Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Beogradski Pobednik za Milenu Dravić

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 02.02.2015. / Piše: Mladen Šagovac Beogradski Pobednik za Milenu Dravić

Ovogodišnji FEST u Beogradu, jedan od najvećih filmskih festivala u regiji koji svake godine u beogradskom Sava centru okupi oko 100.000 posjetitelja, ove će se godine odvijati od 27. veljače do 8. ožujka. Festival osnovan 1971. godine, u svom 43. izdanju glumicu Milenu Dravić će honorirati nagradom Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Tijekom karijere, započete još 1959. godine u drami "Vrata ostaju otvorena", Milena Dravić ostavila je neizbrisivi glumački trag u više od 150 filmskih i televizijskih produkcija. Prvi veliki uspjeh ostvarila je 1962. godine u filmu "Prekobrojna" hrvatskog redatelja Branka Bauera, za što je nagrađena Zlatnom arenom u Puli. Iste godine ostvarila je još dvije uloge od čega se svakako izdvaja "Kozara" Veljka Bulajića, što nas vodi do činjenice da je o partizanskim filmovima nemoguće razgovarati bez spomena Milene Dravić. Ista je stvar s nagradama u Puli, gdje je Dravić osvojila još 4 Srebrne arene mahom kao najbolja glumica u filmovima "Lito vilovito" (1964), "Rondo" Zvonimira Berkovića i "Do pobedata i po nea" Živorada Mitrovića (1966), "Nemirni" (1967), "Horoskop" i "Kros contri" (1969). Po pulsku Zlatnu arenu vratila se još jednom 1970. za ulogu Sare u filmu "Biciklisti" Mladomira Đorđevića. Nikako se ne smije izostaviti da je 1980. godine nagrađena u prestižnom Cannesu za sporednu ulogu u filmu "Poseban tretman" u režiji Gorana Paskaljevića.

Anđa (Milena Dravić) - Oj, 'Amlete moja rano ljuta

Devedesetih, karijera Milene Dravić više gravitira prema malim ekranima pa je gledamo uglavnom u serijama "Metla bez drške" i "Policajac s Petlovog brda". Goran Paskaljević je 1998. s filmom "Bure baruta" vraća na veliko platno, a briljantan trenutak povratka na filmsko platno ekranizacija je popularnog romana Stevana Sremca "Zona Zamfirova" u režiji Zdravka Sotra te fantastično pojavljivanje u filmu "Boomerang" Dragana Marinkovića.

Gđa Jeftić (Milena Dravić) - "Kako sam srećno i dostojanstveno živela dok sam radila u WC-u..."

Osim nagradom Beogradski Pobednik, ovogodišnji FEST karijeru Milene Dravić će također honorirati  retrospektivom njenih filmova koja će se prikazivati u Jugoslavenskoj kinoteci.

pula film festival zlatna arena Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja Srebrna arena milena dravić. beogradski pobednik fest fest beograd međunarodni filmski festival branko bauer goran paskaljević rondo


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?