Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Počinje 3. VAFI: Varaždin ulovljen sličicama "na japanski"

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 12.04.2012. / Autor: Moj Film Počinje 3. VAFI: Varaždin ulovljen sličicama "na japanski"

VAFI 3 (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin) stvarno nam je pred vratima. Danas, u četvrtak, u 18 sati u palači Herzer očekuje nas službeno otvaranje. Kako se radi o filmskom festivalu kojem je ove godine zemlja partner Japan – nema boljeg načina da počne upravo projekcijom i to filmova predsjednice žirija Sayoko Kinoshite.

Animacija je umjetnost

Posebno smo ponosni što je ove godine na čelu žirija potpredsjednica ASIFE (Međunarodne asocijacije animiranog filma) Sayoko Kinoshita. Kinoshita je cijeli život posvetila promoviranju animacije kao umjetnosti.  Prikazat ćemo filmove koje je radila sa suprugom Renzom. Rad bračnog para Kinoshita poseban je i po tome što su radili animirane dokumentarne filmove.

- istaknula je programska direktorica festivala Sandra Malenica.

Nakon projekcije u palači Herzer u 19 sati na redu je otvorenje izložbe “Japanska kultura”.

Radionica Maye Yonesho

Iako je otvorenje pred nama, još od ponedjeljka japanska animatorica Maya Yonesho u Varaždinu vodi zanimljivu radionicu na kojoj je 15 mladih animatora. Yonesho je inače profesorica animacije, a pola godine posvećuje svom projektu “Daumenreise” (putovanje palcem) kojeg je prije 6 godina započela u Austriji i kojim je do sada prošla 19 zemalja diljem svijeta.  Radionica u Varaždinu, u prostorijama VANIME, trideseta je po redu.

VAFI

Na papirima od riže

Osnovna je ideja napraviti kratki film o posebnostima nekog grada ili mjesta. Svaki polaznik prvo nacrta 30 sličica na papiru. Nakon toga fotoaparatom, držeći svaku sličicu palcem uslika fotografiju. Sve te fotografije se ubrzaju i nastaje kratka animacija koja postaje dio filmića. Crta se na malim japanskim papirima od riže s opet, posebnim japanskim flomasterima koji ostavljaju efekt vodene boje.

- objasnila je Yonesho.

Tko to jede svježi mladi luk?

Ono što su polaznici radionice izabrali kao motive karakteristične za Varaždin su između ostalog i klipić, crkveni toranj, licitarska srca i groblje. Yonesho, kako nam je objasnila, uvijek voli ubaciti neke stvari koje su “lokalcima” sasvim obične – a njoj kao strancu nisu.

Nikad prije nisam vidjela da netko mladi luk jede svjež, a tu je čini se to sasvim normalno. Kako i ja sudjelujem u stvaranju filmića odlučila sam da ću nacrtati upravo taj luk koji na kraju postane barokna zgrada.

Tajna je strpljivost

Da sudjelovati na radionici nije teško, potvrdila nam je i najmlađa polaznica Paula (9,5).

Pretvaram licitare u zgradu. Nije teško, samo treba imati strpljenja

- odala nam je tajnu animacije.

VAFI

Bilo je i onih starijih poput Ivane (16) i Mateje (16) koje su već zamislile da će svoje animacije snimati u prirodi i na Korzu

Oduševljena sam polaznicima radionice. Njima se uopće ne mora ništa objašnjavati. I oni najmanji znaju osnove procesa animacije što nam na sreću daje puno više vremena da budemo kreativni

- rekla je Yonesho.

Filmić čiji je radni naslov "Dojdi vu Varaždin" bit će gotov za dva dana.

Još radionica

Radionicu će uz Mayu Yonesho na VAFI-ju 3 održati i Dino Sato. Zadnjeg dana festivala, u nedjelju, 15. travnja sa djecom će u palači Herzer crtati japanske likove.

U subotu ujutro pak, također u palači Herzer bojice i flomastere u ruke moći će primiti sva djeca i očekuju ih dvije radionice od 10 sati.

U prvoj na temu "Spasi me" posvećenoj ovogodišnjoj humanitarnoj akciji za varaždinsku Udrugu "SPAS" djeca će crtati mačke i pse. Druga radionica „Napiši svoje ime”  posvećena je zemlji partneru festivala – Japanu, a zainteresirani će uz pomoć Sanje Železnjak te Ive i Željke Tkalec  svoje ime napisati na – japanskom.

Sav program je besplatan! (preuzmite program u PDF formatu).

Više na službenim stranicama VAFI-ja.

festival animirani film najava vafi vanima Sandra Malenica Hrvoje Selec internacionalni festival animiranog filma maya yonesho


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?