Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Mnoštvo filmova, filmskih virtuoza i ekstaze na karlovačkom žutom tepihu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 29.05.2014. / Autor: Moj Film Mnoštvo filmova, filmskih virtuoza i ekstaze na karlovačkom žutom tepihu

Kao što je to običaj već osmu, odnosno sedmu godinu, Karlovac postaje meka srednjoškolskog filma. Tako će prvi tjedan ljetnih praznika mnogi srednjoškolci svoje klupe zamijeniti filmskom kulisom - 19. Filmskom revijom mladeži & 7. Four River Film Festivalom, međunarodnim festivalom srednjoškolskog filma koji se ove godine održavaju od 17. do 21. lipnja

I dok će 150 filmaša iz svih dijelova svijeta uživati u filmovima i puniti svoje glave novim kreativnim idejama, stručni žiri budnim će okom promatrati njihovo dosadašnje stvaralaštvo, točnije 79 filmova u konkurenciji Revije i Festivala. Kao i svake godine upravo će oni odlučivati o deset od ukupno dvanaest nagrada, a to su: po jedna nagrada u svakoj od četiri kategorija, posebno u Revijskom, a posebno u Festivalskom djelu te o onoj glavnoj za najbolji film-Grand Prixu koji ujedinjuje i Reviju i Festival. Također, kako bi osvježili program organizatori su ove godine odlučili uvesti i dodatnu kategoriju koja će svake godine mijenjati svoje lice. Tako će u okviru potonje djeca, ali i njihovi mentori imati priliku upoznati plesni film. Nagrada za najbolji plesni film je samo jedna - dakle, ujedinjuje i Revijski i Festivalski segment. No, tko su članovi stručnog ocjenjivačkog suda?

Iako profesorica psihologije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu Majda Rijavec svoj je dugogodišnji opus oduvijek temeljila na problemima srednjoškolaca. Upoznata s psihologijom i samim funkcioniranjem mladih Majda ovog puta ima zadatak procjene filmova u čemu će joj uvelike pomoći Mina Keshavarz, autorica nekoliko nagrađenih dokumentaraca o socijalnim temama i uvažena pripadnica Iranske, ali i međunarodne filmske mreže. Nježnije spolu potpora će biti Tamás Gábeli, etablirani mađarski filmaš i organizator Međunarodnog festivala kratkog filma BuSho, koji je nakon međunarodnih lutanja ušao u labirint vizualne kulture i u potpunosti zarazio filmskom umjetnošću.

Revija i Festival ove godine postaju bogatiji za još jednu kategoriju - plesni film, a malo je onih koji posjeduju znanje o ovoj sferi kao Rok Vevar - teoretičar umjetnosti i povjesničar suvremenog plesa koji na sebe preuzima teret ocjenjivanja filmova upravo ove tematike.

Promjene u okviru ocjenjivanja doživjela je i nagrada Žuta zastava-nagrada za doprinos nenasilju na filmu.  Tako će nju dodjeljivati 11 mladih filmaša iz Italije, Makedonije i Turske. Suradnja koja je nastala kao plod druženja na konferenciji Youth World Cinema Allienceu u Tirani krajem travnja te početkom svibnja ove godine urodila je razmjenom članova žirija među festivalima koju su pod patranatom branda Giffoni Experience, najvećeg festivala filmova za djecu i mladež u svijetu. Osim Žute zastave 11 filmaša ove će godine dodijeliti i nagrade za najboljeg glumca, glumicu, redatelja, snimatelja i montažera. Bit će to pravo slavlje na žutom tepihu!

79 filmova, 150 filmskih virtuoza i 5 dana filmske ekstaze u Karlovcu - držimo im palčeve!

filmska revija mladeži four river film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?