Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Hrvatska premijera filma "Obrana i zaštita" na Festivalu u Puli

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 04.07.2013. / Autor: Moj Film Hrvatska premijera filma "Obrana i zaštita" na Festivalu u Puli

Dugometražni igrani film Bobe Jelčića, 'Obrana i zaštita', u Hrvatskoj će premijerno biti prikazan 24. srpnja na Festivalu igranog filma u Puli! Nakon svjetske premijere u programu Forum 63. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, spomenuti naslov predstavit će se domaćoj publici u sklopu Nacionalnog programa u pulskoj  Areni.

Obrana i zaštita prvi je dugometražni igrani film Bobe Jelčića i prvi dugometražni igrani film producentice Zdenke Gold iz produkcijske tvrtke Spiritus movens. Glavne uloge odigrali su glumački veterani Bogdan Diklić i Nada Đurevska, dok u epizodnim ulogama nastupa niz sjajnih glumačkih imena iz regije: Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Vinko Kraljević, Izudin Bajrović, Sergej Trifunović, Selma Alispahić, Sadžida Šetić, Nermin Tulić, itd.

Obrana i zaštita: Trailer

Film je smještan u suvremeni Mostar i vremenski okvir jednog dana u kojem prati sredovječnog muškarca Slavka koji je po nacionalnosti Hrvat. Naime, u spomenutom gradu, nakon dva desetljeća mira, još uvijek postoji oštra granica između Hrvata i Bošnjaka. Smrt njegova starog prijatelja muslimana Đulage izaziva u Slavku velike unutarnje dileme - zna da želi i mora poći na sprovod - no ta bi radnja mogla izazvati probleme sa susjedima ili političkim moćnicima. S druge strane, izbjegavanje sprovoda može imati puno dalekosežnije posljedice za Slavka jer u tome slučaju će podbaciti - kao prijatelj i čovjek.

Slavkov put na drugu stranu grada i posljedice tog čina je priča o čovjeku u sukobu sa samim sobom. Ponekad pretjerano dramatična, ponekad smiješna, ali u svakom trenutku emocionalno iskrena i neodoljiva, prikazuje nam čovjeka koji se osjeća strancem u vlastitom gradu u kojem je proveo čitav život. To je portret čovjeka koji je izgubio prijatelje, svoju povijest i svu sigurnost u to tko je on uistinu - kada se njegova zemlja raspala. Ovo je isto tako priča o običnom čovjeku koji je rastrgan između želje da učini pravu stvar i sve veće zbunjenosti jer ne zna gdje pripada i kome je uistinu odan.

Bobo Jelčić autor je i scenarija, direktor fotografije je Erol Zubčević, montažerka je Ivana Fumić, scenograf je Mario Ivezić, kostimografkinja Sanja Džeba, slikarica maske Ana Bulajić Črček, casting direktorica Oriana Kunčić, pomoćnik redatelja Radivoje Andrić, dizajner zvuka Ranko Pauković, a direktor filma Dubravko Petrović Baja. Koproducenti filma su Josip Popovac (HRT), Tomislav Bubalo (Kadar) i Tomislav Topić (Kadar), a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Global Film Initiative.

premijera pula film festival pff Bogdan Diklić obrana i zaštita Bobo Jelčić the stranger Nada Đurevska


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?