Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Bogat dječji program u Puli - Stižu Harry Potter, Auti i Kpt. Amerika

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 20.06.2011. / Autor: Moj Film Bogat dječji program u Puli - Stižu Harry Potter, Auti i Kpt. Amerika

Nakon nedavnog predstavljanja prvih filmskih uzdanica 58. Festivala igranog filma u Puli na današnjoj je medijskoj konferenciji održanoj u foajeu pulskog Kina Valli poseban naglasak stavljen na popratne programe koji će pulsko filmsko ljeto učiniti još sadržajnijima.

Producentica Festivala Tanja Miličić predstavila je Pulicu, iz godine u godinu sve bogatiji program za djecu i mlade. Upravo će tim filmoljupcima filmski dani počinjati vrlo rano jer je Festival za njih pripremio svakodnevne matineje u kojima će moći pogledati recentne međunarodne filmske poslastice začinjene ponekim klasikom. Film kojim će biti otvorene matineje hrvatski je dječji klasik Tajna starog tavana Vladimira Tadeja iz 1984. godine. Film prati dva dječaka radio-amatera, Miru iz Zagreba i Pepika iz Praga koji provode ljetne praznike na Hvaru u staroj kući Mirine tete. Na prašnom tavanu pronalaze neobičnu napravu koja pod njihovim upravljanjem uznemiruje otok, ali i svjetske špijunske krugove.

Matineje će mladim zaljubljenicima u film ponuditi još osam naslova: animirane pustolovine Gruffalo (The Gruffalo, 2009.) Maxa Langa i Jakoba Schuha, te Mélie u proljeće (Le Printemps de Mélie, 2010.) Pierre-Luca Granjona. Slijedit će animirani mjuzikl Ružno pače (Gadkiy utyonok, 2010.), Garrija Bardina i obiteljska avantura Christiana Dittera Krokodil (Vorstadtkrokodile, 2009.). Matineje će potom ponovno krenuti putem pustolovina: animirani Život jednog mačka (Une vie de Chat, 2010.) Jeana-Loupa Feliciolija i Alaina Gagnola, a potom slovenski igrani Mi idemo svojim putem (Gremo mi po svoje, 2010.) Mihe Hočevara. Program matineja biti će zaključen francuskim filmovima starijeg datuma ali provjereno bogatog sadržaja – oskarovski Crveni balon (Le ballon rouge, 1956.) i pobjednik Cannesa Bijela griva (Crin blanc, 1953.), oba filma autora Alberta Lamorissea.

Gruffalo
Prizor iz filma "Gruffalo"

Pustolovni laboratorij profesora Baltazara i ove će godine raditi punom parom. Pod prokušanim vodstvom Zvonimira Rumboldta i Tomislava Fiketa filmski će pokusi otkriti tajne nastajanja animiranih filmova svojim mladim polaznicima. Teorijski dio laboratorija sadržavat će upoznavanje s osnovama filma i filmske umjetnosti, a praktični obuhvatiti sve faze kreiranja filma: od razvoja ideje i scenarija preko izrade scenografije i prikupljanja rekvizita do samog snimanja i montaže. Tehnikom stop animacije na kraju radionice nastat će kratki animirani film.

Već iskusni polaznici Pustolovnog laboratorija u međuvremenu su postali iskusni filmaši željni novih, još neotkrivenih saznanja. Stoga su za njih, u naprednoj grupi,  pripremljeni novi sadržaji i još uzbudljiviji filmski podvizi. Radionica će se održavati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Krajnji rok za prijave jest 4. srpanj, a detaljne informacije i prijavnica za sudjelovanje u Pustolovnom laboratoriju profesora Baltazara nalaze se na službenim internetskim stranicama Festivala.

