Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Hrvatski filmovi na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 09.05.2012. / Izvor: HAVC Hrvatski filmovi na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu

65. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu održat će se od 16. do 27. svibnja. Posebnost ovogodišnjeg festivala je prikazivanje njemačko-hrvatsko-bugarske koprodukcije Posljednja ambulantna kola Sofije u natjecateljskom programu 51. TJEDNA KRITIKE (Semaine de la Critique, 17.-25. svibnja), prestižne filmske smotre koja se odvija u okviru canneskog festivala, posvećene otkrivanju novih filmskih talenata. Dugometražni dokumentarni film bugarskog redatelja Iliana Meteva priča je o doktoru, medicinskoj sestri i vozaču kola hitne pomoći koji svakodnevno spašavaju živote svojih sugrađana, a pritom se suočavaju s besmislicama disfunkcionalnog zdravstvenog sustava. Hrvatski producent filma je Siniša Juričić iz produkcijske tvrtke Nukleus film.

Posljednja ambulantna kola Sofije: Trailer

Hrvatski audiovizualni centar nastavlja s promidžbenim aktivnostima na najvažnijim svjetskim festivalima i sajmovima, a već petu godinu zaredom predstavljat će hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskoga sajma u Cannesu. Štand Hrvatskog audiovizualnog centra nalazi se u sklopu Regionalnog paviljona South-East European Pavilion, na adresi Village International Riviera, br. 133. U spomenutom paviljonu će osim Hrvatske još sedam zemalja iz regije predstavljati svoje recentne kinematografije: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Cipar, Makedonija, Slovenija i Srbija. FILMSKI SAJAM (MARCHÉ DU FILM) poslovni je ogranak Filmskog festivala u Cannesu koji je namijenjen profesionalcima iz filmske industrije – selektorima festivala, distributerima i prodajnim agentima te predstavlja važno mjesto za budući festivalski i kino život prijavljenih filmova. U sklopu Filmskoga sajma prikazat će se dva dugometražna igrana filma koja su već doživjela domaću kinodistribuciju, a kojima tek predstoji plasman na međunarodnu filmsku i festivalsku scenu. To su filmovi Ljudožder vegetarijanac Branka Schmidta te Noćni brodovi Igora Mirkovića.

Također, određeni naslovi iz recentne hrvatske kinematografije bit će dostupni i na CINANDU, trajnoj filmskoj bazi namijenjenoj profesionalcima iz industrije. U sklopu „Features – What's New?“ na uvid će biti dostupno devet dugometražnih igranih filmova snimljenih prošle godine u Hrvatskoj, dok će „Docs – Who Cares?“ predstaviti šest srednjemetražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova koji su s uspjehom prikazani na hrvatskim i inozemnim festivalima.

Filmski festival u Cannesu sinonim je za dugometražni igrani film. No, festival također potiče i kratkometražne naslove i njihove autore, vođen uvjerenjem da se radi o imenima značajnima za budućnost filma. U sklopu Filmskog sajma zato se svake godine organizira i SHORT FILM CORNER, platforma za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među filmskim profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Na Short Film Corneru ove će godine biti prisutno 13 hrvatskih naslova iz područja igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Radi se o nagrađivanim radovima od kojih je većina bila prikazana u službenim programima prestižnih festivala kao što su Annecy, Oberhausen, Tampere, Tribeca i New Directors/New Films. Cjelovit popis naslova potražite ovdje.

hrvatski film dokumentarni cannes havc koprodukcija LJudožder vegetarijanac Noćni brodovi posljednja ambulantna kola sofije


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?