Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Okosnica 63. Pulskog filmskog festivala: hrvatske premijere, ženske filmske snage i važnost scenarija

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.06.2016. / Autor: Moj Film Okosnica 63. Pulskog filmskog festivala: hrvatske premijere, ženske filmske snage i važnost scenarija

Danas je u Zagrebu održano predstavljanje 63. izdanja Pulskog filmskog festivala, koji će se održati od 9. do 16. 7. 2016. godine. Ravnateljica Festivala Gordana Restović predstavila je organizacijske dosege 63. Festivala. Predsjednik Umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec predstavio je najvažnije informacije o programu, članove ocjenjivačkih sudova i rezultate ankete o najznačajnijim hrvatskim filmovima u posljednjih 25 godina.  Tanja Miličić, članica Umjetničkog savjeta najavila je dolazak svjetski poznate redateljice Marte Mészáros te pretpremijeru nove hrvatske serije Novine Dalibora Matanića. O ovogodišnjoj suradnji kroz program Pula PROfessional govorio je Uroš Živanović, voditelj scenarističke platforme Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu. Prisutnima se obratila i Nina Išek Međugorac, direktorica Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu, Partneru Festivala te Ana Peruško, predstavnica KMAG-KIA Motors Adria Group, novog Festivalskog sponzora.

63. Pulski filmski festival donosi:

  • Više od pola hrvatskog programa - premijere!
  • Festivalska godina u znaku ženskih filmskih snaga
  • 7 najboljih filmova u posljednjih 25 godina neovisnosti
  • Pula PROfessional i Palunko o važnosti scenarija u filmskom svijetu
  • Pretpremijera nove hrvatske serije "Novine" Dalibora Matanića

Ravnateljica Festivala Gordana Restovićizrazila je zadovoljstvo organizacijskim pripremama za 63. izdanje nacionalnog filmskog festivala. Festival je iz godine u godinu sve veći po broju posjetitelja i programa ali i stručnih suradnika, polaznika radionica i studenata pa je ujedno i zahtjevnija organizacija tako velike i važne filmske  manifestacije. Kako se radi o nacionalnom programu utoliko je veća odgovornost, ali zahvaljujući našem timu vrijednih suradnika  i ove  ćemo godine omogućiti brojnim filmskim djelatnicima da promoviraju svoja ostvarenja, da se natječu, educiraju, sklapaju nove kvalitetne suradnje i slave filmsku umjetnost, a svim posjetiteljima da dožive jedinstveno iskustvo uživanja u najboljem godišnjem presjeku filmskih ostvarenja pod zvjezdanim nebom u veličanstvenoj pulskoj areni naglasila je Restović.

 Uvođenjem svih vrsta dugometražnih filmova i manjinskih koprodukcija ojačala se mogućnost selekcije filmova pa je tako na ovogodišnjem natječaju za Hrvatski program bilo prijavljeno rekordnih 105 filmova. Umjetnički savjet u sastavu Hrvoje Pukšec, predsjednik, te članovi Mike Downey i Tanja Miličić, u selekcijskom procesu odabrao je 16 dugometražnih i 18 kratkometražnih igranih filmova koji čine Hrvatski program 63. Festivala. Stvari polako sjedaju na svoje mjesto - velik broj prijavljenih filmova, velik broj premijera. Koncept na kojem smo inzistirali u ove naše tri godine očigledno je shvaćen i prihvaćen. To je jasan znak da radimo dobar posao i da hrvatski filmaši itekako znaju što sve za njih znači Pulski filmski festival. Jednostavno - Pula je njihov dom.  izjavio je Hrvoje Pukšec. 

Kroz selekciju u međunarodnom programu Festival ostaje jedan od rijetkih festivala u Hrvatskoj koji traži filmove "bez distributera". Tako je odabrano i 16 dugometražnih međunarodnih filmova. Pukšec je naglasio da: Festivali moraju otkrivati nove autore, poetike, trendove- moraju nuditi filmove koji nažalost ne dolaze u kina, na VOD platforme ili televiziju. Govoreći o ostalim filmskim programima 63. Festivala, Tanja Miličić nadodala je: Festivalska godina u znaku je ženskih filmskih snaga - izrazito veliki broj selektiranih filmova režirale su žene, retrospektiva je posvećena svjetskoj redateljici Marti Meszarosu koju ugošćujemo te ćemo održati i okrugli stol na temu 'Žene u europskom i hrvatskom filmu' u sklopu Pula PROfessional programa.

Marta Mészáros, jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica, autorica čiji su filmovi obilježavali najvažnije svjetske filmske festivale i čiji je rad uvelike mijenjao svijet u kojem živimo. Prva je žena koja je režirala jedan mađarski film te prva žena dobitnica Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu. To je tek djelić njene biografije i filmografije, a njenu skicu donosimo u sklopu ovogodišnjeg programa Retrospektiva.

