Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

O filmu

Zvizdan (2015)

The High Sun

Žanr Drama
Godina 2015
Redatelj Dalibor Matanić
Preporuka korisnika
Sviđa mi se (
18
) Ne sviđa mi se (
28
)
Na DVD Na BluRay

Sinopsis

Zvizdan govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Prva je ljubavna priča smještena u 1991. godinu - predratna previranja, prve barikade i napetost koja među selima doseže vrhunac, nisu dobro okruženje ni za kakvu ljubav, a kamoli za dvoje mladih iz dvaju susjednih sela. Deset godina kasnije, rat je već gotov, ali ne i zaboravljen - ožiljci još nisu zacijelili i naši se protagonisti moraju suočiti s njima. Treća priča smještena je u 2011. godinu - ni zla, ni napetosti, ni sumnje nisu nestale, ali čini se da je vrijeme za novi početak.

Film info

Trajanje filma : 02:03:00 Distributer : 2i Film
Datum izlaska :   17. Svibanj 2015. U kinima od :   24.09.2015.
Web stranica : Nema informacija Na DVD-u od:   Nema informacija
    Na Blu-rayu od:   Nema informacija

Glumci i filmaši

Uloge : Goran Markovic, Nives Ivankovic, Dado Ćosić
Redatelj : Dalibor Matanić
Producent : Ankica Jurić-Tilić, Frenk Celarc, Nenad Dukic
Scenarist :   Dalibor Matanić
vidi sve...

Komentari (4)

Riorian 28.07.2015. u 07:49:16 Umjesto najava da je "Zvizdan" film o ljubavi, prije bih rekao da je to film o preprekama ljubavi na ovim našim prostorima u vidu srpsko-hrvatskih odnosa i posljedica rata, te kako ih prevladati, a to može samo ljubav. Film nije remek-djelo, ali je uistinu jako dobar. Fascinira gluma svih aktera, posebice su moćne Tihana Lazović i Nives Ivanković. Gledati međuigru njih dvije, koje u dvije priče filma glume majku i kći, poseban je užitak. Ostvarile su dvije odlično napisane i odglumljene ženske uloge kakvih je (pre)malo u hrvatskom filmu. Mržnja i nacionalizmi ne vode nikamo, tolerancija i ljubav da. To je ujedno i glavna poruka filma. Bravo za Matanića i cijelu ekipu. Preporuka, svakako.
Riorian 28.07.2015. u 11:18:44 Sve tri priče možemo promatrati zasebno i neovisno jednu o drugoj, ali isto tako možemo ih gledati i kao varijante jedne te iste priče podijeljene po dekadama. Kako god bilo, mene se osobno najviše dojmila druga po redu priča koja mi se čini najemocionalnijom i najupečatljivijom od sve tri. Radnja se odvija 2001.g. kad se dvije povratnice srpskog podrijetla vraćaju u svoju devastiranu kuću negdje u Dalmatinskoj Zagori kako bi nastavile živjeti u svojoj kući. Svaka od njih na svoj se način nosi s traumama prošlosti (poginuli sin/brat, progonstvo, izbjeglištvo), dok im u obnovi kuće pomaže radnik hrvatskog podrijetla. Veći dio radnje odvija se u samoj kući.
Riorian 28.07.2015. u 11:19:15 Nataša (Tihana Lazović) Antu (Goran Marković) gleda kao neprijatelja i na svaki mogući način daje mu do znanja da joj njegovo prisustvo smeta; njezina majka (Nives Ivanković) pokušava okrenuti novu stranicu u životu i živjeti neopterećena prošlošću, svu svoju snagu i volju ulažući u obnovu kuće; Ante pak nastoji da im pomogne i olakša povratak koliko god može svojim trudom i radom, te prijaznošću, toplinom i lijepom riječju da se ne osjećaju izopćeno. Kod svo troje likova emocije se naziru tik ispod površine i samo je pitanje vremena kada će izbiti na vidjelo. Njihov okidač biti će Natašini postupci pošto jedino ona ne suspreže svoje uskomešane emocije od izbijanja na vidjelo u interakciji s Antom.
Riorian 28.07.2015. u 11:19:40 Odnos svo troje likova nabijen je osjećajima koji frcaju unutar četiri zida gdje svatko mora da se nosi sa svojim vlastitim demonima, potrebama, željama, nadama, strpljenjem, a naposljetku i ljubavlju koja se pojavi u trenutku kada joj se najmanje nadamo i zaskoči nas tako naglo ne dajući priliku ni da se snađemo. Antina gesta pred kraj i Natašina reakcija prekrasni su trenuci koje vrijedi pogledati više puta. Nijanse probuđenih osjećaja Tihaninog lika koje zabljesnu u njenom pogledu i mimici lica najdojmljiviji su mi prizor hrvatskog filma u zadnjih 25 godina. (Podsjeća me na sjajan prizor iz filma “Gladijator“ kad Lucilla prepozna Maximusa u areni Koloseuma.) Ako zbog ničeg drugog već samo zbog tog dirljivog trenutka koji je dugo očekivani okidač za promjenu i moguću katarzu glavnog ženskog lika vrijedi pogledati ovaj film više puta.

Komentiraj film

Kako biste komentirali film, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Pretraži projekcije

Ocjena filma

7,0
Ukupna ocjena
6,0
Naša ocjena
Moja ocjena

Datum izlaska

Rujan 24 2015
U kinima
     
Na DVD-u
     
Na BluRay-u

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?