Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

8. Vox Feminae: Što ste jučer propustili i što Vas očekuje danas

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 11.11.2014. / Autor: Moj Film 8. Vox Feminae: Što ste jučer propustili i što Vas očekuje danas

Osmi po redu Vox feminae festival započeo je podnevnom panel diskusijom naslova "Radiš u udruzi?  A jel' imaš pravi posao?". Zaključke istraživanja  na temu: 'Rodna ravnopravnost u vrednovanju rada i zadovoljstva radom u organizacijama civilnoga društva'  iznijeli su nosioci ove ideje koju provode udruga Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona' s partnerskim organizacijama iz Čakovca, Dubrovnika, Rijeke i Osijeka.

Najjača motivacija za rad u udrugama, prema sakupljenim podacima, mogućnost je postizanja društvene promjene. U hrvatskim udrugama brojčano prednjače žene s 75% većinom na mjestima volonterki, dok na strateškim i odlučujućim mjestima u prednjače  muškarci. Drugi gorući problem o kojemu se diskutiralo su netransparentni načini  financiranja udruga iz lokalne samouprave. U praksi to izgleda, rekli su sudionici panela, ovako:

Ako niste sportska udruga ili udruga politički bliska lokalnoj vlasti, na dostatno financiranje vašeg projekta možete zaboraviti

U 15 sati otvoren je filmski program, a tijekom prvog dana prikazana su dvadeset i dva međunarodna filmska naslova. Posebnu pozornost gledatelja izazvali su filmovi Siguran prostor i Nasilje unutar četiri zida na koje su se odazvale predstavnice brojnih udruga u čijem su fokusu borba protiv nasilja nad ženama i rodno uvjetovanog nasilja. Kratkim pozdravom organizatorica i organizatora započela je, iznimno dobro posjećena, projekcija filma Björk: Biophilia Live, audiovizualni spektakl avangardne umjetnice Björk.

Jučerašnji je filmski dan zatvoren projekcijom filma "Ništa nismo dobile besplatno" koji dokumentira živote partizanki vezane uz borbu protiv fašizma u Italiji.

Drugi dan 8. Vox Feminae festivala, 11. studenog, donosi vam queer filmski sadržaj koji će u četiri bloka biti prikazan u dvorani Müller kina Europa, diskusiju o queer filmu u regiji, te ugodno druženje i kviz koji su za vas pripremile urednice internetskog portala Muf.

Vox Feminae
Vox Feminae

U 13 sati na rasporedu je šest kratkometražnih filmova, od kojih "Naš otpor je ljubav" koji javnost poziva da se suoči sa svojim strahovima, potrebama i prošlošću te "Čekajući Axela" koji prati mladog transrodnog muškarca iz Pule kojem na putu do željene hormonalne terapije stoji neprofesionalni zdravstveni sustav.

U 15 sati prikazivat će se film "Neka uđe u zapisnik" koji prikazuje vrijeme pojave AIDS-a u SAD-u, te prikazuje ravnodušnost institucija i reakcije umjetnika. U 17 sati pogledajte kratkometražne filmove "Pogledaj me sada" o mladoj muslimanki rastrganoj između obitelji i ljubavi te S ljubavlju, vaša djeca, koji kroz priče pripadnika LGBT zajednice iz Sarajeva  prikazuje izgradnju obiteljskih odnosa i istražuju narative pokvirivanja granica biološke i izabrane obitelji. Nakon ovih kratkih filmova slijedi "SkaNdal", prvi dugometražni dokumentarni film o LGBT pokretu u Albaniji. U 19 sati na redu hrvatski dokumentarac Ane Opalić i Noaha Pintarića "Još jednom", koji prati živote pet prijatelja, četiri lezbijke i jedne transrodne osobe, tijekom perioda od pet godina, fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativni rad, a nakon projekcije pozvani ste da se zadržite na diskusiji o queer filmu u regiji.

Utorak na Vox Feminae Festivalu završava "Muf ekstravagancom" u 21 sat u dvorani Müller, gdje vas očekuje druženje s urednicama internetskog portala Muf, kviz iz područja feminizma, popularne kulture i Muf trivije (s nagradama!) i uživanje u sladoledu.

otvorenje festival Vox Feminae Vox Feminae Festival k zona Björk siguran prostor nasilje unutar četiri zida ništa nismo dobile besplatno


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?