Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

57. Festival igranog filma u Puli

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.06.2010. / Autor: Moj Film 57. Festival igranog filma u Puli

U Nacionalnom natjecateljskom programu 57. Festivala igranog filma u Puli naći će se deset filmova, od čega sedam u glavnoj sekciji, a tri u sekciji manjinskih koprodukcija. Zanimljivo je da ove godine tematski dominiraju filmovi o ljubavnim problemima i preljubu. Među sedam filmova u glavnoj sekciji, čak su šest svjetske premijere. Festival će biti otvoren nezavisnim filmom, znastveno-fantastičnom dramom The Show Must Go On debitanta Nevija Marasovića. U konkurenciji su još dva debitanta: Ivan-Goran Vitez, koji predstavlja crnohumorni akcijski film Šuma summarum, te Danilo Šerbedžija s crnom komedijom Sedamdeset i dva dana. Dalibor Matanić predstavit će pak dramu Majka asfalta, a Ognjen Sviličić 2 sunčana dana. Splitski videoumjetnik Dani Oki predstavlja se dramom Predstava koja će biti prikazana na digitalnom HD formatu (High Definition ili visoka razlučivost) u Kinu Valli. Jedini film iz glavne sekcije koji je u Hrvatskoj (izvan Istre) već viđen je ljubavna drama »Neka ostane među nama« Rajka Grlića.

Među manjinskim koprodukcijama su četiri filma koja je sufinanciralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a u njihovom nastanku sudjelovali su hrvatski koproducenti i filmski umjetnici. Prvi je među njima omnibus pet redateljica iz bivše Jugoslavije pod nazivom Neke druge priče, u kojem je hrvatsku priču režirala Ivona Juka, a hrvatski koproducent je 4Film (Anita Juka). Bosanskohercegovački redatelj Adis Bakrač režirao je film Ostavljeni u kojem je glavnu žensku ulogu odigrala Mira Furlan, a koproducirao ga je zagrebački Olimp film (Mario Vukadin). Bit će prikazan i film Na putu redateljice Jasmile Žbanić s Leonom Lučevom i Zrinkom Cvitešić. Srbijanski redatelj Srđan Karanović predstavit će se (izvan konkurencije) filmom Besa u kojem glumi Miki Manojlović, a hrvatski koproducent i direktor fotografije je Slobodan Trninić.

PULA FILM FESTIVAL

Na sjednici Vijeća Festivala igranog filma u Puli, održanoj pod predsjedanjem ministra kulture mr. Bože Biškupića, usvojen je program kojeg je predložio umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković i financijski plan 57. festivala kojeg je predložila ravnateljica Festivala Zdenka Višković-Vukić. Nacionalni će se program održati od 17. do 24. srpnja, a Međunarodni od 10. do 24. srpnja ove godine. Imenovan je i ocjenjivački sud Nacionalnog programa kojim će predsjedavati filmski redatelj Bogdan Žižić, a članovi su kostimografkinja Doris Kristić, glumica Suzana Nikolić, glumac Špiro Guberina i filmolog Krešimir Mikić, predavač na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

pula film festival pff pula festival igranog filma 57. pula film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?