Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

20. Filmska revija mladeži i Four River Film Festival proglasili pobjednike i zapalili bananu!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.06.2015. / Autor: Moj Film 20. Filmska revija mladeži i Four River Film Festival proglasili pobjednike i zapalili bananu!

Grand prix 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala osvojio je danski film 'Nakon meča' / 'Aftermatch' redatelja Adam Paaskea iz filmske grupe Station Next.

Veliki, odnosno stručni žiri čine Alexandre Juruena, Rada Šešić i Cheryll Hidalgo. Alexandre Juruena magistriro je Studij suvremene umjetnosti -UFF (Federal Fluminense University) i profesor je animacije i direktor festivala  Anim!Arte  (International Student Animation Festival of Brazil). Rada Šešić radi kao scenaristica, redateljica i filmska kritičarka. Profesorica je Nizozemske filmske akademije u Amsterdamu. Cheryll Hidalgo kreatorica je programa za Film/Video Produkciju pri Seattle Akademiji Znanosti i Umjetnost (SAAS), u Seattleu, Washington, SAD.

Stručni žiri je u nacionalnoj konkurenciji 20. Filmske revije mladeži u kategoriji slobodnog stila dodijelio nagradu filmu 'Ana' Marka Bičanića i Nika Vahčić iz zagrebačkog Blank_filmskog inkubatora. U kategoriji igranog filma, nagradu je odnio film 'Barina konstanta' Matije Piralića iz Kinokluba Karlovac. 'Kuća puna Save', mladog redatelja Maria Mateljića iz MMC SKIG iz Gunje, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, dok je u kategoriji animiranog filma, najbolje ocijenjen film Z Z ZMAJ Lucije Majnarić iz FKVK Zaprešić.

U internacionalnoj konkurenciji 8. Four River Film Festivala, stručni žiri je  dodijelio nagradu u kategoriji slobodnog stila filmu Dorian Gray grupe autora iz Ljubljane, u kategoriji igranog filma, filmu 'Najbolji pokušaj' Hadley Hillela, a u kategoriji dokumentarnog filma portuglaskom filmu 'Koji je danas dan?' Belgijski film 'Veliko finale' odnio je pobjedu u kategoriji animiranog filma.

Svoje sud je donio i 'mali žiri' koje je činilo 28 mladih filmofila iz Italije, Makedonije, Danske, Hrvatske, Srbije i Mađarske, a oni su odlučivali o najboljoj glumici, glumcu, redatelju, direktoru fotografije, scenaristu i montažeru. Najbolji glumac i najbolja glumica dolaze iz Danske i dobili su nagrade za filmove  'Nakon meča' i 'Dječak'.  Najbolji redatelj i najbolji scenarist prema mišljenju žirija mladih  je Hadley Hillel  za film 'Najbolji pokušaj'. Nagrada za najboljeg snimatelja već drugu godinu zaredom odlazi u ruke Pavlu Kocanjeru iz karlovačke udruge 'Izvan fokusa' u filmu Streets of KLC, a nagrada za najboljeg montažera otišla je u Portugal za film 'Koji je danas dan?'.

Nakon svečanog proglašenja pobjednika zapalili smo bananu!

Kako je banana odabrana kao ovogodišnji vizualni identitet karlovačkog festivala, magistar kiparstva Nikola Faller i njegov asistent Bojan Kiski, prof. likovne kulture iz Karlovca napravili su prvog dana festivala radionicu izrade skulptura od slame. U večerašnjem programu, pet metara visoku bananu postavljenu na rijeci Korani, umjetnici su u vatrenom performansu spalili i time svečano zatvorili večer dodijele nagrada.

Paljenje banane od slame
Paljenje banane od slame

Od 398 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, selekcijska komisija odabrala je 31 domaći film i 41 strani film koje su 'veliki' i 'mali' žiri pogledali od 23. do 26. lipnja u karlovačkom Zorin domu. Nakon petnaest dodijeljenih nagrada, preostaju još dvije, a to su nagrada publike i 'Žuta zastava' koje ćemo dodijeliti u subotu, 27. lipnja.

Filmska revija mladeži je centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva., a osim kvalitetnog glavnog programa Reviju čini i više nego bogat popratni program na različitim lokacijama - radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi muzičkih bendova. Cilj je da Karlovac uistinu živi film, u svakom smislu te riječi.

filmska revija mladeži four river film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?