Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Utrka za "strani" Oscar - Imamo li se čemu nadati?

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 07.10.2014. / Autor: Mladen Šagovac Utrka za "strani" Oscar - Imamo li se čemu nadati?

Već je znano da se Hrvatska u utrci za Oscar, onaj koji se dodjeljuje za najbolji film izvan engleskog govornog područja, pokušava priključiti s komedijom "Kauboji" u režiji Tomislava Mršića. Komedija nastala kao svojevrstan dodatak istoimenoj predstavi Saše Anočića u kratkom je roku osvojila srca domaće publike čemu je potvrda i 'Nagrada - Zlatna vrata Pule' koju dodjeljuje publika Pula film festivala. U istu utrku uputile su se i ostale južnoslavenske zemlje.

Trailer - Kauboji

Srbija će srca članova američke Akademije pokušati osvojiti s "Montevideo, vidimo se!Dragana Bjelogrlića koji smo kao seriju mogli gledati na jednoj domaćoj televiziji, Slovenija se u utrku uključila s dramom "Zavedi me / Zapelji me" redatelja Marka ŠantićaBosna i Hercegovina na put prema Oscaru odlučila je poslati obiteljsku dramu "Sa mamomFaruka Lončarevića s Mirom Furlan u jednoj od glavnih uloga, a ima i onih koji čvrsto vjeruju da najveće šanse u ovom "lovu" među filmovima iz regije ima crnogorski film "Dječaci iz Ulice Marksa i EngelsaNikole Vukičevića s Goranom Bogdanom i Emirom Hadžihafizbegovićem u glavnim ulogama. Dosta interesantno zvuči i makedonski trosatni povijesni pretendent vrlo izravnog naslova "Do balčaka". Režiju potpisuje veteran Stole Popov a među brojnim glumačkim imenima najzvonkija su ona Nikole RistanovskogMikija Predraga Manojlovića i Nikole Koje. Film je smješten u vrijeme Ilindenskog ustanka 1903. a prikazuje ljubavni četverokut između neobuzdanog ali romantičnog ustanika, okrutnog turskog upravitelja, obrazovanog bogataša i razmažene ali napredne žene koja svu trojicu vrti oko malog prsta. Raskošni povijesni spekakl Makedonija je financirala s urnebesnih 3,6 milijuna eura.

Trailer - Do balčaka

No, realno gledano ovaj zakučak Europe ima samo jednog ozbiljnog pretendenta u kategoriji koji ima najveće izglede za prolaz u nominacije a to je mađarski "Bijeli Bog" redatelja Kornela Mundruczoa. Da ovaj film nevjerojatne metaforičke snage gledatelja obuzme od prve scene priznao je i poznati filmski kritičar Marko Njegić

Uvodna scena jedna je od najimpresivnijih koju ćete ove godine vidjeti na velikom ekranu."

Mađarski film o pobuni pasa mješanaca nagrađen je u Cannesu 'Un Certain Award' nagradom a u Hrvatskoj prva ga je mogla vidjeti publika ovogodišnjeg Vukovar film festivala na kojem je prikazan još jedan od ozbiljnijih kandidata za nadolazeće Oscare. Riječ je o filmu koji je stvorio razdor među domaćim festivalima - "LevijatanAndreja Zvjaginceva koji će pak zagrebačka publika konačno moći pogledati na nadolazećem Zagreb film festivalu.

Trailer - Levijatan

Priča je prati sdrenjovječnog automehaničara koji živi u zabiti na Sjevernom ledenom moru. Problemi za njega počinju kad se sukobi s lokalnim moćnikom, gradonačelnikom koji ga pravosudnim muljažama izvlašćuje iz vlastite kuće na mjestu koje bi trebala biti sagrađena nova zgrada telekoma. O njemu je s oduševljenjem pisao kritičar Jurica Pavičić koji ga vidi kao:

direktnu i oštru kritiku i ruske politike i sudstva, no najžešća oštrica redateljeve polemike uperena je protiv institucije koju on prikazuje kao jezgro truleži - a to je Ruska pravoslavna crkva. Na kraju filma, nevini junak završi u zatvoru, a na mjesto pokraj njegove kuće niče nova crkva u kojoj isti taj vladika drži misu. Vladika na prodici govori o bogohulništvu Pussy Riot te o tome kako samo "istina” može spasiti.

