Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Deset filmova iz Pule u Zagrebu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 28.06.2010. / Autor: Moj Film Deset filmova iz Pule u Zagrebu

Od 27. do 31. srpnja na Sceni Amadeo, u atriju Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, bit će prikazano deset filmova iz programa 57. Festivala igranog filma u Puli. Pet je dugometražnih filmova iz Međunarodnog programa »Europolis-Meridijani«, a pet kratkometražnih (od kojih 3 hrvatska) koji će se prikazivati svake večeri kao predigra. Sve će projekcije biti zagrebačke premijere, a odabir filmova obavio je umjetnički ravnatelj Festivala igranog filma u Puli Zlatko Vidačković.

Program »Pula u Zagrebu - izbor sa svjetskih filmskih festivala« otvorit će 27. srpnja talijanski redatelj Michele Placido, kojeg se hrvatska publika sjeća kao glumca u seriji »Hobotnica«. Placido je režirao poluautobiografski film »Veliki san« (Il Grande Sogno), prikazan u konkurenciji Festivala u Veneciji, o mladom policajcu (danas najpopularniji mladi talijanski glumac Riccardo Scammarcio) koji za vrijeme studentskih nemira 1968. odluči postati glumac. Film dolazi u Pulu iz konkurencije Festivala u Veneciji, a zagrebačku projekciju omogućio je Talijanski institut za kulturu iz Zagreba. 

IL GRANDE SOGNO
IL GRANDE SOGNO

Potom slijedi kineski film »Odvojeni zajedno«, film otvaranja i dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij (Quanan Wang i Jin Na) na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu. Riječ je o obiteljskoj melodrami o ljubavnicima (Liu i Qiao) razdvojenima za vrijeme kineskog građanskog rata koji se ponovno nalaze nakon 60 godina, nakon što je njemu dopušteno vratiti se u Šangaj.

Potom slijedi »Vojvotkinja« (The Duchess), redatelja Saula Dibba. U toj britanskoj kostimiranoj ljubavnoj drami o mladoj ženi (pretkinji princeze Diane) rastrganoj između bračnih obveza i prave ljubavi glume Keira Knightley, Ralph Fiennes i Charlotte Rampling. Film je imao festivalsku premijeru u Torontu, a osvojio je nagrade Oscar i BAFTA za kostimografiju.

VOJVOTKINJA - THE DUCHESS
VOJVOTKINJA - THE DUCHESS

 U filmu Jamesa Ivoryja (Soba s pogledom, Na kraju dana) »Grad posljednjeg odredišta« dolazak mladog pisca uznemirit će živote članova obitelji preminulog književnika koji zatvoreni u vlastitom svijetu žive na velikom imanju u Urugvaju. Film je premijeru imao na Festivalu u Rimu.

Na samom kraju, 31. srpnja, Damir Lukačević, redatelj rođen u Zagrebu koji živi i radi u Njemačkoj, predstavit će intrigantnu futurističku dramu »Transfer« o paru starijih bogataša koji posebnoj klinici plaćaju da bi prešli u tijela dvoje mladih i živjeli novu mladost.

Program hrvatskog kratkog filma otvara 27. srpnja film »Stric« redateljice Hane Jušić u kojem glume Marinko Prga, Goran Bogdan, Marina Redžepović i Dora Marojević.

Slijedeći dan slijedi hrvatsko-američka koprodukcija »Welcome« redateljice Maje Milanović u kojoj glume Sreten Mokrović, Nina Šerbedžija, Snežana Bogdanović, Klemen Novak. Treći hrvatski kratki film je »9. ožujak« redateljice Irene Škorić u kojem glume Mia Biondić i Asim Ugljen

Četvrte i pete večeri biti će prikazani kratki filmovi iz Međunarodnog programa:

francuski »Vječna mladost« (Vieillesse ennemie) redatelja Marca Obin u kojem glume Sara Forestier i mlada zvijezda francuskog filma Andy Gillet te dobitnik nagrade za najbolji slovenski kratki film »Lovac oblaka« (Lovec oblakov) redatelja Mihe Knifica u kojem glume Boris Cavazza, Sebastian Cavazza i Emil Cerar. 

Irena Škorić zagreb pula film festival pff scena amadeo vojvotkinja il grande sogno


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?