Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

6. Vox Feminae festival u znaku superjunakinja

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 06.11.2012. / Autor: Moj Film 6. Vox Feminae festival u znaku superjunakinja

Radikalna vremena zahtijevaju radikalne mjere pa je organizacijski tim Vox Feminae Festivala ove godine odlučio obznaniti svoje superherojske moći i najaviti šesto izdanje festivala koji će se održati od 21. do 24. studenog u Kinu Europa.

Ovogodišnjim festivalskim vizualom Vox Feminae poručuje da biti žena, u najširem smislu te riječi, danas podrazumijeva posjedovanje nadnaravnih moći, ali i da svaka žena može biti superjunakinja.  A organizatoricama je u metamorfozi u superheroine  na vizualima svojim ilustracijama pripomogla akademska slikarica Helena Janečić.

Festival i ove godine nastavlja promicati žensko stvaralaštvo i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja i nastupe glazbenica i DJ-ica.

U sklopu međunarodnog  filmskog festivala biti će prikazano 17 novih filmova iz 11 zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca koji se, osim superjunakinjama, bave i drag kingovima, prvom generacijom transseksulanih bakica koje su se  još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola te pripadnicama  revolucionarnog lezbijskog pokreta. Na programu će također biti i neke glazbene ikone, ali i oni kojima je to za dlaku uspjelo postati. Uz koncert, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, Antonyja Hegartyja iz grupe Antony and the Johnsons  tu je i dokumentarni film o zaboravljenoj glam rock zvijezdi Jobriathu, kojeg je glazbena industrija  u želji za spektaklom i prodajom prozvala „true fairy of rock“, a zatim sažvakala i ispljunula.

Vox Feminae

Uz filmski program šesto izdanje festivala veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije - PitchWise (BiH), BeFem (Srbija); NLO (Srbija), CRVENA (BiH), Rdeče Zore (Slovenija), FemiNiš ( Srbija), Libela (Hrvatska), L –Fest (Hrvatska) i Queer.hr (Hrvatska) koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse. Uz njihove prezentacije i okrugli stol na programu je među ostalim i radionica koja se bavi glasovima marginaliziranih skupina, predavanje o ekofeminizmu i aromaterapijska radionica za glumice i glumce.

Da se superjunakinje i superjunaci za vrijeme festivala slučajno ne bi naspavali Vox Feminae je pripremio i popratni glazbeni program koji će se, osim u Kinu Europa, održavati u klubovima Funk i Sirup.

Kao i svake godine u sklopu festivala se organizira i kreativni sajam, a samo za ovu prigodu mini izdanje Bazaara iz Kvarta preselit će se na kat Kina Europa.

Vox Feminae Festival organizira udruga K-zona uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture RH, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Veleposlanstva Savezne Republike  Njemačke.

Službena stranica Vox Feminae Festivala

Kino Europa festival Vox Feminae


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?