Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Otvoren 57. Pula film festival

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 11.07.2010. / Autor: Moj Film Otvoren 57. Pula film festival

57. festival igranog filma u Puli sinoć je otvoren projekcijom filma Vojvotkinja Saula Dibba s Keirom Knightley i Ralphom Fiennesom u glavnim ulogama pred ispunjenim Kaštelom. Unatoč brojnim zbivanjima u gradu i nogometnim pothvatima na televizijskim ekranima Puljani su uistinu prigrlili međunarodni program Europolis-Meridijani na Kaštelu, a isto se može reći i za popratne filmske programe u Kinu Valli gdje ujutro najmlađi gledaju filmove iz programa Pulica, a u ranim večernjim satima svakoga dana do 15. srpnja imamo priliku pogladiti i filmove Giuseppea Tornatorea u njegovoj retrospektivi. Prvi dan Festivala zaključen je energičnim koncertom grupe Overflow.

KONCERT GRUPE OVERFLOW
KONCERT GRUPE OVERFLOW

Večeras će na Kaštelu biti prikazan talijanski film Veliki san (Il Grande Sogno) o mladom policajcu koji za vrijeme studentskih nemira 1968. odluči postati glumac. Film dolazi u Pulu iz konkurencije Festivala u Veneciji, a režirao ga je Michele Placido. Tornatoreova retrospektiva se nastavlja filmom Svi su dobro (Stanno tutti bene) s Marcellom Mastroiannijem u glavnoj ulozi, a djeca su svoju filmsku porciju jutros dobili filmom Yuki & Nina.

Osim što se u Puli redovito prikazuju filmovi, oni se u ovom trenutku i snimaju. Suradnjom londonskog My Therapy studija, zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, MEDIA deskom Hrvatska i Festivalom igranog filma u Puli pokrenuta je radionica D-Kino. Radionica je praktične prirode i usmjerena na stvaranje kratkog filma, a kroz proizvodni proces polaznici će upoznati tehnike snimanja, postprodukcije, masteringa, projekcije i priprema za distribuciju filma u digitalnom fomatu. Inicijator i voditelj radionice je Dado Valentić, istaknuti kolorist i suradnik na brojnim zahtjevnim a-produkcijskim svjetskim projektima.

D-Kino je će svojim polaznicima prenijeti produkcijska znanja u radu s digitalnom tehnologijom, a upravo su iz tog razloga u Puli jedanaest studenata Akademije s četiri različita filmska odsjeka (produkcija, režija, snimanje i montaža). Oni će sljedećih dana u Puli raditi na svom filmu a u tome će im pomagati stručni voditelji: pored spomenutog Dade Valentića (postprodukcija i korekcija boje), Claudia Čermak (vizualni efekti) i Vanja Černjul (digitalno snimanje). Važno je napomenuti kako će mladim studentima ovo biti prilika raditi na projektu koji tehničkim karakteristikama nadmašuje mogućnosti njihove obrazovne ustanove, a kako će im uspjeti film radnog naslova Lovac moći ćemo vidjeti 24. srpnja u Kinu Valli.

Pored praktičnog filmskog rada radionica D-Kino će održati i dva predavanja otvorena za sve zainteresirane. U srijedu 21. srpnja od 18 sati u festivalskom centru Circolu Dado Valentić će predavati o važnosti boja u filmu, povijesnom razvoju i današnjoj digitalnoj korekciji, a u petak 23. srpnja također od 18 sati u Circolu Vanja Černjul će predstaviti svoja iskustva s filmskih setova dok će Claudia Čermak demistificirati postprodukcijske postupke.

Posebno će zanimljiva biti i projekcija usporednog testa svih postojećih filmskih kamera na tržištu pod nazivom Camera Evaluation Test 2009 u izradi BSC-a (British Society of Cinematographers – Britansko društvo snimatelja) i koja će ekskluzivno biti prikazana u Kinu Valli 23. srpnja od 21.30. Kao i na predavanja, ulaz na projekciju biti će slobodan za sve zainteresirane.

festival pula film festival pff festival igranog filma 57. pula film festival pulica


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?