Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Na kvadrat" pobjednik 6. Vox Feminae Festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 25.11.2012. / Autor: Moj Film "Na kvadrat" pobjednik 6. Vox Feminae Festivala

Šesto izdanje Vox Feminae Festivala završilo je u znaku superjunakinja, baš kako je i počelo - projekcijom filma Wonder Women! Neispričana priča američkih superjunakinja.

Ovaj američki dokumentarac redateljice Kristy Guevara-Flanagan prema glasovima publike je osvojio drugo mjesto na ovogodišnjem festivalu. Film se bavi prikazima snažnih žena u popularnoj kulturi od nastanka stripa 40-tih godina pa sve do blockbustera današnjice.

Dosta neočekivano prvu nagradu odnio je kratkometražni igrani domaći film Na kvadrat redatelja Radislava Jovanova Gonza. Film je dio ominibusa Zagrebačke priče vol.2 - šest filmaša sa šest zanimljivih priča o ljubavi u današnjem Zagrebu.

Na kvadrat je nastao na temelju kratkih priča scenaristice Jasne Žmak koje su adaptirani za film. Film priča o dvije dvadeset-i-nešto godišnjakinje Miji i Sari (Judita Franković i Ivana Roščić) koje se sele u novi stan. Ali, između svih tih kutija, možda će se izgubiti i njihova ljubav. Iako im je stan ispunjen romantičnim post-it papirićima, Sara bi željela da joj Mija, za promjenu, jednom ljubav izjavi i na glas, umjesto na papiru. Kada se nakon jedne gadne kuhinjske svađe, masakra nad tikvicama i nimalo romantičnog post-ita, Sara vrati doma, vidjet će koliko je Miji neke stvari teško reći, ali koliko joj je lako pokazati ih.

Kao i prošle godine publika Vox Feminae Festivala je pokazala veliku naklonost filmu koji se bavi transrodnom tematikom. Dokumentarac Sada sam žena nizozemskog redatelja Michiela Van Erpa osvojio je treće mjesto prema glasovima publike.

U pitanju je priča o prvoj generaciji transseksualaca koji su se 1960-ih i '70-ih podvrgnuli tada ilegalnoj i eksperimentalnoj operaciji promjene spola. Ovaj film govori o kretanju za gotovo neuhvatljivim snom, o razdoru koji nastaje nakon što se ostvari i teškoj stvarnosti koja ponekad slijedi njegovo oživotvorenje.

Službena stranica festivala

festival zagrebačke priče Vox Feminae fox feminae festival na kvadrat


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?