Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Posljednji dan 8. Vox Feminae Festivala i veliki koncert Planningtorock u Jedinstvu!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 14.11.2014. / Autor: Moj Film Posljednji dan 8. Vox Feminae Festivala i veliki koncert Planningtorock u Jedinstvu!

Jučerašnji dan 8. Vox Feminae Festivala obilježilo je otvaranje Trešnjevačke kuće. Ovim namjernim smještanjem festivala izvan centra grada htjelo se ukazati na potrebu decentralizacije društvenog života grada Zagreba. Prostorije Vox Feminae ovom su prilikom poslužile kao simulacija nadolazećeg projekta Virginia - naša soba koji će svojim programom utjecati na rodno ravnopravni razvoj lokalne zajednice Trešnjevka.

Tako su se vrata Trešnjevačke kuće otvorila već u 10 sati radionicom Ogledalo roda, koja je prvenstveno bila namijenjena tinejdžerima ali su svi zainteresirani mogli pogledati videorad Mine Domjanović i Milice Batričević koji prikazuje rodne stereotipe te sudjelovati u radionici prepoznavanja dominantnih društvenih konstrukta muškosti i ženskosti u medijskoj reprezentaciji.

Kreativne stvarateljice sadržaja Instituta za katastrofu i kaos, Nataša Govedić, Deana Gobac, Hana Lukas Midžić, Mila Pavičević i Iva Nerina Sibila provele su posjetiteljice kroz "Enciklopediju nevidljivog rada" gdje su otvoreno progovorile o negativnim posljedicama tržišne ekonomije.

Za radionicu dobrih emocija pobrinule su se djevojke koje su predstavile cyberfeminizam iz teorijskog aktivističkog i performativnog aspekta. Cyberfeminizam je odličan put da se glas žena pročuje, a najmoćniji komunikacijski kanal za to je Facebook mreža kao najveći lider svih društvenih mreža, zaključile su sudionice. Hrabro su otvorile pitanje pobačaja te kako se u javnosti nositi s glasnim mišljenjem društveno neprihvaćenog  stava. Performativni dio radionice djevojke su obilježile aktivističkim pletenjem kako bi vizualno približile važnost umrežavanja.

Vox Feminae

Predstavljen je i model "Femixeta", čiji je cilj mladim glazbenicama u Hrvatskoj  omogućiti promociju. Radionica kliker-treninga za pozitivnu komunikaciju sa životinjama, koju je održala Jelena Kallay, prisutnima je dočarala jedan nov i specifičan pristup u treniranju životinja gdje se putem nagrada motivira životinju na suradnju i poslušnost. Festival je zatvoren radionicom sitotiska, na kojoj su posjetitelji, uz voditeljicu DIYsitolaba Sanju Stojković, naučili alternativne metode za izradu sitotiska u kućnoj radinosti.

Po završetku programa, Tinka Kalajžić ispričala je svoj putopis gdje je umjesto standardnog iskustva putovanja svijetom ispričala sve o uličnom uznemiravanju u New Yorku i Meksiku. Prisjetila se iskustva tubing industrije u Laosu gdje dolazi puno mladih koji uživaju u drogi, alkoholu i destruktivni su, a zbog nedoličnih ponašanja cijeli grad je zatvoren. Na kraju je preporučila muzej Fride Kahlo u Meksiku koji je posvećen toj snažnoj, strašnoj ženi.

Petak, 14. studeni završni je dan festivala kojeg će zatvoriti Planningtorock audio vizualnim spektaklom u pogonu Jedinstvo. No, društveni će program biti otvoren već od 10 sati, kada će Vas u Trešnjevačkoj kući, u sklopu stalnog programa očekivati štandovi s knjigama i feminističkom literaturom Centra za ženske studije i biblioteke Mala zvona, photo booth, izložba strašnih žena, te umjetničke intervencije Instituta za katastrofu i kaos. Također, uz mali šank s finim čajevima i kavom, očekuje vas i ukusna hrana koju će za tu prigodu pripremati azilanti u suradnji s Centrom za mirovne studije.

Vox Feminae

U 11 sati, Hollaback! Hrvatska predstavit će forum teatar o uličnom uznemiravanju, na kojem ćete s voditeljicama radionice imati priliku razgovarati o rodno uvjetovanom uznemiravanju.

U 13 sati u formi javne čitaonice i radionice metodom usmjerenog čitanja i rada na tekstu, na nov i posve drugačiji način imat ćete priliku naučiti čitati Ivanu Brlić-Mažuranić.

U 15 sati djevojke iz Projekta Femix održat će svoje drugo predavanje, naslovljeno Za veće i aktivnije sudjelovanje žena na glazbenoj sceni!, na kojem će predstaviti plan i nacrt predstojećeg dvogodišnjeg regionalnog i međunarodnog projekta sudjelovanja žena na glazbenoj sceni, na kojem sudjeluje i Vox Feminae.

U 17 sati djevojke iz makedonske organizacije Tiiit! Inc. pobliže će nam objasniti svoj projekt ženskog mapiranja grada te ispričati iskustvo ženskog mapiranja Zagreba koje su provele u sklopu 8. Vox Feminae Festivala.

S početkom u 18:30 sati, na programu je radionica drag izričaja Queen for a day na kojoj će nas članovi i drag performerice House of Flamingo upoznati s nekima od tehnika drag šminkanja te raditi na konstrukciji drag identiteta na osnovi vizualnog i estetskog.

Vox erasmus robe očekuje vas od 19 sati, stoga spakirajte sve stvari koje vam više nisu potrebne od odjeće do gramofonskih ploča i pronađite im novog vlasnika.

Ulaz je slobodan za sve željne druženja.

U 22 sata u pogonu Jedinstvo nastupit će Planningtorock i Rroxymore, koje će zagrebačkoj publici pripremiti party vrijedan pamćenja. Ovim koncertom umjetnica koje se poigravaju društvenim normama i dekonstruiraju društvene stereotipe završit će 8. Vox Feminae Festival.

festival Vox Feminae Vox Feminae Festival cyberfeminizam ogledalo roda trešnjevačka kuća milica batričević hana lukas midžić planningtorock femix projekt femix


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?