Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Liburnia Film Festival: "Autofocusu" nagrada žirija, "Parku ljubavi" publike

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 01.09.2013. / Autor: Moj Film Liburnia Film Festival: "Autofocusu" nagrada žirija, "Parku ljubavi" publike

"Autofocus" redatelja Borisa Poljaka (Milva film) ponio je nagradu žirija za najbolji film na 11. Liburnia Film Festivalu koji hrvatske dokumentarce prikazuje u lučici u Ičićima. "Park ljubavi" Lane Kosovac (produkcija Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu) najviše se svidio publici, a peteročlani je žiri posebno priznanje dodijelio filmu mlade Kaje Šišmanović za "Kak' je doma?" (Fade In , Slobodna zona).

Po prvi se put na LFF-u dijelila i nagrada za najbolji regionalni film (Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija) a tu su nagradu podijelili "Polazište za čekanje" Maše Drndić (produkcija udruge Filmaktiv) i "Terasa" autora Sanje i pok. Vedrana Šamanovića (Mitropa). Također po prvi put, podijeljene su i nagrade struci, čime se želi naglasiti da je dokumentarni film rezultat timskog rada. Žiri je tako nagradu za najboljeg redatelja odlučio dodijeliti Đuri Gavranu za "Presudu" (Pipser doo), nagradu za najboljeg montažera dobio je Damir Čučić za film "Autofocus", za isti je film kao najbolji snimatelj nagrađen Boris Poljak, dok je Davor Tatić proglašen najboljim dizajnerom zvuka za rad na filmu "Čedo" (Factum).

Ove su godine žiri LFF-a činili redateljica i producentica Željka Sukova, snimateljica i montažerka Iva Kraljević, fotograf, snimatelj i redatelj Silvestar Kolbas te međunarodni gosti redatelj, scenarist, producent i snimatelj Boris Mitić (Srbija) i redatelj, producent i scenarist Filip Remunda (Češka). Remunda je zastupao i Institut dokumentarnog filma iz Praga koji je nagradio najboljeg redatelja.

Prije i nakon dodjele nagrada prikazani su i filmovi nastali u produkciji Restarta, "Sol, maslina, kamen" Branka Vilusa koji je predstavio sam autor, "Ljubi bližnjega svoga" Darovana Tušeka koji se također obratio publici, te "Gangster te voli" redatelja Nebojše Slijepčevića. Prikazan je i film "Galebova više nema" nastao na radionici Prvi put snimam.

Od utorka do nedjelje na programu 11. LFF-a našlo se gotovo pa rekordnih 25 dokumentaraca, od kojih 18 u konkurenciji. Festival je kao novost uveo i Nulti dan, tijekom kojeg su prikazani regionalni filmovi.

Za trajanja festivala održane su tri radionice: Prvi put snimam za mlade, u suradnji s Filmaktivom, Masterclass Borisa Mitića "Kompletan uvid u industriju dokumentarnog filma u pet crteža" te Autorska analiza filma u suradnji s Restartom. 

festival liburnia film festival boris poljak Silvestar Kolbas Željka Sukova boris mitić Park ljubavi Kak je doma autofocus kaja šišmanović iva kraljević filip remunda


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?