Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Irena Škorić na LFF-u: Stojadin se odmara do 'Rastanka 3', vrijeme je za erotiku

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 14.04.2011. / Razgovarala: Iva Cikojević Irena Škorić na LFF-u: Stojadin se odmara do 'Rastanka 3', vrijeme je za erotiku

Nakon što je 2008. njen najtrofejniji i najpopularniji kratkometražni film 'Rastanak' na Libertas film festivalu u kategoriji kratkog filma zauzeo pobjedničko mjesto, ove se godine već afirmirana i izuzetno produktivna redateljica Irena Škorić predstavlja s filmom '9. ožujak', vlasnikom prestižne nagrade međunarodnog žirija na lanjskom Pulskom filmskom festivalu. Dok je u Rastanku 'glavna zvijezda' stojadin, u '9. ožujku' je to razgolićeno meso Nje i Njega. Porazgovarali smo s autoricom, u predahu između proba za njen sljedeći film.

Prije tri godine vaš je Rastanak na Libertas film festivalupobijedio u kategoriji za najbolji kratki igrani film, što i nije neobično jer je, skupljajući nagrade diljem svijeta, proglašen festivalskim čudom, a ove godine u konkurenciji je vaš kratkiš 9. ožujka, koji je također već osvojio jednu domaću prestižnu nagradu na Pulskom festivalu..Na neki ste način vi uvijek favorit za nagrade. Kako ste osjećate u toj ulozi, je li to olakšanje ili nezahvalna pozicija?

Lijepo je dobiti nagradu, a još i više iskren pljesak publike. Nagrade su bitne u smislu izvjesne afirmacije i potvrde kvalitete za dosadašnji rad. Bitno je i za poticaj za daljnji rad, kao i za upoznavanje publike s vašim radom, stilom i senzibilitetom. U tome je poanta, ne samo nagrada, nego i festivala.

Iz vaše je filmske radionice nedavno izašao nastavak Rastanka, Rastanak 2 koji je prvi takav pothvat u domaćoj kinematografiji u kategoriji kratkometražnog filma. Kako je uvriježeno pravilo da su nastavci nerijetko lošiji od originala, predviđate li mu svijetlu budućnost?

Kratki igrani film 'Rastanak’ obišao je sve kontinente, mnoštvo prestižnih festivala i dobio 16nagrada. 'Rastanak 2' je autoironijski komentar na nastavke filmskih hitova. Zbiva se tijekom jednog ranog jutra, kad protagonisti 'Rastanka', otac i njegov sin odlaze na filmski set na kojem treba početi snimanje nastavka .  U filmu glume i Slaven Knezović, Hrvoje Kečkeš, Siniša Ružić, Marinko Leš itd. Rastanak 2  ima nekoliko slojeva filmske stvarnosti. U filmu se iznova pojavljuje Stojadin, i dva glavna lika, otac i sin koji u interpretaciji Ivana Brkića i Asima Ugljena igraju likove iz Rastanka 1. U filmu se pojavljujem i ja osobno koja glumim samu sebe, dakle redateljicu Irenu Škorić. Rastanku 2 predviđam svijetlu budućnost.

Kako to da ste za svjetsku premijeru Rastanka 2 izabrali upravo Beograd i festival Kratkog metra, a ne primjerice lokalpatriotski Dane hrvatskog filma?

58. Beogradski Festival kratkog i  dokumentarnog filma je jedan od najstarijih i najuglednijih festivala te vrste u ovom dijelu Europe. Organizacija festivala bila je na vrhunskoj europskoj razini, što potvrđuju visoke novčane festivalske nagrade, te gosti i žiri iz cijeloga svijeta. Nažalost,  Dani hrvatskog filma u zadnje dvije godine nisu ništa više od loše organizirane smotre.

IRENA ŠKORIĆ - LIBERTAS FILM FESTIVAL
Irena Škorić

Dok ste u Rastancima evocirali neka prošla vremena bivše države, a glavni je lik bio stojadin, sada u filmu 9. ožujak odlazite u intimne kutke gdje ponajprije erotika zauzima počasno mjesto? Odakle takav tematski zaokret i možemo li očekivati još domaćih erotskih u boji?

Predvidljiva sam u svojoj nepredvidljivosti. S obzirom da filmove snimam od 1998. godine, stvarno je bilo raznih tema, pa i ljubavnih, erotskih, a "stojadinologijom" se bavim tek od 2008.

Zašto ste se pri snimanju 9. ožujka odlučili baš na jedan kadar?

Jedan kadar odiše posebnom atmosferom, fingiranjem dokumentarističnosti, ''real time-om''i neopisivim adrenalinom. Što se sve može promijeniti u ljudskom životu u 10 minuta u  kontinuiranom kadru? Puno toga. Sinopsis filma kaže: Jedan kadar. Dva tijela. I prekinuti seks. Film u kojem su lica i glasovi u off-u, a protagonist je razgolićeno meso Nje i Njega, tog devetog ožujka, u usputnoj vezi i usputnoj prevari. Nervozni kroki o govoru tijela.

Nedavno je HAVC vaš budžet za snimanje podebljao novčanim iznosom za razvijanje projekta. Pretpostavljamo da ćete ga iskoristiti za pripremu svog dugometražnog prvijenca. Imate li već neke konkretne planove?

Riječ je o dugometražnom igranom filmu radnog naziva 'Moj tata', koji je na nedavnom natječaju HAVC-a dobio sredstva za razvoj projekta. To je romantična  komedija sa ženom u glavnoj ulozi. Priča je atraktivna i univerzalna, pa se svesrdno preporučam sponzorima za sudjelovanje u projektu.

Svoje uspjehe ne dugujete samo svom redateljskom potpisu, već i scenarističkom. Osim što ste osvojili drugunagradu za najboljuVečernjakovu priču, upravo je odjeknula vijest da ste odsad vlasnica srebra nagrade Marin Držić za svoju najnoviju dramu. O kakvoj je priči riječ i namjeravate li je jednog dana staviti pred kamere?

Riječ je o  ljudima iz polusvijeta, te građanskog sloja. Oni svoju posvemašnju izgubljenost u džungli velegrada i zasićenost postojećim životnim stanjem nastoje potisnuti pustolovnom potragom za ljubavlju u svjetovima potpuno drugačijim od njihove otužne svakidašnjice, ali su naposljetku osuđeni na povratak svojim uobičajenim navikama i partnerima kojima svojim društvenim statusom i pripadaju.

Namjeravam je jednog dana staviti na kazališne daske.

Irena Škorić 9. ožujak interview Rastanak libertas film festival rastanak 3


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?