Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Matanićev 'Zvizdan' hrvatski predstavnik za Oscara!

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 27.08.2015. / Autor: Moj Film Matanićev 'Zvizdan' hrvatski predstavnik za Oscara!

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je dugometražni igrani film Dalibora Matanića, 'Zvizdan', za predstavnika Hrvatske u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti - Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova.

Kako su izvijestili iz HDFD-a, od pozvanih filmova iz ovogodišnje hrvatske produkcije odazvalo se sedam filmova:

15 članova HDFD-a iz svih strukovnih ogranaka Društva činilo je komisiju za odabir filma. Spomenuta komisija je odlučila da 'Zvizdan' Dalibora Matanića u produkciji Kinorame bude predstavnik Hrvatske za 88. nagradu Oscar u kategoriji najbolji film na stranom jeziku.

Dalibor Matanić
Dalibor Matanić

'Zvizdan' je nakon međunarodne premijere na prestižnom međunarodnom festivalu u Cannesu osvojio Nagradu žirija u sklopu programa Izvjestan pogled. Uslijedile su izvanredne reakcije međunarodnih medija kao i sjajan prijem publike te je potom, kao prvi domaći film, uvršten u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament. Hrvatska premijera filma održana je na 62. izdanju pulskog filmskog festivala, gdje je nagrađen sa šest Zlatnih Arena: za režiju, za glavnu žensku ulogu, za najbolju sporednu mušku ulogu, najbolju sporednu žensku ulogu, za najbolju kostimografiju te Veliko Zlatnom Arenom za najbolji film. Pored spomenutih, osvojio je i nagradu OKTAVIJAN Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Na nedavno održanom Sarajevo Film Festivalu, 'Zvizdan' je osvojio nagradu CICAE koju dodjeljuje žiri Međunarodne konfederacije umjetničkih kina.

'Zvizdan' je nastao u produkciji Kinorame i koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

Prati na Facebooku

Službena stranica filma Zvizdan

Produkcija: Kinorama, Gustav film, SEE Film Pro
Distribucija: 2i Film

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra

Oscar cannes pula film festival dalibor matanić sarajevo film festival kinorama Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti hrvatsko društvo filmskih djelatnika 2i film lux zvizdan hdfd lux 2015 gustav film see film pro


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?