Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Podijeljene nagrade 17. Filmske revije mladeži i 5. Four River Film Festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 16.09.2012. / Izvor: HFS Podijeljene nagrade 17. Filmske revije mladeži i 5. Four River Film Festivala

15. rujan na kalendaru svima nam je označio kraj filmskom kemijanju i kraj 17. Filmske revije mladeži i jubilarnom 5. Four River Film Festivalu no brojka od 5 000 posjetitelja ovom završetku dala je "happy end".

Jučer je zatvorena Revija i Festival koji su počeli jutarnjom projekcijom Filmskog 5+ uz Dukatino, u kinu Edison na kojoj su najmlađi imali priliku pogledati zadnje festivalsko prikazivanje Andersenovih bajki. U svijet mašte jučer su ušli uz Princezu na zrnu graška, Jelu, Cvijeće male Ide i Svinjar. Za to su vrijeme u Knjižnici za mlade srednjoškolci predstavljali srednjoškolcima i to: Europski festival nezavisnog filma, sa sjedištem u Parizu, koji iz godine u godinu nastoji otkriti i predstaviti najbolje nezavisne filmove iz cijelog svijeta te Ekološki Filmski Festival Barents, pokrenut ove godine, s ciljem širenja ekološke osviještenosti. Nakon upoznavanja sličnih filmskih manifestacija u Knjižnici za mladi filmaši su u 12 i 30 sati preselili u GK Zorin dom kako bi sudjelovali na tribini Treba li filmove u kinima označiti perdikatima s obirom na sadržaj? Tijekom žustre rasprave u kojoj su sudjelovali Dario Lonjak i Ivan Kelava čije smo filmove imali priliku vidjeti proteklih večeri, Sanja Aničić, redateljica HRT-ove emisije Kokice, Jura Troje, član selekcijske komisije te tročlani natjecateljski žiri, David Whitt, Aleksandra Szymanska i Dana Budisavljević uz moderatora Boška Piculu, također člana selekcijske komisije, sudionici su zaključili da je ova sveprisutna tema neiscrpan izvor rasprava, a pobjedu je odnijela afirmacijska grupa. Na sadržaj filmova koji su bili uključeni u natjecateljski progam osvrnula se članica žirija, producentica Dana Budisavljević: "Nismo niti u jednom času komentirali da je u natjecateljskim filmovima bilo nešto neprikladno, samo smo primjetili da je bilo jako puno depresivnih tema, kao što je gubitak roditelja." ,dok je redateljica emisije Kokice Sanja Aničić naglasila funkciju predikatizacije: "Da predikatizacija za pomoć roditeljima, kao neko savjetodavno tijelo, ali ne kao cenzura." Debata nas je polako približila svima najbitnijem trenutku - dodjeli nagrada i svečanom zatvaranju 17. Filmske revije mladeži & 5. Four River Film Festivala.

Osim glavne nagrade Grand Prixa, nagrade za najbolji animirani, dokumentarni, igrani film te onaj u kategoriji slobodnog stila treću godinu za redom tročlani žiri odlučio je i o nagradi namijenjenoj autorima filma koji svojom temom, pričom i junacima najuspješnije progovara o nasilju, s naglaskom na mlade. Žiri srednjoškolaca kojeg su ove godine činili Katarina, Filip i Sara odlučio je dodijeliti Žutu zastavu filmu Miro, ti to možeš Video skupine doma učenika srednjih škola Bjelovar.

U konkurenciji filmova prijavljenih za 17. Filmsku reviju mladeži nagrade su osvojili sljedeći: najbolji animirani film - Somnambul, samostalnog autora Matea Kovača iz Orahovice, najbolji dokumentarni film -Po kinu se grad poznaje, domaćina Kinokluba Karlovac, najbolji igrani film - Red Handed, samostalnog autora Bruna Mustića iz Splita, a FKVF Zaprešić je s filmom 100 posto jabukakući ponio nagradu za najbolji film u kategoriji slobodnog stila.

U sklopu 5. Four River Film Festivala žiri je nagrade dodijelio igranom filmu Freya, Station Nexta iz Danske, animiranom filmu iz Belgije - Rez, videoskupine Making Movies Jekini te Libanonki Jude Chehab za najbolji dokumentarni film - Iza šatora. S obzirom na širok izbor i težak odabir, žiri je uz Freyu nagradio i film Korisnička podrška Ted Beard! Productionsa iz Irske.U kategoriji dokumentranog filma napravljene su iznimke pa je uz već spomenuti film mlade Jude nagrada otišla u ruke Screenagersa iz Njemačke za film Dom je negdje drugdje. Mlad koliko i jučer, u suradnji Velike Britanije i Latvije odnosno Mareksa Kolatsa i Dane Jasinkevice iz Eletric December Watersheda, pobijedio je u konkurenciji filmova slobodnog stila.

Publika je ove godine imala isti ukus kao i žiri te su i oni nagradili Libanonku Jude za dokumentarni film Iza šatora, a Grand Prix ove godine odlazi u ruke Belgijancima iz Making Movies Jekina za film Elton i Elza.

Kemijske supstance su izreagirale i odvele do kraja 17. Filmske revije maldeži & 5. Four River Film Festivala. Unatoč hladnom i kišnom vremenu zadržali smo dobru atmosferu i još jednom oživjeli oronulo kino Edison koje je na trenutak zabljesnulo filmskim žarom.

Četiri dana za redom, podnevne sate posjetitelji i gosti Revije i Festivala kratili su projekcijama natjecateljskog programa, točnije njih sedam, na kojim je prikazano šesdeset i sedam filmova iz cijelog svijeta. Večeri su po izmijenjenom programu provodili u GK Zorin dom uz projekcije filmskog programa Nekad leureati Revije, a danas?  na kojima su se predstavila dva filmaša u usponu, studenti režije i produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu - Dario Lonjak i  Ivan Kelava. Svojim su uratcima mladim filmašima probudili nadu da film u Hrvatskoj nije marginaliziran kao što se to ponekad čini.

Karlovac se još jednom pozdravlja od Revije i Festivala.  Pred organizatorima je cijela godina napornog rada i osmišljavanja 18. Filmske revije mladeži & 6. Four River Film Festivala u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza koje će 2013. godine trajati do 11. do 14.rujna . Osim toga, iduće godine u Karlovcu vas čeka i Europska konferencija o filmskom stvaralaštvu mladih.

Kemijski pribor je spremljen, nagrade su podijeljene, ostvarili smo "kemiju" između filma i 5000 posjetitelja, a gosti su unatoč opasnim kemijsko-filmskim reaktantima sigurno ispraćeni...

festival revija hrvatski filmski savez hfs kinoklub karlovac filmska revija mladeži kino edison four river film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?