Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Film se vratio kući u punom sjaju i uz gromoglasan vrisak

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 08.09.2011. / Autor: Moj Film Film se vratio kući u punom sjaju i uz gromoglasan vrisak

Baltazar u lijevom kutu pozornice s velikim Dukat mlijekom u ruci, opaki Sith uz stolicu gradonačelnika Damira Jelića, Kauboj kraj tajnice HFS-a, Vere Robić Škarice i nervozni Charlie Chaplin koji šeće pozornicom. Tako je na prvi pogled izgledala sinoć, u srijedu, 07. rujna u 20.30 sati dvorana kina Edison. Foršpanom 16. Filmske revije mladeži i 4. Four River Film Festivala probudila se publika, a nastup razigranih Singerlica označio je početak ceremonije otvaranja. Kino Edison - pravo kino s pravim platnom, ali i pravim kinoprojektorom, otvorilo je svoja vrata svim ljubiteljima filma.

Svim posjetiteljima obratila se priznata karlovačka glumica u ulozi voditeljice Zrinka Cvitešić te se s osmjehom na licu sjetila razgovora s Marijom Ratković o otvaranju Revije i Festivala. "E ali ove godine nije u Zorin domu, nego u Edisonu!", ponovila je Marijine riječi na telefonu i time naglasila značaj večerašnje svečanosti i ove žute filmske manifestacije te pozvala publiku da svaki put kad čuju riječ Edison počnu pljeskati, vikati, navijati. Tako je i bilo!

Nakon glasnog vikanja 400-tinjak kinonostalgičnih Karlovčana  ponosno je pozvala na pozornicu Josipa Šimunčića, jednog od prethodnika današnjih karlovačkih Kinoklubaša - članova Kino sekcije tadašnje Gimnazije Dr. Ivan Ribar - Petak.  "Film je snimljen prije 45 god. Znam da je mladim generacijama film možda bio i smiješan i da im je nezamislivo da je tako snimljen, ali nama je tada problem bio i kamera i montaža i zvuk. Ja sam imao 15- ak učenika i samo troje je svladalo tehniku snimanja. Onda znate kako je to bilo. Filmom smo htjeli pokazati Karlovac petkom i veliki značaj petka kao sajmenog dana."

Poslije predstavljanja selekcijske komisije, velikog i malog žirija na pozornicu je stao gradonačelnik, prof. Damir Jelić koji uz film i Kinoklub Karlovac ima veliku emotivnu povezanost. Baš zbog toga sjetio se i onih koji više nisu s nama, a zaslužni su što su ova Revija i Festival postali svjetska manifestacija. "Kao danas se sjećam kako smo prodavali mlijeko da bi zaradili novac za pola kamere i da bi počeli snimati. Isto tako moram se sjetiti onih koji više nisu s nama, a koji su nam puno pomogli. Ne želim kvariti veselje svih prisutnih, ali moram se sjetiti Peterlića, Tadića i Šamanovića."

Svoje mjesto na daskama Kina Edison sinoć je pronašla i Vera Robić Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, uz Kinoklub Karlovac glavnog organizatora Revije i Festivala. U pratnji kauboja stala je na pozornicu i potaknuta euforijom izgovorila "Edison!" te najavila Mariju Ratković, glavnu koordinatoricu ovog četverodnevnog srednjoškolskog  filmskog ludila. Zahvalivši se volonterima, te posebno interventnom vodu Revije i Festivala, Marija je predala 35mm filmsku vrpcu Charlie Chaplinu koji je svojim već prepoznatljivim gestama i hodom odnio istu u projekcijsku kabinu. Uslijedilo je prikazivanje inserta iz dokumentarnog filma 1579. - 1979 autora Oskarovca Dušana Vukotića snimljenog  za 400. rođendan grada Karlovca.

Vrhunac večeri označio je dolazak dobitnika Grand Prixa i to, ni manje ni više, već iz daleke Južne Koreje. Samo jedan rez filmske vrpce škarama i 16. Filmska revija mladeži i 4. Four river film festival otvoreni su!

Svečano otvaranje Revije i Festivala je iza nas! Filmska vrpca je pokrenuta, Kino Edison je ponovno osjetilo dah filma, a publika željno iščekuje sljedeće projekcije najžućeg filmskog festivala. Mi igramo na film! A Vi!?

Više informacija na službenoj stranici Revije filmske mladeži i Four river film festivala.

festival hfs karlovac filmska revija mladeži kino edison four river film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?