Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Danski Oscarovac otvorio sedmi Libertas Film Festival!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 12.04.2011. / Autor: Moj Film Danski Oscarovac otvorio sedmi Libertas Film Festival!

Projekcijom Oscarom nagrađenog danskog filma 'U boljem svijetu' autorice Susanne Bier večeras je u kinu Valamar Lacroma svečano otvoren 7. Libertas Film Festival!

Festival su otvorili festivalski direktori, direktorica Mirjana Mia Pećina te umjetnički direktor Stjepan Hundić, a pridružio im se i danski ambasador Bo Eric Weber. "Ove godine Libertas Film Festival je poprimio novo ruho. Kroz četiri filmske radionice osigurali smo edukaciju u suradnji s najboljim filmskim organizacijama u Hrvatskoj i svijetu te osmislili prvi regionalni filmski forum koji će otkriti sve probleme s kojima se suočava suvremena filmska industrija. Sve ove novosti predstavljaju nam veliki izazov koji ćemo, nadam se, uspješno savladati", izjavila je direktorica Mirjana Mia Pećina. "Ovom prilikom zahvaljujem se svima koji nas podržavaju – prije svega Predsjedniku RH gospodinu Ivi Josipoviću za pokroviteljstvo nad festivalom već drugu godinu zaredom kao i gradonačelniku grada Dubrovnika Andri Vlahušiću", dodala je Pećina. Potom se zahvalila glavnom festivalskom partneru Valamar Hotelima, Hrvatskom audiovizualnom centru te svim ostalim sponzorima, medijima i publici na podršci.

"Iako je ovo već sedmo izdanje Libertas Film Festivala, uključivanje radionica i Foruma daju mu novi smjer i nove ciljeve. Forum tako donosi niz predavanja i diskusija vrhunskih međunarodnih predavača i gostiju koji će u Dubrovniku svoja bogata iskustva prenijeti mladim snagama. Naravno, nastavljamo i s prikazivanjem uzbudljivih, drukčijih, autorskih filmova, ali u novom paketu. Tako središnji program čine europski kandidati za Oscara u kategoriji stranog filma - ukupno sedam filmova iz isto toliko zemalja starog kontinenta. Posebno smo sretni što festival otvara ovogodišnji dobitnik nagrade Američke akademije za najbolji strani film, sjajna danska drama 'U boljem svijetu’ (‘In A Better World’) redateljice Susanne Bier, a svi će posjetitelji imati prilike vidjeti i predstavnike Portugala, Austrije, Švedske, Albanije, Slovačke i Hrvatske", rekao je umjetnički direktor Stjepan Hundić. "Ovogodišnji festival pohodit će i niz gostiju koje predvodi renomirani mađarski filmaš, osebujni autor Bela Tarr koji je prije svega dva mjeseca na filmskom festivalu u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda za svoj posljednji film 'Torinski konj'. Tarru ove godine dodjeljujemo Master nagradu te tim povodom prikazujemo njegov prvi dugometražni film, 'Obiteljsko gnijezdo', koji je snimio u dobi od samo 22 godine", dodao je Hundić.

LIBERTAS FILM FESTIVAL

Danski ambasador Bo Eric Weber potom je najavio danski film 'U boljem svijetu' te čestitao organizatorima na sedmogodišnjem uspjehu organiziranja festivala. Projekcijom spomenutog filma službeno je započeo 7. Libertas Film Festival!

Libertas Film Festival traje od 11. do 17. travnja u Dubrovniku, a uključuje više od 40 filmova iz desetak europskih zemalja. Filmovi su podijeljeni u šest filmskih programa: europske kandidate za nagradu Oscar, fokus slovačkog filma, program Master, kratke naslove iz kosovske i švicarske kinematografije, kao i hrvatski kratki film.

Edukativni program čine četiri filmske radionice koje će se realizirati pod vodstvom vrhunskih filmskih stručnjaka: Kellyja Looslija, Romana Guteka, Paola Parisottija, Jasmile Žbanić, Branka Linte,  Jasminke Bijelić Ljubić i Miroljuba Vučkovića. Spomenuti prvi regionalni filmski Forum održat će se u subotu 16. travnja od 10 do 17h u hotelu Valamar Lacroma, a okupit će niz filmskih profesionalaca iz Hrvatske i svijeta i uključiti će diskusije o aktualnim problemima i temama filmske industrije.

Kompletan festivalski filmski program bit će prikazan u kinu Sloboda, Valamar Lacroma „kinu“ i Visia kinu, a ulaz na sve projekcije kao i na Forum je besplatan! Libertas Film Festival održava se u partnerskoj suradnji s tvrtkom Valamar hoteli i ljetovališta, Hrvatskim audiovizaulnim centrom te uz dugogodšnju podršku grada Dubrovnika i posebno Kinematografa Dubrovnik.

festival dubrovnik libertas film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?