorić.

Ove godine Festival prikazuje čak 12 filmova iz regije, od čega je 7 u programu manjinskih koprodukcija: slovenski "Piran-Pirano" Gorana Vojnovića i "Laku noć, gospođice" Metoda Peveca, bosansko-hercegovački "Belvedere" Ahmeda Imamovića, srbijanski "Neprijatelj" Dejana Zečevića, "Bijeli lavovi" Lazara Ristovskog i "Kako su me ukrali Nijemci" Miše Radovanovića te crnogorski "Lokalni vampir" Branka Baletića. Osim regionalnih koprodukcija tu je i jedna s Danskom – "Soba 304" Brigitte Staermose i jedna s Njemačkom – "Max Schmelling" Uwea Bolla.

5 filmova iz regije je u Međunarodnom programu: makedonski "Majke" Milče Mančevskog, slovenski "Circus fantasticus" Janeza Burgera te srbijanski "Montevideo – Bog te video" Dragana Bjelogrlića, "Cinema Komunisto" Mile Turajlić i "Šišanje" Stevana Filipovića.

U programu kratkog filma, koji je od prošle godine natjecateljski, prikazuje se dvadeset filmova, od koji su deset režirale mlade redateljice (Sonja Tarokić, Barbara Vekarić (2 filma), Hana Jušić, Silva Ćapin, Kristina Vuković, Neda Radić (2), Ivana Škrabalo i Daina Oniunas Pusić), a deset redatelji (Jadran Puharić, Ivica Mušan, Neven Dužanec, Filip Mojzeš, David Kapac (2), Denis Lepur, Marko Stanić, Saša Dodik, Filip Šovagović i Josip Žuvan). Samo su dva među njima već prikazani na Danima hrvatskog filma. Većina ostvarenja erotske je tematike, a među njima je i grupa kratkih filmova nastalih u produkciji ADU Zagreb po kratkoj priči Tarika Kulenovića "Igra tucanja", a koji će biti prikazani zajedno iste večeri.

Pula Film Festival

Umjetnički ravnatelj Festivala igranog filma u Puli potom je predstavio i ovogodišnje ocjenjivačke sudove. Ocjenjivačkim sudom Nacionalnog programa predsjedavat će filmski kritičar i redatelj Živorad Tomić, a članovi će biti scenograf i redatelj Vladimir Tadej, redatelj i scenarist Goran Dević, glumica Nataša Janjić i snimatelj Stanko Herceg. Ocjenjivačkim sudom Međunarodnog programa predsjedavat će Paul Bradley, glavni producent tvrtke Merchant-Ivory; a članovi su talijanski filmolog Paolo Minuto, filmolog i bivši dugogodišnji predsjednik Talijanske i Svjetske federacije kino klubova, te kanadski glumac Niels Schneider, dobitnik Nagrade Chopard za glumačko otkriće 2010. godine u Cannesu.

Najveći novitet ovogodišnjeg festivala su digitalne projekcije u Areni, što nije samo veliki organizacijsko-tehnički pomak, nego i programski, jer će se zahvaljujući tome u Areni moći prikazivati i filmovi producenata koji nisu imali novca za izradu 35mm kopije ili je još nisu stigli izraditi. 2K projektore tvrtke Barco i DCP servere u Areni i Kinu Valli ustupio je sponzor festivala, tvrtka Audio Video Consulting iz Zagreba, a u Areni će filmovi prikazivani s projektora DP2K-32B, koji je uvršten u Guinessovu knjigu rekorda kao najsvjetliji projektor na svijetu.

Irena Škorić pula film festival pff dalibor matanić havc koko i duhovi daniel kušan fleke Lea i Darija Branko Ivanda mrak nacionalni program 7 sex 7 Duh babe Ilonke Ćaća Jozef


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?