S obzirom na trenutne napetosti između političkog Zapada i Rusije ova priča koja dolazi iz ruku redatelja kojeg još slave kao novog Tarkovskog ima daleko veće šanse za zlatni kipić od bilo kojeg filma koji dolazi s prostora bivše zajedničke države južnoslavenskih naroda. Drugi ozbiljni kandidat za "stranog" Oscara koji dolazi iz jedine dvije države koje teritorijalno spajaju Europu i Aziju je turski film "Zimski san" redatelja Nurija Bilgea Ceylana čijih tri sata radnje istražuje golem raskol između turskih moćnika i sirotinje. Filmski kritičar i dramaturg Mirza Skenderagić "Zimski san" predstavlja kao film:

koji najviše podsjeća na Čehova i njegove nesretne i otuđene likove koji fantaziraju o Moskvi (Istanbulu) i koji proklinju svoje upropaštene živote" te zaključuje "Film je ovo koji otvoreno kritizira televiziju i popularnost turskih "sapunica", a one istovremeno predstavljaju dio njega, koji s aljkavim i neobrazovanim vjernicima uspoređuje slobodnoumne umjetnike koji nikada nisu otišli na groblje, koji raspravlja o zlu, moralu i ljubavi, često ih izjednačavajući i mijenjajući im strane, u čijoj se izgovorenoj riječi svako može prepoznati i preispitati sebe i svoje postupke.

Trailer - Zimski san

Vrlo izglednim kandidatom osim samih pohvala čini ga Zlatna palma koju je osvojio ove godine u Cannesu kao najbolji film. To je samo vrh ledenog brijega po kojem bi se naši mali filmovi trebali uzverati kako bi dosegli čuveni zlatni kipić za najbolji film u kategoriji filmova izvan engleskoga govornog područja. Ovim filmovima još valja pribrojiti kanadski "Mommy" mlađahnog Xaviera Dolana koji se sa svojih pet filmova uzduž i poprijeko nakupio nagrada. Vrlo izgledni kandidati u kategoriji su i poljski film "IdaPaweła Pawlikowskog, zatim belgijski "Dva dana, jedna noć" film braće Dardenne "kraljeva" suvremene socijalne drame u kojem sjajna Marion Cotillard tumači ženu kojoj je ostao vikend da spasi svoj posao. Film je također bio u Hrvatskoj premijerno prikazan u Vukovaru.

Trailer - Mommy

Lijepo je nadati se, ali treba biti i realan. Regija još nema film koji može ozbiljno konkurirati u onoj mjeri kako je to bilo s čuvenim Tanovićevim "Ničija zemlja". Jedini noviji hrvatski film koji je možda i mogao ući u konkurenciju Sviličićev je "Takva su pravila" s kojim je Emir Hadžihafisbegović u Veneciji osvojio nagradu za najboljeg glumca. No problem je što još nije bio u kino dvoranama. Svakako je da se imamo čemu nadati, ali možda tek za Oscare 2016. godine kada ćemo na nominacije možda poslati Sviličićev film.

Trailer - Takva su pravila

Pawel Pawlikowski Marion Cotillard pula film festival vukovar film festival ognjen sviličić danis tanović Dragan Bjelogrlić Goran Bogdan Zlatna vrata Xavier Dolan kauboji tomislav mršić Emir Hadžihafizbego­vić ničija zemlja Montevideo vidimo se Andrej Zvjagincev bijeli bog Levijatan zlatna vrata pule oscari saša anočić. marko šantić zavedi me sa mamom faruk lončarević mira furlan dječaci iz ulice marksa i engelsa do balčaka stole popov mommy zimski san mirza skenderagić nurij ceylan takva su pravila


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?