Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Danas počinju Đakovački rezovi i 9. Međunarodni Etno film festival

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 25.06.2012. / Autor: Moj Film Danas počinju Đakovački rezovi i 9. Međunarodni Etno film festival

Treća po redu Manifestacija Đakovački rezovi održava se u Đakovu od 26. do 30. lipnja 2012. godine u organizaciji istoimene udruge pod pokroviteljstvom HAVC-a i grada Đakova.

U sklopu Manifestacije Đakovački rezovi organizira se i 9. Međunarodni Etno film festival - Srce Slavonije. Festival Srce Slavonije je nastavak nekadašnjeg festivala 3F - Festivala filmova o folkloru koji se u Đakovu održao šest puta, u razdoblju od 1976. do 1986. godine. Srce Slavonije – Etno film festival zamišljen je kao festival koji će biti oslobođen isključivo folklornih sadržaja i koji će nam dati mogućnost mnogo širih umjetničkih izražaja za gledatelje svih generacija koji kroz nekoliko dana festivalskih događanja u velikom broju posjećuju projekcije izabranih domaćih i svjetskih filmova etno motiva u staroj đakovačkoj jezgri. Festival je međunarodnog karaktera i na njemu je ranijih godina sudjelovao veliki broj filmaša iz 50ak zemalja svijeta. Središnja tema festivala postaje narod koji baštini svoju povijest, običaje i folklornu tradiciju i čovjek kao pojedinac koji tu tradiciju i pripadnost svom narodu prenosi ma gdje on u svijetu bio. Ove je godine, od 73 pristigla filma na natječaj za Srce Slavonije, selekcijom izabrano 22 filma domaće i svjetske produkcije koji su ušli u natjecateljski dio festivala. Filmovi će biti prikazani od 26. do 29. lipnja 2012. godine u staroj gradskoj jezgri u gradu Đakovu (caffe bar click), a žiri u sastavu Tomo Vinšćak, predsjednik žirija, voditelj odsjeka etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivo Gregurević, poznati hrvatski glumac, Robert Tomić Zuber, poznati novinar i urednik te dva predstavnika domaćina, autori brojnih nagrađivanih filmskih uradaka, Željko Germovšek i Damir Tomić će dodijeliti nagrade u kategoriji Zlatno, Srebrno i Brončano Srce Slavonije.

Manifestacija Đakovački rezovi osim filmskog festivala donosi i razne popratne sadržaje. Manifestacija počinje predstavljanjem Festivala igranog filma u Puli uz premijeru filma Tomislava Radića, Kotlovina. Posebno zanimljiv je glazbeni dio manifestacije, gdje po završetku projekcija u četvrtak 28. lipnja nastupa blues band The cool baboo, a u petak 29. lipnja po zatvaranju 9. Međunarodnog Etno film festivala – Srce Slavonije, talentirana Natali Dizdar. Svakako je potrebno napomenuti i performans skupine ZmajOvi i krEsnice u srijedu 27. lipnja po završetku projekcija te naravno dopodnevni dio programa rezerviran za nastup mlade Anđelke Vlajčić (srijeda 27. lipnja), plesne udruge Stari fijaker (28. lipnja) te Osnovne glazbene škole I. G. Kovačić (29. lipnja). Posebna poslastica za sve naše drage sugrađanke je besplatna BIPA škola šminkanja u poslijepodnevnim satima 28., 29. i 30. lipnja. Za kraj Manifestacije osječko Kazalište lutaka Branko Mihaljević izvest će predstavu Tajna Krpen kralja za najmlađe posjetitelje, nastalu prema motivima narodnih priča.

Više o samoj manifestaciji kao i cjelovit program možete vidjeti na www.rezovi.eu ili facebook stranici Đakovački rezovi.

festival Ivo Gregurević pff Kotlovina Tomislav Radić međunarodni etno film festival srce slavonije đakovački rezovi Tomo Vinšćak Robert Tomić Zuber Željko Germovšek Damir Tomić


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?