Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

O filmu

Bit ćemo prvaci svijeta (2015)

Bit ćemo prvaci svijeta

Žanr Drama, Povijesni, Sportski
Godina 2015
Redatelj Darko Bajic
Preporuka korisnika
Sviđa mi se (
10
) Ne sviđa mi se (
2
)
Na BluRay

Sinopsis

Središnji događaj filma Bit ćemo prvaci svijeta finalna je utakmica Svjetskog prvenstva u košarci odigrana 1970. u Ljubljani između reprezentacija Jugoslavije i Sjedinjenih američkih država. Kroz sjećanja Nebojše Petrovića (Strahinja Blažić) pratimo nastanak Jugoslavenske škole košarke čiji su članova najzaslužniji za razvoj ovog sporta u Evropi, a kroz aktualna događanja njezin prvi uspjeh - pobjedu nad Amerikancima koja je cijelu zemlju bacila u ekstazu.

Film info

Trajanje filma : 02:07:00 Distributer : Blitz Film&Video
Datum izlaska :   26. Ožujak 2015. U kinima od :   26.03.2015.
Web stranica : Nema informacija Na DVD-u od:   02.09.2015.
    Na Blu-rayu od:   Nema informacija

Glumci i filmaši

Uloge : Strahinja Blazic, Aleksandar Radojicic, Miloš Biković
Redatelj : Darko Bajic
Producent : Stefan Mladenovic, Dejan Petrović, Zvonimir Simunec
Scenarist :   Gordan Mihić, Nebojsa Romcevic, Zvonimir Simunec
vidi sve...

Komentari (4)

Riorian 24.07.2015. u 09:36:45 "Bit ćemo prvaci svijeta" evocira epohu kada su se snivali snovi i ti snovi postajali stvarnost. Vrijeme je to dok još novac i profit nisu odnijeli pobjedu nad entuzijazmom i srcem, u kojem je sport još bio sport i ispisivala se povijest koja još postoji samo u sjećanju naših majki i očeva, djedova i baka. Doba je to kad su vladali zajedništvo i optimizam, pojmovi gotovo nepoznati mlađim generacijama stasalima krajem osamdesetih i dalje, zato je ovaj film važan jer nam donosi dašak tog zlatnog doba svih zemalja bivše Jugoslavije (koliko god to danas bilo nepopularno priznati). Činjenica je da je Jugoslavija bila velika i moćna država (kakva danas nije nijedna od njenih nekadašnjih republika) kako na političkom i gospodarskom, tako i na sportskom planu. O jednom takvom sportskom podvigu govori nam ovaj film.
Riorian 24.07.2015. u 09:38:06 Mladi danas nemaju pojma o sportskim uspjesima koji su nekoć uveseljavali stanovnike ovih prostora, o ponosu zbog tih sportskih uspjeha, te upornosti i vizijama pojedinaca koji su iza tih veličanstvenih uspjeha stajali, a do kojih nije bio lak put jer se često kretalo od ničega. Film prati razvoj košarke u Jugoslaviji kroz prizmu četvorice vizionara i generacije koje su stasavale do one prve koja je uspjela postići dotad najveći uspjeh jugoslavenske košarke osvajanjem zlatne medalje na Svjetskom košarkaškom prvenstvu u Ljubljani 1970.g. Film je nabijen pozitivnom energijom koja stvara pravi natjecateljsko – navijački ugođaj zbog kojeg vas prolaze trnci i u sjećanje priziva finale Olimpijskih igara 1992.g. u Barceloni kada je osamostaljena Hrvatska reprezentacija bila nadomak još jednom takvom čudu. Dojam o veličini tadašnjeg podviga iz 1970.g. dočarava nam se nelinearno vođenom radnjom uz dosta flešbekova koji ukazuju na mukotrpan trud koji je stajao na putu do uspjeha.
Riorian 24.07.2015. u 09:39:40 Neizbježne su bile i tragikomične situacije s predstavnicima jugoslavenske vlasti od političara, agenata UDBA-e i Komunističke partije, pa do samog Tita. Redatelj nam sve takve situacije i ličnosti, te njihove postupke oslikava finim humorom koji izaziva salve smijeha. Kroz kostime, frizure, jezike, glazbu, mjesta za izlaske i ostale dogodovštine aktera efektno je prikazan protok vremena i razvoj kako Jugoslavije tako i same košarke od kraja Drugog svjetskog rata 1945.g. do povijesnog uspjeha 1970.g. U filmu uistinu mogu uživati sve generacije. Napet je, zanimljiv, dosta je humora, prijateljstva, očekivanja, nadanja, veselja, sreće, košarke, a ima i daška romantike. Pojava serije “Crno bijeli svijet“, a sada i filma “Bit ćemo prvaci svijeta“ nanijeli su prvi poraz srpskom i hrvatskom nacionalizmu.
Riorian 24.07.2015. u 09:45:14 Očito je stiglo vrijeme da se dostojno filmski i povijesno vrednuje epoha zajedničke nam nekadašnje države, te oda priznanje svim velikanima sporta s ovih prostora zaslužnima za neke od najvećih sportskih uspjeha svih vremena i na taj način otme zaboravu, a mlade generacije upozna s vremenom kada se stvarala (sportska) povijest.

Komentiraj film

Kako biste komentirali film, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Pretraži projekcije

Ocjena filma

7,5
Ukupna ocjena
6,0
Naša ocjena
Moja ocjena

Datum izlaska

Ožujak 26 2015
U kinima
Rujan 02 2015
Na DVD-u
     
Na BluRay-u

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?