Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

LFF: Hrvatska je mala zemlja za velik odmor, a Švicarska za veliki život

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 15.04.2011. / Autor: Moj Film LFF: Hrvatska je mala zemlja za velik odmor, a Švicarska za veliki život

Piše: I.C.

Dok se festivalska atmosfera u Dubrovniku sve više zahuktava pred subotnje proglašenje pobjednika, upravo je i stigao najuvaženiji filmski gost festivala, kultni mađarski redatelj Bela Tarr, iza nas je zasad najuspješnija večer Libertas Film Festivala.

Za to je zaslužan kratki program švicarske kinematografije, za koji je najbolje od najboljeg, kolaž od zaokruženih deset filmova svih žanrova, izabrala selektorica Delphine Lyner koja ih je 'skupila' s najjačeg švicarskog festivala kratkometražnog filma Winterthur.

Iako našu domovinu na svjetskoj filmskoj sceni prati glas da uspjeh naše suvremene filmske produkcije počiva prije svega na modernim i raznovrsnim tehničkim rješenjima, bajkovitim uvjetima produkcije, a s druge strane pati od nedostatka dobrih priča, to uistinu nije tako i večeras ćemo vas u to uvjeriti

- u nekoliko je riječi imala intro za mali švicarski filmski 'maraton'.

Sasvim neopterećena svekolikim borbama za egzistenciju, lišena neriješenih repova iz prošlosti (ratnih, političkih, gospodarskih..), zidova tradicionalizma i dubokog ponora ljudskog beznađa na što su uglavnom 'nasukane' naša i kinematografije regije, švicarski filmaši uživaju u golemom manevarskom prostoru umjetničkog izražavanja poigravajući se, živo i lepršavo, svim raspoloživim sredstvima filmskog jezika, i kao takve su pravo osvježenje na europskoj filmskoj mapi.

Nepretenciozno duhoviti i razigrani animirani filmovi Sleep i Manfred ( prvi donosi najgromoglasniju uspavanku hrkanja Gentinette i Brauna, a drugi bizarnu priču o Manfredu s velikim nosom koji svakim svojim udisajem usisava svijet ok osebe) te najšarmantniji o potomku Brucea Leeja, 'malenom zmaju' koji mora stalno biti u top-formi kako bi mogao pobijediti zlo oko sebe, i to kao parodija filmova o borilačkim vještinama.

MANFRED
Prizor iz filma "Manfred"

"Ono nešto" ili famozni faktor x ima i šestominutni, umjetnički originalan kratkiš Zrcalo gdje brza kamera i nesvakidašnji kutevi kadrova, živahno izmjenjuju svaki pogled glavnog junaka u zrcalo, kao ilustraciju različitih životnih dobi, koje prolazi otkad upali svjetlo u kupaonici (rođenja) do njegova gašenja prije spavanja (smrti).

Gromki pljesak izmamio je i igrani film 'Slijetanje Yurija Lennona na Alfu 46', u kojem Lennon pri slijetanju na Jupiterov mjesec samo jednom nesmotrenom pogreškom, odnosno paradoksom dovede u pitanje svoj, kao i opstanak cijelog ostalog čovječanstva. Sinergijom jednostavnog i suptilnog izraza te finim humorom na granici ironije na koncu donosi snažnu poantu.

NA LINIJI
Prizor iz filma "Na liniji"

Kao šećer na kraju prikazan je film "o kojem se priča", jer je 2009. bio u utrci za nagradu Oscar, Na liniji(Auf der Strecke), priče o iskusnom detektivu koji radi svoje ljudske slabosti zakaže u odlučujućem trenutku iza kojeg se kao bumerang vraćaju kobne posljedice.

U opuštenom razgovoru poslije projekcije selektorici su se najviše svidjele opaske nekolicine gledatelja koji su ushićeno izjavili da se nakon odgledanog pod hitno žele preseliti u Švicarsku jer ondje nema nikakvih problema i vlada humor. Sve u svemu, stvoren je zajednički pakt - odmarat ćemo se u Hrvatskoj, a živjeti u Švicarskoj. No, samo ako pojeftinite karte za bus i kavu u Dubrovniku - zaključila je EU-dama Delphine

festival libertas film festival libertas


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?