Pored aktualnih hrvatskih i međunarodnih filmskih naslova na ovogodišnjem festivalu moći će se pogledati i najbolji filmovi iz recentne hrvatske povijesti. Pulski filmski festival je nakon dvadeset i pet godina samostalne filmske proizvodnje u Hrvatskoj odlučio saznati koji su najbolji filmovi od naše neovisnosti. Popisi najboljih filmova pojavljuju se sporadično i uglavnom dolaze od filmskih kritičara. Mi smo željeli potragu za najboljim hrvatskim filmom u posljednjih četvrt stoljeća malo proširiti i doznati kakva su razmišljanja šireg kruga filmskih profesionalaca, pojasnio je Pukšec. Članovi strukovnih udruga (Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Hrvatska udruga filmskih snimatelja i Hrvatska udruga producenata)  glasali su za svoje favorite i u potrazi za pet najboljih filmova došli smo do njih sedam (zbog jednakog broja bodova). Tih sedam veličanstvenih čini program ovogodišnje pulske Kinoteke: Što je Iva snimila 21. listopada 2003.? Tomislava Radića (Velika zlatna arena i 3 Zlatne arene), Nebo sateliti Lukasa Nola (4 Zlatne arene), Crnci Gorana Devića i Zvonimira Jurića (3 Zlatne arene), Fine mrtve djevojke Dalibora Matanića (Velika zlatna arena i 5 Zlatnih arena), Kosac Zvonimira Jurića (3 Zlatne arene), Metastaze Branka Schmidta (Velika zlatna arena i 2 Zlatne arene) i Zvizdan Dalibora Matanića (Velika zlatna arena i 5 Zlatnih arena).

Posebni začin ovogodišnjeg programa je pretpremijera nove hrvatske serije Novine Dalibora Matanića. U sklopu Festivala prikazat će se prva dva nastavka, koja će moći pogledati svi posjetitelji.

Ovogodišnji obrazovni i industrijski program PULA PROfessional, namijenjen filmskim profesionalcima i studentima audiovizualnih djelatnosti, u suradnji s Palunkom, scenarističkom platformom Hrvatskog filmskog saveza stavlja naglasak na važnost scenarija. Do 2015. godine u Hrvatskoj je o temeljnoj sastavnici svakog filmskog djela, scenariju, objavljena tek jedna jedina knjiga. Trebalo je proći još više od pola stoljeća ne bi li se dočekala nova - priručnik Jasmine Kallay Napiši scenarij u organizaciji Palunka, o kojem je govorio Uroš Živanović. Suočeni s tim činjenicama u Pulskom filmskom festivalu smo odlučili brzo reagirati i u skladu s vlastitim principom pri postavljanju Pula PROfessional programa (fokus na zapostavljena filmska zvanja) pozvali smo u goste četiri dobre poznavateljice scenarističke problematike: Jasminu Kallay, Rebeccu Lenkiewicz, Kate Leys i Jelenu Paljan.obrazložio jePukšec. Kroz predavanja koja će pokriti osnove koncipiranja, pisanja, uređivanja, ali i promocije filmskog scenarija zainteresirani profesionalci na ovogodišnjem festivalu dobit će jasan uvid u odgovore na osnovna pitanja koja muče sve scenariste na svijetu: kako smisliti, a potom napisati scenarij za film koji će se jednog dana snimiti, a na kraju i rado gledati.

Ovogodišnji članovi ocjenjivačkih sudova 63. Pulskog filmskog festivala su:

  • HRVATSKI DUGOMETRAŽNI PROGRAM: Bruno Kragić (Hrvatska, filmolog), Labina Mitevska (Makedonija, glumica i producentica), Hrvoje Mršić (Hrvatska, montažer), Don Ranvaud (Velika Britanija, producent i novinar) i Sanja Vejnović (Hrvatska, glumica).
  • HRVATSKI KRATKOMETRAŽNI I STUDENTSKI PROGRAMI: Chris Auty (Italija, producent), Daniel Kušan (Hrvatska, redatelj) i Daniel Rafaelić (Hrvatska, filmski kritičar)
  • MEĐUNARODNI PROGRAM: Gaby Babić (Njemačka, direktorica Wiesbadena), Stevan Filipović (Srbija, redatelj i montažer) i Ivona Juka (Hrvatska, redateljica)
  • SUSJEDI I PRIJATELJI: Mia Pećina (Hrvatska, producentica), Calin Peter Netzer (Rumunjska, redatelj) i Ivan Ostrochovský (Slovačka, producent i redatelj)

festival pula film festival pff


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?