Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Nacionalna premijera "Obrane i zaštite" u Puli, regionalna u Sarajevu!

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 22.07.2013. / Autor: Moj Film Nacionalna premijera "Obrane i zaštite" u Puli, regionalna u Sarajevu!

Dugometražni igrani film Bobe Jelčića ‘Obrana i zaštita’ domaćoj će se publici premijerno predstaviti u srijedu, 24. srpnja na Festivalu igranog filma u Puli. Nakon toga, film će 29. srpnja biti prikazan u sklopu Motovun Film Festivala, gdje će se ujedno natjecati se  nagradu Bauer. Naime, uz filmove ‘Halimin put’ Arsena Antona Ostojića i ‘Pismo ćaći’ Damira Čučića, ‘Obrana i zaštita’ uvršten je među finaliste za spomenutu nagradu koju Motovun Film Festival dodjeljuje najboljem filmu u regiji. Kolovoz je pak rezerviran za regionalnu premijeru filma i to na Sarajevo Film Festivalu - ‘Obrana i zaštita’ bit će prikazan 17. kolovoza u sklopu natjecateljskog programa te će se uz osam drugih naslova natjecati za ‘Srce Sarajeva’. 

Obrana i zaštita’prvi je dugometražni igrani film Bobe Jelčića i prvi dugometražni igrani film producentice Zdenke Gold iz produkcijske tvrtke Spiritus movens. Glavne uloge odigrali su glumački veterani Bogdan Diklić i Nada Đurevska, dok u epizodnim ulogama nastupa niz sjajnih glumačkih imena iz regije: Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Vinko Kraljević, Izudin Bajrović, Sergej Trifunović, Selma Alispahić, Sadžida Šetić, Nermin Tulić, itd. Svjetska premijera filma održana je  u veljači u sklopu program Forum 63. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Film je nastao u produkciji tvrtke Spiritus Movens iz Zagreba, Hrvatske radiotelevizije i produkcije Kadar iz Širokog Brijega.

Obrana i zaštita: Trailer

Film je smještan u suvremeni Mostar i vremenski okvir jednog dana u kojem prati sredovječnog muškarca Slavka koji je po nacionalnosti Hrvat. Naime, u spomenutom gradu, nakon dva desetljeća mira, još uvijek postoji oštra granica između Hrvata i Bošnjaka. Smrt njegova starog prijatelja muslimana Đulage izaziva u Slavku velike unutarnje dileme - zna da želi i mora poći na sprovod - no ta bi radnja mogla izazvati probleme sa susjedima ili političkim moćnicima. S druge strane, izbjegavanje sprovoda može imati puno dalekosežnije posljedice za Slavka jer u tome slučaju će podbaciti - kao prijatelj i čovjek.

Obrana i zaštita' je snažna priča o svakodnevnom životu u podijeljenom i slomljenom društvu, o svijetu u kojem paranoja, komedija i drama koegzistiraju. To je također pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu. Prije svega, ovo je priča o čovjeku koji je izgubio sve što što  ga određuje, kada se njegova zemlja raspala.

Bobo Jelčić autor je i scenarija, direktor fotografije je Erol Zubčević, montažerka je Ivana Fumić, scenograf je Mario Ivezić, kostimografkinja Sanja Džeba, slikarica maske Ana Bulajić Črček, casting direktorica Oriana Kunčić, pomoćnik redatelja Radivoje Andrić, dizajner zvuka Ranko Pauković, a direktor filma Dubravko Petrović Baja. Koproducenti filma su Josip Popovac (HRT), Tomislav Bubalo (Kadar) i Tomislav Topić (Kadar), a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Global Film Initiative.

premijera festival pula film festival pff srce sarajeva obrana i zaštita Bobo Jelčić the stranger spiritus movens


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?