Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Počinje sedmo izdanje Libertas Film Festivala!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 11.04.2011. / Autor: Moj Film Počinje sedmo izdanje Libertas Film Festivala!

U partnerskom hotelu Valamar Lacroma jutros je prvom press konferencijom u Dubrovniku predstavljeno ovogodišnje izdanje Libertas Film Festivala. Festival su predstavili direktorica Mirjana Mia Pećina, umjetnički direktor Stjepan Hundić, direktor kratkog programa i koordinator radionica Vanja Vascarac, te Tomislav Dumančić direktor prodaje i marketinga  Valamar za destinaciju Dubrovnik.

Iako je sedma godina na glasu kao krizna, u što smo se i sami uvjerili tijekom pripremanja ovogodišnjeg LFF-a, iznimno nam je drago što smo i ove godine u Dubrovniku i što upravo počinjemo sa sedmim festivalskim izdanjem. Sigurna sam, štoviše, da smo djelomičnom promjenom koncepta dobili još bolji festival, osigurali edukaciju kroz radionice u suradnji s najboljim filmskim organizacijamau Hrvatskoj i svijetu te osmislili prvi regionalni filmski forum. Sve ovenovosti su i nama veliki izazov i nadamo se da ćemo ga uspješno savladati

- izjavila je direktorica Mirjana Mia Pećina.

Dobar dan i dobro došli, u ime Valamar Hotela i Ljetovališta i svoje osobno, iznimno mi je zadovoljstvo još jednom pozdraviti vas u Dubrovniku i našem Valamar Lacroma Dubrovnik Hotelu. Valamar Hotels & Resorts u svim svojim destinacijama podupire vrhunske kulturne programe dugoročno pomažući njihov razvitak. Upravo takvo događanje je Libertas Film Festival s kojim surađujemo od samih začetaka projekta. U proteklih sedam godina ova je manifestacija izrasla u vrhunski doživljaj filmske industrije. Ponosni smo što će se ove godine i na filmskom platnu Valamara prikazati neki od najboljih europskih kinematografskih uradaka. Želim vam ugodan boravak i želim vam da na ovom Festivalu osjetite „ono nešto", onu poticajnu umjetničku energiju zbog koje ste i postali pasionirani ljubitelji sedme umjetnosti

- izjavio je Tomislav Dumančić, član uprave Valamar hotela.

U sedmoj godini postojanja odlučili smo festivalu udahnuti novi život i dati mu novi smjer, a sebi postaviti nove ciljeve. Glavna ovogodišnja novina – Forum - donosi niz predavanja i diskusija vrhunskih međunarodnih predavača i gostiju koji će u Dubrovniku svoja bogata iskustva prenijeti mladim snagama. Naravno, nastavljamo i s prikazivanjem uzbudljivih, drukčijih, autorskih filmova, ali u novom paketu. Tako središnji program čine europski kandidati za Oscara u kategoriji stranog filma - ukupno sedam filmova iz isto toliko zemalja starog kontinenta. Posebno smo sretni što festival otvara ovogodišnji dobitnik nagrade Američke akademije za najbolji strani film, sjajna  danska drama 'U boljem svijetu' ('In A Better World') redateljice Susanne Bier, a svi će posjetitelji imati prilike vidjeti i predstavnike Portugala, Austrije, Švedske, Albanije, Slovačke i Hrvatske. Program kratkog filma uključuje dvije potpuno različite kinematografije, nacije i kulture: Švicarsku i Kosovo! Nastavljamo i s našim tradicionalnim programom Fokus: ovaj put u goste nam dolazi Slovačka s četiri odlična filma uključujući i slovačkog kandidata za Oscara, dokumentarac 'Granice'. Pripremili smo i nekoliko posebnih projekcija među kojima je i ona dobitnika Master nagrade koju ove godine dodjeljujemo velikom mađarskom filmašu i osebujnom autoru Bela Tarru koji je prije svega dva mjeseca na filmskom festivalu u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda za svoj posljednji film 'Torinski konj'. U sklopu potonjeg programa prikazujemo Tarrov prvi dugometražni film, 'Obiteljsko gnijezdo', koji je snimio u dobi od samo 22 godine!

- najavio je umjetnički direktor Stjepan Hundić.

Pored spomenutih programa, ovogodišnji LFF uključuje i presjek hrvatskog kratkog filma. Prema odabiru direktora programa kratkog filma Vanje Vascarca program uključuje deset aktualnih uradaka kratkog metra domaćih mladih autora.

Edukativni program ove godine uključuje četiri filmske radionice: po drugi put organiziramo Master class za direktore fotografije i to opet pod vodstvom Paola Parisottija, idejnog začetnika talijanske filmske organizacije Nest Cultural Association (NEST) i direktora fotografije s bogatim profesionalnim iskustvom kao i našeg cijenjenog direktora fotografije Branka Linte. Animacijsku radionicu predvode Jasminka Bijelić Ljubić, domaća animatorica iz škole animacije iz Čakovca te Kelly Loosli, čuveni američki animator sa bogatim iskustvom rada na nizu uspješnih projekata u sklopu vodećih svjetskih studija kao što su DreamWorks Feature Animation i Buena Vista Motion Pictures. U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Palunkom mladi scenaristi iz šire regije imat će priliku raditi s jednom od najuspješnijih redateljica s ovih prostora, Jasmilom Žbanić. Posljednju radionicu, Art kina, vodit će dva uspješna filmska profesionalca: Roman Gutek, direktor jedne od najznačajnijih poljskih distribucijskih filmskih kompanija Gutek Film i voditelj nagrađivanog art kina Muranow te Miroljub Vučković, direktor Filmskog centra Srbije i predsjednik Kino mreže jugoistočne Europe

- najavio je Vanja Vascarac.

U sklopu festivala bit će prikazane i dvije posebne projekcije dvaju dokumentaraca: filma 'Ciklusi' redatelja Vladimira Gojuna te hrvatska premijera filma 'Pjesma o Rolandu' Oliviera van der Zeea. 'Ciklusi' dubrovačkog redatelja i montažera Vlade Gojuna bilježi iscrpljujuću borbu autorovog prijatelja s malignim tumorom. Španjolsko-francuski film 'Pjesma o Rolandu' pak odvodi gledatelje na putovanje u prošlost, istražujući ishodište i značenje jednog od najpoznatijih i najstarijih književnih djela u europskoj kulturi, epske 'Pjesme o Rolandu'.

Kompletan festivalski filmski program bit će prikazan u kinu Sloboda, Valamar Lacroma „kinu" i Visia kinu, a ulaz na sve projekcije kao i na Forum je besplatan!

festival dubrovnik libertas film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?