Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Nezavisna i niskobudžetna Velika Zlatna Arena

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 28.07.2012. / Autor: Mladen Šagovac Nezavisna i niskobudžetna Velika Zlatna Arena

Možemo reći, vrlo bogata 59. Pula očekivano je rezultirala manjom koncentracijom nagrada oko jednog filma. Ove godine najviše se kalkuliralo oko četiri filma koji su bili izgledni dobitnici Velike Zlatne Arene, pri čemu su dva filma bili dugometražni debiji.

Pula FIlm Festival

Veliku Zlatnu Arenu osvojila je niskobudžetna drama „Pismo Ćaći“, film o ocu i sinu koji putem video pisma preispituju godinama taložene probleme u komunikaciji. Zlatnu Arenu za režiju osvojio je Branko Schmidt za „Ljudožder vegetarijanac“, a koji je sa Zlatnim Arenama za još najbolju mušku ulogu - Rene Bitorajac, za masku - Jasna Rosini, scenografiju - Ivana Škrabalo, kameru - Dragan Ruljančić, te uz osvojeni Oktavijan koji dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara i nagradu FEDEORA-e, moralni pobjednik 59. Pule.

Ljudožder vegetarijanac: Trailer

Zlatna Arena za najbolji scenarij ide u ruke izvrsne Sonje Vorkapić za ljubavnu komediju „Sonja i bik“ u kojem se ogorčena protivnica borbe bikova sukobljava sa lokalcima u  Dalmatinskoj zagori što ih iritira jer zaključuju  da se Sonja, bez obzira na silnu deklariranu ljubav prema životinjama, ne bi usudila stati pred bika. Padnu oklade, a izazov Sonji nosi Ante, poznat po svojoj moći uvjeravanja. Osim scenarija ovaj filmski sudar grada i sela dobio je nagradu za kostimografijuSlavica Šnur i za glazbu Stanko Kovačić, Damir Martinović i Ivanka Mazurkijević.

Sonja i bik: Trailer

Pismo Ćaći, redatelja Damira Čučića, inače je film koji dolazi iz nezavisne produkcije, a na festivalu je doživljen kao neočekivano i posebno festivalsko iznenađenje. Osim Velike Zlatne Arene, Pismo Ćaći će pred domaću kino publiku izaći još sa nagradom Breza koja se u Puli dodjeljuje najboljem debitantskom filmskom ostvarenju, te Zlatnim Arenama ton Martinu Semečiću, montažu Hrvoje Mršić i Damir Čučić, najbolju mušku sporednu ulogu koju je ostvario poznati šibenski glumac i pjevač Mate Gulin kao Ćaća.

Rene Bitorajac i Branko Schmidt
Rene Bitorajac i Branko Schmidt

Čini se da nijedna glumica ove godine nije uspjela zasjeniti sjaj kojim je Ana Karić zablistala u Noćnim Brodovima Igora Mirkovića, pri čemu je Zlatna Arena za najbolje glumačko ostvarenje u glavnoj ženskoj ulozi jedina nagrada za taj film. Najbolja glumica 59. Pule u sporednoj ženskoj ulozi je Olga Pakalović u filmu Halimin put Arsena A. Ostojića, koji je svojim filmom osvojio i srca publike koja mu je dodijelila Zlatna vrata Pule.

Pula Film Festival

Posebno priznanje Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana, za Halimin put će biti poticaj za lov na nagrade na međunarodnim festivalima. Posebnost ovogodišnje „Pule“ je bila prva hrvatska 3D projekcija na otvorenom, a koja je zabilježila i rekordan broj gledatelja. Razumljivo, tehnološki uspješan eksperiment, drama „Slučajni prolaznik“ Jozi Patljaku je osigurao Posebnu Zlatnu Arenu za tehnološku inovaciju.

Popis nagrada 59. Pula Film Festivala pogledajte ovdje

hrvatski film festival nagrade pula film festival pff zlatna arena branko schmidt nacionalni program Velika Zlatna Arena Oktavijan LJudožder vegetarijanac Sonja i bik Pismo Ćaći Damir Čučić breza


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?