Mi idemo svojim putem
Prizor iz filma "Mi idemo svojim putem"

Programi za djecu i mlade s Pustolovnim laboratorijem ne završavaju jer će i ove godine na Portarati biti organizirane filmske projekcije. Nakon tradicionalnoga spektakularnog vatrometa povodom otvorenja Festivala na veliku radost roditelja i djece neće biti vrijeme za spavanje nego za čuvene Male leteće Medvjediće našeg Zagreb filma. Na Portarati će za festivalskih dana biti prikazani filmovi koji će u Puli pristići iz  Ljubljanskog festivala animiranog filma Animateka, te latvijskog filmskog studija Animacijas Brigade. Riječ je o nizu kratkih lutkarskih animacija bez riječi koje godinama osvajaju prestižne nagrade na međunarodnim festivalima širom svijeta i oduševljavaju gledatelje svih uzrasta.

Bogat filmski program namijenjen mlađim zaljubljenicima u film zaključuju atraktivne projekcije najnovijeg datuma u sklopu PoPularne Pulice. Riječ je o budućim nedvojbenim hitovima i svjetskim kino-mamcima Harry Potter i darovi smrti 2 koji će u Areni imati svoju istarsku premijeru, a u našem najvećem kinu na otvorenom nacionalne premijere imat će filmovi Auti 2 i Kapetan Amerika: prvi osvetnik.

Festival igranog filma u Puli priliku za filmsko obrazovanje i usavršavanje neće omogućiti samo dječjim amaterima, već i starijim profesionalcima. Na tragu vrlo uspješnog prošlogodišnjeg iskustva s D-kino radionicom Festival je u suradnji s londonskim My Therapy studijem i Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu organizirao 3D kino radionicu. Radionicu će voditi Dado Valentić, a namijenjena je mladim hrvatskim filmašima koji su već imali doticaja s filmskom  produkcijom te žele naučiti nešto o stereoskopskom snimanju. Polaznici radionice dobit će znanje o osnovnim tehnikama stereoskopskog snimanja u usporedbi s tradicionalnim kinematografijom te će saznati kako ono utječe na područja produkcije, kamere, montaže i post-produkcije.  Završni proizvod radionice bit će kratki film, snimljen, post-produciran i masteriran u stereoskopskom 3-D formatu.

Auti 2
Prizor iz filma "Auti 2"

Pulu će i ove godine posjetiti putujuće solarno kino CosyMo. Europska turneja solarnog kina  putujuća je europska filmska revija koji počiva na mobilnom (otvorenom) kinu koje u potpunosti napaja solarna energija. Solarno kino CosyMo kombi, bazirano u Nizozemskoj,  ima vlastitu solarni sustav s tri solarna panela na krovu. Sva audio-vizualna elektronička oprema isključivo se napaja solarnom energijom. Solarno kino nudi alternativni održivi prostor za prikazivanje približavajući film ljudima. Osim Hrvatske CosyMo putujuće solarno kino posjetit će Švicarsku, Italiju i Sloveniju.

Festival igranog filma u Puli u svojem 58. izdanju donosi i jubilarni deseti Cinemaniac. Deseto izdanje - CINEMANIAC X,  zamišljen je kao dinamična “retrospektiva” malog formata koja okuplja neke od vrhunaca desetogodišnjeg kontinuiranog rada na području prezentacije suvremene audiovizualne umjetničke produkcije, kontekstualizacije i uspostavljanja procesa kuriranja pokretnih slika u kontekstu galerije - radove J. T. Andersona, Rä di Martino, Nicole Cousino, Tima Etchellsa, Ivana Faktora, različite oblike dokumentacije - fotodokumentaciju instalacija Dalibora Martinisa i Alejandra Cesarca, fotografije s otvorenja i installation views,  isječke iz tiska, kataloge, pozivnice i plakate, realizirane, publicirane i prezentirane posljednjih deset godina u Puli.

Harry Potter festival animirani Harry Potter i Darovi smrti pula film festival pff pulica cinemaniac Auti auti 2 dječji kapetan amerika Tajna starog tavana Vladimir Tadej 3d kino radionica CosyMo


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?