Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Drugi dan LFF-a: Zašto Portugal nikad neće osvojiti Oscara?

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 13.04.2011. / Autor: Moj Film Drugi dan LFF-a: Zašto Portugal nikad neće osvojiti Oscara?

Autor: I.C.

U suncem okupanom Dubrovniku sedmo izdanje Libertas film festivala završilo je svoj drugi dan. Festivalski je program u poslijepodnevnim satima otvorio dugometražni prvijenac slovačkog redatelja Juraja Lehotskyog 'Slijepe ljubavi', portret slijepih osoba koji pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu i ostvariti ljubav, a začinjen simpatičnom duhovitošću, taj dokumentarac otkriva nova značenja sreće. Prikazan je na brojnim festivalima diljem svijeta, a u sklopu 40. izdanja Cannesa ovjenčan je nagradom za najbolji umjetnički film.

Posljednji je termin dana bio rezerviran za film iz glavne konkurencije Umrijeti kao muškarac portugalskog autora Joaoa Pedra Rodriguesa ( Sretan rođendan, Fantom, Odete, China, China..), kontroverzna priča o transseksualki Tonii, a uživo ga je predstavio redateljev sunarodnjak i filmski kritičar Joao Antunes. Osim riječi hvale i komplimenata na račun filma koji je opisao predivnim umjetničkim ostvarenjem, snažne priče koja dotiče sva najdublja pitanja naše seksualnosti i identiteta, našalio se i otkrio zašto se Portugal nikad neće domognuti zlatnog kipića.

Nema nade za nas. Sad kad smo imali primjerice vrhunski film, podrazumijevalo se da riskiramo jednu važnu večeru i lobiramo za svoj film kod Akademije. No, dok su se naš institut zadužen za kulturu i producent dotičnog filma natezali tko bi trebao platiti tu večeru, Oscar je otišao u druge ruke.

- To uvijek kažu gubitnici - uzvratio je duhovito Stjepan Hundić, umjetnički direktor LFF-a.

Bilo kako bilo, nakon projekcije svi su se preselili u obližnji kafić Libertina (Libertas u malom) gdje je vladao pravi festivalski duh, a na pićence je svratio i dežurni gospar Frano Lasić.

dubrovnik libertas film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?