Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

LFF: Master nagrada Beli Tarru, nagrada publike filmu 'La Pivellina'!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 18.04.2011. / Autor: Moj Film LFF: Master nagrada Beli Tarru, nagrada publike filmu 'La Pivellina'!

Dodjelom Master nagrade mađarskom autoru Beli Tarru završen je 7. Libertas Film Festival. Publika je kao najbolji film nagradila austrijskog kandidata za Oscara, film 'La Pivellina'!

Festival su zatvorili direktorica Mirjana Mia Pećina te umjetnički direktor Stjepan Hundić. Na samom početku Mia Pećina zahvalila je glavnom festivalskom partneru Valamar hotelima & ljetovalištima, kao i gradu Dubrovniku, Kinematografima Dubrovnik, Hrvatskom audiovizualnom centru, edukacijskim partnerima, svim medijima kao i festivalskom timu. Mia Pećina zahvalila je i Predsjedniku RH, prof. dr. sc. Ivi Josipoviću na pokroviteljstvu nad festivalom drugu godinu zaredom.

M. PECINA

Voditelji animacijske radionice, Jasminka Bijelić Ljubić iz škole animacije iz Čakovca te uspješni američki animator Kelly Loosli predstavili su rezultate šestodnevne radionice - dva kratka animirana filma koja su realizirali dubrovački srednjoškolci, polaznici radionice.

Prije posjeta festivalu nisam znao puno o Hrvatskoj: znao sam za dalmatinsko primorje, za hrvatske košarkaše, za kravatu te za Zagrebačku školu animacije. Izazivam naše mlade polaznike radionice da zavladaju svjetskom animacijom, da osmisle novi stil, novi pokret, neku novu školu

izjavio je Kelly Loosli.

Scenaristička radionica održana je u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom te pod vodstvom uspješne redateljice i scenaristice Jasmile Žbanić i koordinatorice Jasne Žmak.

U ovoj petodnevnoj radionici sudjelovalo je pet autora iz Rumunjske i Hrvatske koji su radili na pričama s temom Dubrovnika. Pobjednički scenarij slijedeće će godine biti realiziran u sklopu radionice kratkog igranog filma na Libertas Film Festivalu. Žiri u sastavu Jasmila Žbanić, Vanja Vascarac, direktor kratkog programa LFF-a te Jasna Žmak, koordinatorica projekta Palunko kao najbolji scenarij odabrali su 'Spaghetteria Mea Culpa' autorice Andree Dobre iz Rumunjske zbog pažljivo istkane priče koja pokazuje drugu stranu turizma na topao i jednostavan način, pun humora i ironije

- izjavila je Jasna Žmak.

Mirjana Mia Pećina potom je proglasila festivalskog pobjednika: prema odluci publike, najbolji film ovogodišnjeg LFF-a je austrijsko-talijanski film 'La Pivellina', prvi igrani film redateljskog dvojca Tizze Covi i Rainera Frimmela.

BELA TARR
Bela Tarr

Potom je João Antunes, uvaženi portugalski filmski kritičar najavio ovogodišnjeg dobitnika Master nagrade.

Bela Tarr je jedan od najoriginalnijih redatelja u svijetu; već godinama on inspirira redatelje, filmske kritičare i medije diljem svijeta. U posljednjih trideset godina neizmjerno je puno uložio u jezik umjetnosti u svijetu nezavisnog filma. Za svoj posljednji film 'Torinski konj' primio je nekoliko nagrada, među ostalima Srebrnog medvjeda i FIPRESCI nagradu u Berlinu. Večeras ćete svi vi imati jedinstvenu priliku pogledati njegov prvi film, posvjedočit ćete početku jednog iznimnog puta koji je nedavno završio

- najavio je Antunes.

Puno vam hvala na ovoj nagradi. Na njoj piše Libertas – to označava slobodu. Nemojte nikada zaboraviti, filmovi moraju biti slobodni. Isto kao što i ljudi moraju biti slobodni. Film nije dio show biznisa, film je dio sedme umjetnosti'

- izjavio je dobitnik Master nagrade Bela Tarr.

Projekcijom njegova prvog dugometražnog filma 'Obiteljsko gnijezdo' službeno je završio 7. Libertas Film Festival.

festival libertas film festival libertas la pivellina bela tarr


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?