Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Nevio Marasović završio u ludnici

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 05.03.2014. / Autor: Moj Film Nevio Marasović završio u ludnici

U prepunoj Edukacijskoj dvorani Klinike za psihijatriju Vrapče, u Zagrebu je održana jedna od najneobičnijih domaćih filmskih pretpremijera, filma Vis-A'-Vis Nevia Marasovića. Projekcija držana u sklopu filmske tribine "Film i psihijatrija", nije odabrana slučajno jer je upravo Vis-a-Vis jedan od rijetkih domaćih filmova o filmu koji progovara o procesu stvaranja filma, strahovima, nadanjima i očekivanjima autora koji se svakim filmskim djelom iznova razotkrivaju.

Ako je suditi po reakcijama psihoanalitičara i terapeuta, film je nakon oštrice kritike preživio i onu psihijatrijsku analizu o kojoj su uz ravnatelja klinike dr. Vlade Jukića sudjelovali psihijatar i filmski kritičar dr. Stanislav Matačić i filmolog i kritičar dr. Bruno Kragić koji je naglasio da je Vis-A'-Vis po mnogočemu jedinstven u hrvatskoj kinematografiji.

Osvrnuvši se na brojne autobiografske elemente, slojevitost i ispreplitanje filmske fikcije i stvarnosti, dr. Matačić je podsjetio na fenomen filma kao psihoterapijskog sredstva s kojim se najčešće poistovjećujemo. - U cilju razrješenja konflikta u psihoterapiji pacijent i terapeut često mijenjaju uloge, njih možemo poistovjetiti s redateljem i glumcem u složenom procesu stvaranja filma; prenošenja ideja i emocija s redatelja na glumce i publiku u odnosu Vis-A'-Vis (licem u lice) koji je čest u psihoterapiji - naglasio je dr. Matačić.

Vis-a-vis: Trailer

Vis-A'-Vis ili film o filmu i košmaru stvaranja istog nije nepoznanica u povijesti filma (F. Fellini 8½, F. Truffaut Američka noć...), no popriličan je raritet u domaćoj kinematografiji. Nakon što je u prošlom filmu razorio pola Zagreba, Nevio Marasović je gotovo u dahu snimio sundanceovski Vis-A'-Vis koji nakon Pulskog filmskog festivala i ZFF-a, tijekom ožujka predstavlja domaćoj publici. Film se 5. ožujka predstavlja riječkoj publici u Art-kinu Croatia kao i u nezavisnim kinima u Osijeku, Splitu, Dubrovniku, Koprivnici, Daruvaru, Samoboru i Novskoj.

premijera hrvatski film nevio marasović vis a vis Ludnica


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?