Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Liburnia Film Festival za Vas bira najbolje strane dokumentarce

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 29.07.2013. / Autor: Moj Film Liburnia Film Festival za Vas bira najbolje strane dokumentarce

'Ususret LFF-u' tijekom kolovoza na opatijsku Ljetnu donosi pet naslova

Zahvaljujući suradnji Liburnia Film Festivala, Festivala Opatija i Restart Labela, publika koja voli dobar dokumentarni film i ovog će ljeta gledati uglavnom recentne strane naslove. LFF nastavlja dobru praksu započetu prošle godine – tijekom kolovoza, svakog tjedna po jedan dokumentarac.

Program ‘Ususret LFF-u’ počinje u četvrtak 1. kolovoza i trajat će do 22.8., kada ćete zajedno s nama uploviti u 11. izdanje Liburnia film Festivala u lučici u Ičićima.

Prvog dana kolovoza gledat ćemo američki uzbudljivi dokumentarac o aktivistima Sea Shepherda i njihovom legendarnom kapetanu Paulu Watsonu – 'Ispovijesti eko terorista', Petera Jay Browna.

Tjedan dana kasnije, u srijedu 7. kolovoza, na rasporedu je još jedan 'ekološki' film', ali se borba za očuvanje šuma ovaj put odvija drugim sredstvima. U kontroverznom i razvikanom dokumentarcu 'Fuck for Forest', poljski redatelj Michal Marczak prati istoimenu berlinsku nevladinu organizaciju koja snima i distribuira vlastite porno filmove, a novac prikupljen od korisnika ulažu u kupovinu amazonskih prašuma, kako bi ih spasili od sječe.

Najslojevitiji portret rodonačelnika reggaea Boba Marleya, napravio je Kevin Macdonald, redatelj dokumentarnog hita 'Dodirnuti vrh', ali i za Oscar nominiranog igranog filma 'Last King of Scotland'. U ovom sjajnom glazbenom dokumentarcu, po prvi put ćete vidjeti do sad čuvane arhivske snimke iz Marleyevog života, a uz više od dva sata muzike, o njemu govore sugrađani, obitelj i kolege glazbenici. Film je na programu u četvrtak 15. kolovoza.
Netom prije početka 11. LFF-a, u četvrtak 22.8., opatijskoj publici poklanjamo dva nešto starija filma značajnog srpskog redatelja Borisa Mitića'Lepa Dijana' i 'Doviđenja, kako ste?', oba prikazana na više od 100 međunarodnih festivala i ovjenčana s više od 20 nagrada. Za ovu projekciju postoji i poseban razlog. Naime, posebna nam je čast da će upravo redatelj ovih filmova za vrijeme LFF-a održati Masterclass pod nazivom 'Cjelokupna industrija dokumentarnog filma prikazana u pet crteža'. Filmove prikazujemo kako bi se dobro pripremili za duhovito i inspirativno predavanje ovog dokumentarnog genijalca.

Sve projekcije počinju u 21 sat a ulaznica je 25,00 kuna.

11. Liburnia Film Festival održava se od 28. do 31. kolovoza u lučici u Ičićima, ali ove vas godine pozivamo i na – NULTI DAN – 27.8. kada ćete moći pogledati još nekoliko regionalnih filmova. U programu LFF-a, bit će prikazano 25 hrvatskih filmova, od toga njih 18 u konkurenciji za nagrade festivala.

Program na ljetnoj pozornici Opatija

Četvrtak, 1. kolovoza, 21 sat, Ljetna pozornica Opatija
ISPOVIJESTI EKO TERORISTA, Peter Jay Brown, 85', SAD, 2010

Nevjerojatna energija, beskompromisnost i sva ludost aktivista za prava životinja, kapetana i glave organizacije za zaštitu morskih životinja Sea Shepherd Paula Watsona, satkana je u sat i pol dokumentarca napunjenog pravim uzbudljivim akcijskim scenama spašavanja morskog živog svijeta.

Srijeda, 7. kolovoza, 21 sat, Ljetna pozornica Opatija
FUCK FOR FOREST, Michal Marczak, Poljska, 86', 2012.

Osnovan na ideji da seks može spasiti svijet, berlinski Fuck For Forest, jedna od najbizarnijih organizacija na svijetu, skuplja novac za svoj ekološki cilj - prodajom svojih kućnih erotskih filmova na internetu. Između ostalih likova upoznajte Dannija - nemirena duha, koji slučajno otkriva ovaj raskošan neohipijevski svijet gdje seksualno oslobođenje graniči s globalnim altruizmom te se priključuje njihovoj itekako slikovitoj operaciji. Od ulica Berlina do šuma Amazone, ujedinjeni u misiji da spase planet kupovinom dijela šume gdje će zaštiti autohtono stanovništvo od izopačenog i bolesnog Zapada.

Četvrtak, 15. kolovoza, 21 sat, Ljetna pozornica Opatija
MARLEY, Kevin Macdonald, SAD/UK, 144’, 2012.

Marley

'Marley’ je film o istinskoj međunarodnoj ikoni dvadesetog stoljeća. Njegova je glazba i poruka o iskupljenju poznata u cijelom svijetu, a priča napokon oživljena u djelu priznatog talenta Kevina Macdonlada. Film je, uz njemu voljenu Jamajku i SAD, sniman u Gani, Japanu i Velikoj Britaniji te po prvi put možemo vidjeti njegovu obiteljsku arhivu.

Četvrtak, 22. kolovoza, 21 sat, Ljetna pozornica Opatija
LEPA DIJANA, Boris Mitić, Srbija, 45’, 2003.

Lepa Dijana

Tko dosad nije pogledao ‘Lepu Dijanu’, nije vidio jedan od najboljih suvremenih balkanskih dokumentaraca. Suluda komedija o četiri romske obitelji iz Karton Sitija, usred Beograda, koje prepravljaju stare Spačeke i Dijane ne bi li u ‘lovu na gvo(ž)đe i karton’ bili brži od ‘onih što idu peške’. Kultni automobili pretvoreni su u neukrotive mašine za reciklažu: sa njih se sve skida i svašta dograđuje – bitno je samo da se radi i da se ima stila. Prva ciganska kaskadersko-ekološka dokumentarna tragikomedija i najtiražniji dokumentarac na balkanskom crnom tržištu.

Četvrtak, 22. kolovoza, 21 sat, Ljetna pozornica Opatija
DOVIĐENJA, KAKO STE?, Boris Mitić, Srbija 2009., 58’

Doviđenja, kako ste?

Satirično vizualno putešestvije kroz izbor najboljih srpskih aforizama popraćeno paradoksalnim dokumentarnim snimkama s 50.000 kilometara dugog putovanja po balkanskim zabitima i dijelovima TV-arhiva udaljenih gradića.

Program na ljetnoj pozornici Opatija

Na službenom programu 11. Liburnia Film Festivala koji se ove godine održava od 28. do 31. kolovoza na starom mjestu, u lučici u Ičićima, naći će se 25 hrvatskih dokumentaraca, u konkurenciji će se naći njih 18, a u popratnom programu još sedam. Regionalni program donosi tri naslova, jedan film gledat ćemo izvan natjecateljskog programa, a publika će vidjeti i tri nova dokumentarca nastala u produkciji Restarta, jednog od organizatora LFF-a. Dio filmova iz regionalnog programa gledat ćemo na Nulti dan LFF-a 27. kolovoza.

Liburnia Film festival organiziraju Delta iz Rijeke i Restart iz Zagreba, u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija.

 

liburnia film festival delta restart ljetna pozornica Opatija ičići filmaktiv festival opatija


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?