Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Filmska festivalska kraljica, ljepša i veličanstvenija no ikad

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 09.07.2011. / Piše: Mladen Šagovac Filmska festivalska kraljica, ljepša i veličanstvenija no ikad

Projekcijama filmova u sklopu Europolis-Meridiani i Pulica matinejama počeo je najveći  filmski festival u Hrvatskoj. Kraljicu filmskih festiva u Hrvatskoj više ne diči samo jedinstvena ambijentalna kruna Amfiteatra u Puli već i svjež pristup programima kao i njihovo bogatstvo. Još kada se tome pridoda rekordan broj filmova kojih će ove godine biti prikazano 176, teško je obuzdati oduševljenje onim što iz godine u godinu donosi direkcija Festivala igranog filma u Puli.

Počnemo li od samog pristupa informiranju publike, cijeli grad je prekriven plakatima filmova što je enorman iskorak u prezentiranju festivalskog sadržaja javnosti. Naime uhodana festivalska praksa u Hrvatskoj kao da pati od izgradnje kulta ličnosti, pa većina festivala u prvi plan stavlja isključivo svoje  plakate. Pula se ovim potezom odmakla od sebe same a pojačala prezentaciju svojih sadržaja koji ju i čine, jer, budimo realni bez filmova nema ni festivala. No, bez dobrih ideja nema ni kvalitetnih festivala a u Hrvatskoj nekako se doima, sve je više kvalitetnih filmova a sve manje kvalitetnih festivala koji će te filmove zaista približiti publici. Upravo ono čime se neki festivali vole hvaliti kao svojim motom premda im je stvarnost drugačija. Još jedna pulska inovacija će oduševiti sve koji se do 23. srpnja zateknu u ovom festivalskom gradu, odnosno foršpani filmova neće biti ograničeni isključivo na kino platna već će biti prikazivani na displeju smještenom na Portarati koji će svi prolaznici moći vidjeti. U skladu s ovogodišnjom inicijativo HAVC-a za dječjim filmovima, Pula film festival uvodi i dječji žiri koji će izabrati najbolje od onoga što će se prikazivati u sklopu Pulica matineja. Nikako ne treba zaboraviti da ovogodišnju Pulu, premda slučajem, krasi i zavidan broj filmova nastalih u nezavisnoj produkciji. Glavne crte festivala medijima su predstavili ravnateljica Zdenka Višković-Vukić, umjetnički ravnatelj i inspirato Festivala Zlatko Vidačković, producentica Tanja Miličić i voditeljica marketinga Sandra Petrović Dispahilli.

Ravnateljica Festivala Zdenka Višković-Vukić otvorila je konferenciju informacijama o tijeku organizacijskih priprema Festivala. Tako su ove godine na Kaštelu, na kojem je program otvoren u subotu 9. srpnja filmom Trofejna žena Francoisa Ozona, novi stolci, crne boje, koji neće služiti samo za potrebe 58. Pule, već i za sva ostala događanja na toj divnoj lokaciji.

Umjetnički je ravnatelj Vidačković potom u kratkim crtama predstavio međunarodni program Europolis-Meridijani i retrospektivu Jamesa Ivoryja, a posebno se usredotočio na program svečanog otvaranja u subotu 16. srpnja čiji je i scenarist. Samo otvaranje biti će izravno prenošeno na Hrvatskoj televiziji, a pored brojnih filmskih isječaka moći će se vidjeti i tri iznimno atraktivne glazbeno-scenske točke. Prvak Berlinskog državnog baleta Leonard Jakovina i solisti Baleta HNK u Zagrebu Daniil Yastrebov, Eugen Dobrescu, George Baldovin, Roger Neves i Edgar Castillo izvest će plesnu točku nadahnutu glasovitim filmom Metropolis u koreografiji Staše Zurovca, a gudački kvartet Porin izvest će hrvatsku himnu i tri kratke filmske teme Bernarda Herrmanna povodom stogodišnjice rođenja ovog istinskog velikana filmske glazbe. Svečano otvaranje trajat će 45 minuta, a za kraj će nastupiti i Gabi Novak s pjesmom iznenađenja kojom će najaviti svoj koncert filmskih songova koji se održava dan kasnije u Circolu.

Producentica Festivala Tanja Miličić u nastavku je medijske konferencije najavila početak prikazivanja dječjih matineja koje će se prikazivati od 9. do 15. srpnja, a prvi je film na rasporedu u Kinu Valli Tajna starog tavana redatelja Vladimira Tadeja. Producentica Miličić posebno je naglasila ovogodišnji snažan iskorak u izravnoj komunikaciji Festivala i Puljana, odnosno pulskih gostiju, putem brojnih plakata, tzv. „stopica“ koje će označavati bitne festivalske lokacije, ali i putem brojnih projekcija foršpana filmova na Portarati. Ovogodišnja je novost i dječji žiri koji će ocjenjivati filmove iz dječjeg programa, a već tradicionalno svoj sud o filmovima će dati i mladi filmofili. Ove ih se godine prijavilo njih dvadeset i dvoje, i to ne samo iz Pule, već i iz Rijeke, Splita, Zagreba, ali i Češke te Sjedinjenih Američkih Država.

Posljednje minute medijske konferencije pripale su voditeljici marketinga Sandri Petrović Dishpalli koja je predstavila autokuću Autowill, ovlaštenog Opel i Chevrolet

Sve reportaže s 58. Festivala igranog filma u Puli možete pročitati ovdje:

58. Festival Igranog filma u Puli

Programi Pula Film Festivala

moj film pula film festival pula havc festival igranog filma u puli Zdenka Višković-Vukić Zlatko Vidačković Tanja Miličić Sandra Petrović Dispahilli Portarata Europolis Meridiani


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?