Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Igrač broj 1 (2018) - Razum - Emocija 0:1

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 17.04.2018. / Autor: Ratko Martinovic Igrač broj 1 (2018) - Razum - Emocija 0:1

Novela Ernesta Clinea 'Ready Player One' svojevremeno je bila bestseler NY Timesa i ultimativni knjiški 'must have' za sve geekove i gejmere svijeta. Praktički nema onoga tko je u mladosti visio za računalima, a da na polici nema primjerak naslova. Ja sam očito crna ovca pošto sam dane kratio uz 'Starcraft', 'Championship Manager', brojne strategije, pucačine, tučnjave, simulacije sportova, RPG-ove... Igrao sam gotovo sve što mi je došlo pod ruku i moram priznati da sam se zainteresirao kada sam čuo za ovaj roman, naročito nakon što mi je rečeno da je zapravo jako zabavna fabula. Cline je kasnije napisao i hvaljenu 'Armadu' za koju uopće ne sumnjam da će biti ekranizirana (Universal otkupio prava), te trenutno radi na nastavku famoznog prvijenca bok uz bok sa Stevenom Spielbergom. Nisam sklon tomu da pratim tuđa razmišljanja o samom ostvarenju, osim ako nije riječ o mišljenju kritike i ako ta kritika baš iskače iz svih mogućih gabarita. Ovdje sam primijetio veliki nesrazmjer mišljenja struke i publike kojoj je film automatski postao 'hit godine'. Kino blagajne su potvrdile trendove i nakon kojeg tjedna kašnjenja morao sam i ja pred veliko platno.

Spielberg mi je uvijek bio najbolji ziheraš u povijesti filma. Čovjek ima visoko podignutu ljestvicu standarda, stilski gledatelja vrlo lako poveže uz radnju i onda samo eksploatira već dobro uhodanu šprancu. Ovdje je i prije samog snimanja uletio u nemale probleme. Naime, kao što ste mogli vidjeti (ako ste gledali film) - postoje brojne reference na pop kulturu, SF i glazbu. A da biste te poveznice uklopili u dugometražno ostvarenje, morate vrlo dobro plivati u svijetu autorskih prava, licenci i studija. Cline je bio presretan kad je čuo da upravo Spielberg režira film, misleći da će na temelju poznanstava i reputacije izgurati sve moguće dozvole. No tomu nije tako pa nije dobio licencu čak ni za neke od filmova koje je sam režirao, poput 'Bliskih susreta treće vrste'. 'Blade Runner' su morali zamijeniti pa su se odlučili za Kubrickovo 'Isijavanje', Ultramana je zamijenio The Iron Giant... Cline je na koncu zaključio da je Spielberg čak i izbjegavao stavljati vlastite uratke. Zak Penn je kao scenarist također imao istovjetne probleme. No kada sve zaokružimo, upravo su ta spominjanja i utjecaj sedamdesetih i osamdesetih bili ono najbolje od samog sadržaja. Ajmo reći, jedan lijepo umotan celofan koji vam suptilno upakira radnju.

Još kada se spomenuo Oddjob iz 'Golden Eye', kad smo vidjeli 'Mortal Kombat', čuli 'Tears for Fears'... Spielberg je zbilja majstorski uspio napraviti distrakciju od onoga što je u filmu najčešće i jedino bitno. Od same radnje. Koja je puna rupa, što logičkih što zbog zbrzanog tempa. O predvidljivosti neću ni pričati jer je ona karakteristika za sve njegove naslove, no ovaj puta se malo preračunao. Ako je ovaj film samo približavanje nekadašnje pop kulture mlađim generacijama, onda svaka čast. Ali ako je htio osvojiti i tu nešto stariju publiku poput mene, onda nas je podcijenio. Jer su gotovo sve filmske reference daleko bolje od ovog 'crossovera'. Pa na trenutke izgleda kao da je njihovo spominjanje više 'kičenje tuđim perjem' nego romansirana razglednica. Podsjeća me zapravo daleko više na današnju glazbu i film jer koristi hipnotičko-emotivni element da bi zamaskirao sve nedostatke. Kako bi djedovi rekli - 'Toga u moje vrijeme nije bilo'. Sve što su 'Čuvari galaksije' genijalno pogodili u prvijencu, to ovdje nismo vidjeli. Dojma sam da je Marvel jednostavno pregazio Spielberga, uzevši sve njegove najveće kvalitete i prebacivši ih na viši level. Pa on izgleda kao pokvarena ploča. A istina je ta da me je jedan dio mene razočarao. Jer sam u pojedinim trenucima unatoč svemu uživao. I nije mi žao. Možda je plitko, ali je zabavno. Baš kao i današnji pop...

Steven Spielberg ready player one igrač broj 1 ernest cline zak penn gejmeri tye sheridan


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?