Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Potrošeni" najbolji film 12. Liburnia Film Festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 31.08.2014. / Autor: Moj Film "Potrošeni" najbolji film 12. Liburnia Film Festivala

Najbolji film 12. Liburnia Film Festivala je "Potrošeni" redatelja Boruta Šeparovića (producent Borut Šeparović, produkcija Montažstroj), obznanio je peteročlani žiri posljednje festivalske večeri u lučici u Ičićima. Publika je najvišu prosječnu ocjenu dodijelila filmu "4. majmun" redatelja Hrvoja Mabića (producenti: Morana Komljenović, Hrvoje Mabić, Robert Zuber; produkcija: Fade In, HRT), najbolji je regionalni film "Mula, skupina korijenja svezanih zajedno" redateljice Sabine Mikelić (producentica Nicole Hewitt, produkcija Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu - odjel za animaciju i nove medije) a posebno priznanje u regionalnom programu dobio je film "Povratak posljednjeg" redatelja Igora Paulića nastao u samostalnoj produkciji.

Dodijeljene su i nagrade struci: nagradu za najbolju režiju dobila je Tatjana Božić za film "Ljubavna odiseja", za najbolju fotografiju Lovro Čepelak za "Maslačak" koji je i režirao, za montažu Boudewijn Koole ("Ljubavna odiseja") a za dizajn zvuka Marko Pelaić za film "Ovrha" redatelja Nevena Hitreca.

Žiri - Ana Alexieva, Anđelka Nenezić, Rajko Petrović, Miroslav Sikavica i Sanja Šamanović - svoje je odluke obrazložio sljedećim riječima:

Nagrada za najbolji film 12. LFF-a ide filmu "Potrošeni" Boruta Šeparovića, koji na nov, konceptualan, ali i dalje živopisan način progovara o samoći, gubitku, boli, ljubavi, ali i aktualnim problemima sadašnjeg trenutka generacije koju današnje društvo smatra potrošenim teretom.

Nagrada za najbolji regionalni film 12. LFF-a, koju dodjeljuje Balkan Documentary Center, ide filmu "Mula, skupina korijenja svezanih zajedno" Sabine Mikelić za njeno eksperimentiranje s filmskim formama, za hrabar autorski potpis, dubinu naracije i redateljičin velik potencijal da prijeđe i proširi granice filma.

Posebno priznanje u regionalnom programu ide Igoru Pauliću za film "Povratak posljednjeg" zato što je sa svojim likom, gospodinom Olegom Mandićem, uspio stvoriti povjerljiv odnos obilježen međusobnim poštovanjem, te zato što mu je izgradio "sigurnu zonu" i omogućio mu da pred publikom iskreno i intimno progovori o užasima nacističkog logora.

Nagrada žirija 12. LFF-a za najbolju režiju ide Tatjani Božić za režiju filma "Ljubavna odiseja" za suvereno režiranu dokumentarnu priču u kojoj hrabro, duhovito i samokritično izlaže sebe, svoju obitelj, sadašnjeg partnera te prijašnje ljubavnike u gorko-slatkoj potrazi za odgovorima o (ne)postojanju vječne ljubavi, muško-ženskim odnosima, vezivanju i gubitku sebe, koja ne ostavlja ravnodušnim. Nagradu dodjeljuje Institut za dokumentarni film - IDF iz Praga.

Nagrada 12. LFF-a za najbolju fotografiju ide Lovri Čepelaku za film "Maslačak" za njegov sjajan vizualni jezik i razigranost prilikom snimanja glavnog protagonista i prostora u kojem on stvara.

Nagrada žirija 12. LFF-a za najbolju montažu ide Boudewijnu Kooleu za film "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić za zaigranu i razgranatu kompoziciju djela, koja nekoliko narativnih linija razvija usporedo te koja umješno i ritmično povezuje različite izlagačke moduse, filmske formate, arhivsku građu i asocijativne kadrove u dojmljivu melodramsku cjelinu.

Nagrada za najbolji dizajn zvuka 12. LFF-a ide Marku Pelaiću za film "Ovrha" za sjajno postignuće u kreiranju zvučne osnove koja gledatelje stavlja na isto mjesto i u isto vrijeme u kojem se nalaze likovi, te za uspješnost u doprinosu tenziji priče kroz dizajn zvuka.

Direktor festivala Oliver Sertić je izjavio:

Iako je LFF osim filmske publike dosad privlačio i onu manje "vjernu" filmovima koja je festival prepoznala kao mjesto za druženje, ove su godine prevagnuli gledatelji vjerni filmu. Gledalište je bilo popunjeno na svim projekcijama, filmove se pratilo s velikom pozornošću, i to smatramo dokazom da smo kroz godine uistinu razvili publiku koja ima kriterije i prepoznaje hrvatski dokumentarni film u svim njegovim žanrovima. Drago mi je i što mogu primijetiti da je regionalni program sve bolji, da redatelji i producenti ove i susjednih županija sve više i sve kvalitetnije stvaraju, pa se nadam da će i financijska podrška regionalnom dokumentarnom filmu u budućnosti biti sve veća.

Izvršni direktor festivala Igor Bajok osvrnuo se na ovogodišnju novinu, uvođenje novčane nagrade najboljem filmu po izboru publike koju donira sama publika.

Željeli smo da autore čiji su filmovi osvojili simpatije publike nagradimo konkretnom nagradom, a publici pružimo mogućnost da izrazi podršku festivalu koji im već 12 godina sve programe pruža besplatno. Krenuli smo na "mala vrata", ali uspjeli smo ostvariti zactani cilj i na tome zahvaljujem svima koji su pridonijeli

Prije objave nagrada izvan konkurencije su prikazani filmovi u produkciji Restarta, "Starci" (Anja Strelec, Tomislava Jukić), "Posljednji splavar" (Drago Toroman), "Neke stvari ne treba sakriti" (Lidija Špegar) i "Svaki dan je Božić" (Ante Zlatko Stolica). Nakon dodjele nagrada, kao posljednji film na festivalu prikazan je "Moj zanat" redatelja Mladena Matičevića.

Od utorka 26. do subote 30. kolovoza u Ičićima je prikazano 25 filmova, od čega 14 u konkurenciji, 6 u regionalnom programu i 5 izvan konkurencije. Filmske je projekcije posjetilo preko tri tisuće ljudi, a LFF je ugostio i više od 80 domaćih i inozemnih gosiju, najviše dosad.

Održane su i edukacije "Prvi put snimam" za filmske amatere koju tradicionalno provodi riječki Filmaktiv, zatim Restartova Filmska početnica - radionica o zvuku na filmu za djecu do 10 godina, potom case study hrvatskog dokumentarnog hita "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića i Vanje Jambrović te autorska analiza filma za talentirane filmaše. 

dokumentarni film liburnia film festival lff festival hrvatskog dokumentarnog filma


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?