Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Broj "55" dobitnik Velike Zlatne Arene

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 26.07.2014. / Piše: Mladen Šagovac Broj "55" dobitnik Velike Zlatne Arene

Filmu "Broj 55Kristijana Milića pripala je Velika Zlatna Arena za najbolji film ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, tijesnu naklonost publike u odnosu na Milićev ratni film pridobio je "Šegrt HlapićSilvija Petranovića kojem time pripada nagrada Zlatna vrata Pule, objavljeno je danas na konferenciji za novinare Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa festivala.

Kristijan Milić za svoj ratni film o hrvatskim vojnicima koji su početkom Domovinskog rata stradali u zasjedi nagrađen je i Zlatnom Arenom za režiju. No, da bi se "Broj 55" slavilo kao apsolutnog pobjednika bilo je potrebno još šest Zlatnih Arena. Ivan Pavličić nagrađen je za scenarijAna Bulajić Črček za maskuBranko Repalust za specijalne efekteVedrana Rapić za kostimografijuDamira Gabelica za scenografiju, a Veljko Segarić za montažu.

Već su prve reakcije na film "Broj 55" tijekom 61. Pule dale za naslutiti kako se radi o potpunom filmskom djelu visoke produkcijske vrijednosti pa je i obrazloženje žirija o filmu, snimljenom u produkciji HRT-a i producenta Stanislava Babića u toj intonaciji:

Velika Zlatna Arena za najbolji film pripala je filmu 'Broj 55' jer je produciran po najvišim profesionalnim standardima i daje autentičan i emotivan prikaz stvarnog događaja iz Domovinskog rata

61. Pula ima sretan kraj za Aretu Ćurković i Anitu Matić Delić glumice filma "Happy Endings" koje su nagrađene Zlatnim Arenama za najbolju žensku ulogu, Ćurković za ulogu Ankice i najbolju sporednu žensku ulogu, Matić Delić za ulogu kume.

Petom Zlatnom Arenom u karijeri nagrađen je glumac Ivo Gregurević za ulogu Ive u filmu "KosacZvonimira Jurića, u kategoriji glavne muške uloge, dok je Igor Kovač osvojio Zlatnu Arenu za sporednu mušku ulogu za ulogu Josipa u tom filmu. Filmu "Kosac", točnije snimatelju Branku Linti pripala je Zlatna Arena za kameru, a Zlatna Arena za glazbu Luki Zimi za film "Zagreb Cappuccino" redateljice Vanje Sviličić. Film "Zagreb Cappuccino" također ima najboljeg debitanta 61. Pule a to je snimatelj Danko Vučinović kojemu je pripala "Nagrada Breza".

Hrvatsko društvo filmskih kritičara najboljim filmom ovogodišnje Pule drži film "KosacZvonimira Jurića koji je ovjenčan ovogodišnjim Oktavijanom.

Jednoglasnom odlukom Ocjenjivačkog suda, u kojemu su bili producentica Amra Bakšić Čamo, glumica Nataša Dorčić, montažerka Ivana Fumić, filmski kritičar Nick Holdsworth te redatelj Antonio Nuić, ove godine nitko nije nagrađen za oblikovanje zvuka.

U konkurenciji međunarodnog programa Zlatna Arena za najbolji dugometražni film pripala je filmu "Betonska noć" redateljice Pirje Honkasalo dok je kao najbolji kratkometražni film nagrađen "Uljana svjećica" redatelja Hua Weia.

Zlatne Arene bit će uručene večeras u Areni, na svečanosti zatvaranja 61. pulskog filmskog festivala.

Sve nagrade možete pregledati ovdje

Pula Film Festival
Pula Film Festival

Pula je bila i ostala najvažnija filmska manifestacija u Hrvatskoj, praktički naš najprepoznatljiviji filmski brand. Malo koji svjetski festival se može pohvaliti tako velebnom i autentičnom festivalskom scenografijom. Ali, čak i da se Puli dade veći međunarodni značaj, a što se očito pokušava, uvijek će u prvome planu ostati izdanci hrvatske kinematografije te će se najveći značaj pridavati upravo domaćim filmovima. Hoće li po godini to biti tri, pet ili deset filmova posve je nebitno dok god na Puli možemo predstaviti makar jedan veliki film nacionalnoga značaja, što ove godine i jest učinjeno.

Što se tiče zakulisnih igara koje uredno prate velike manifestacije. Njih će uvijek biti bez obzira tko trenutno određuje vizuru scenografije, odnosno sjedi u redateljskom stolcu. Pula je preživjela svašta pa će i ove transformacije kroz koje je morala prije ili kasnije proći. Bitno je da postoji i da uvijek imamo vrijednu nagradu nacionalnog značaja kojom možemo honorirati rad filmskih umjetnika.

pula film festival Velika Zlatna Arena šegrt hlapić Broj 55 Happy Endings ivan pavličić areta ćurković kosac ivo grgurević zegreb cappuccino


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?