Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Festival hrvatskih dokumentaraca otpočeo s regionalnim programom

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.08.2014. / Autor: Moj Film Festival hrvatskih dokumentaraca otpočeo s regionalnim programom

Sinoć (26.08.) je u Ičićima otpočeo program 12. Liburnia Film Festivala. Program "nulte" večeri zbog kiše je premješten u Tavernu Triestina, dakle projekcije nisu održane u lučici kao inače, no publiku to nije omelo da ispuni svaki slobodan kutak terase Triestine i podrži regionalne filmove - filmove autora i producenata iz ove i susjednih županija.

Prvi su se publici obratili direktor i izvršni direktor festivala Oliver Sertić i Igor Bajok, najavivši program koji nas čeka do subote, te novinu - novčanu nagradu filmu po izboru publike koju donira sama publika. Potom su najavili Dariju Žmak Kunić i Andreu Knežević, autorice filma A ŠTA AKO NE USPIJEM koji je otvorio program. Bernardin Modrić, redatelj dokumentarca BORDO - VJEČNA STRIPOVSKA MLADOST ukratko je prije same projekcije opisao svog glavnog lika, stripaša svjetskog glasa koji ga nadahnjuje još od djetinjstva, a zatim je Elvis Lenić kroz PROLOG s publikom podijelio intimne momente prije rođenja svoga djeteta.

Gledatelji
Publika LFF-a

Oleg Mandić bio je - doslovce - posljednji uznik za kojim su se prije 70 godina zatvorila vrata Auschwitza, saznalo se jučer u Ičićima. Sam je Mandić kao najavu filmu POVRATAK POSLJEDNJEG redatelja Igora Paulića prepričao neke od detalja koje smo kasnije gledali na filmu, i "otkrio kraj" - glavni lik je i dan-danas živ i zdrav. Film ČEKANJE Igora Bezinovića umjesto autora su najavili protagonisti - dvojica radnika Dina Petrokemije koji su prije dvije godine zajedno s ostalim radnicima blokirali Krčki most u pokušaju da dođu do svojih plaća. Do danas im to nije uspjelo, 24 mjeseca nisu primili naknadu za rad, pa se Drago Krešić i Rifo Kamberović imaju svako pravo pitati - gdje je tu pravna država. Za kraj nulte večeri redateljica Sabina Mikelić je prikazala dirljivu posvetu svojim roditeljima naslovljenu MULA, SKUPINA KORIJENJA SVEZANIH ZAJEDNO.

Nije izostao ni glazbeni program, sinoć je to bio nastup pazinskog etno benda Veja koji je podigao razinu energije u Taverni Triestina.

LFF Veja
LFF - Veja

Večeras od 20.30, kad je i službeno svečano otvorenje festivala te se kreće s prikazivanjem filmova u konkurenciji (njih 14), gledamo PROLAZ ZA STELLU (Ljiljana Šišmanović), O HOKEJU I MEDVJEDIMA (Radislav Jovanov Gonzo, Josip Ivančić), SLOBODU TREBA TRAŽITI PO SVAKU CIJENU, PO CIJENU ŽIVOTA (Renata Poljak), POSLJEDNJIH 100 (Morana Komljenović) te NASLOVNICA (Silvana Menđušić). Festival će otvoriti Tatjana Bartolin, direktorica TZ Ičići, zatim Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije te zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Marina Gašparić.

Nakon projekcija nastupit će riječki rock kantautor Iz@ Medošević s pratećim bendom.

Također, danas tijekom dana u Ičićima počinje radionica "Prvi put snimam" za filmske amatere, koju vodi riječka udruga Filmaktiv.

Ulaz na projekcije i koncert je besplatan!

liburnia film festival svečano otvorenje Oliver Sertić Igor Bajok čekanje taverna triestina a šta ako ne uspijem bordo vječna mladost prolog povratak poslijednjeg veja


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?